گروه فرآوردههای نفتی با 12 نماد فعال و ارزش بازاری 479 هزار میلیارد تومان در حدود 7.72 درصد از ارزش بازار سهام را به خود اختصاص میدهد.
روزنامه ایران: این ابرصنعت سودساز در سال 1400، بیش از 86 هزار میلیارد تومان سود خالص شناسایی کرد تا سهم خود را از کل سودهای شناسایی شده در بازار سهام به حدود 10 درصد برساند. رقمی که با انتشار صورتهای مالی مربوط به فصل بهار و افزایش میانگین سودسازی شرکتها بهمراتب بیشتر شده است. این رویه مناسب در سودسازی روی سهام صنعت نیز تأثیرگذار بوده و منجر شده تا سهام شرکتهای پالایشی در بازه یکسال گذشته با رشد مناسبی روبهرو شود.
آمارها نشان میدهد سهام این صنعت در طول یک سال گذشته بهطور میانگین با رشد 58.97 درصدی روبهرو شده است. همچنین عملکرد سودسازی صنعت منجر شد تا سهام نفتی در دورههای رکودی بازار نیز همچنان مورد توجه سهامداران قرار گیرد و از این رو در بازه یک ماه گذشته نیز با ثبت بازدهی حدود 4 درصدی در رتبه نخست بین گروههای فعال دربازار قرار گیرند. این گزارش به بررسی وضعیت فرآوردههای نفتی در بازار سهام میپردازد.
افزایش 122 درصدی سود خالص صنعت
باقی ماندن قیمت جهانی نفت در بالای 100 دلار منجر شد تا فرآوردههای نفتی نیز به مراتب با قیمتهای بالاتری به فروش برسد. همچنین تغییر در نرخ تسعیر ارز نیز باعث شده تا شرکتهای پالایشی بتوانند از طریق درآمدهای ارزی خود، درآمدهای ریالی بیشتری را شناسایی کنند. این رویه در بیشتر شرکتهای نفتی حاضر در بازار سهام مشهود بود تا در نهایت درآمدهای عملیاتی این صنعت در بهار سالجاری نسبت به مدت مشابه سال قبل با افزایش 78 درصدی روبهرو شود. از آنجا که هزینههای شرکتها و بهای تمام شده تولیدات آنها در این مدت نیز با افزایش کمتری روبهرو شده، بیشتر شرکتها توانستهاند درصد رشد سودسازی به مراتب بالاتری را شناسایی کنند تا در مجموع، سود خالص صنعت با رشد 122 درصدی روبهرو شود.
لازم به ذکر است که شرکتها نرخ تسعیر ارز را معادل 25 هزار تومان، نرخ نفت خام را از 80 تا 100 دلار به ازای هر بشکه (میانگین سه ماهه ابتدایی سالجاری) و نرخ فرآوردهها را با نرخ سال 1400 درنظر گرفتهاند.
در مجامع پالایشیها چقدر سود تقسیم شد؟
پالایشیها از جمله شرکتهایی بودند که در هفته آخر تیرماه مجامع خود را برگزار کردند. در این مجامع ضمن تصویب صورتهای مالی سال 1400 و تشریح نقشه راه آتی شرکتها، در مورد سودهای تقسیمی آنها نیز رأیگیری شد که بر اساس آن «شتران» 25 درصد، «شبندر» 86 درصد، «شپنا» 74 درصد، «شاوان» 84 درصد و «شبریز» 88 درصد از سودهای محقق شده خود را بین سهامداران تقسیم کردند.
درصدهای بالای پرداخت سود این شرکتها از طرفی میتواند جذابیت سهام آنها را برای سهامداران افزایش دهد، اما از طرف دیگر با وجود طرحهای توسعهای و عمرانی بسیار زیادی که این شرکتها در دست اجرا دارند این موضوع میتواند تا حدودی از توان عملیاتی آنها کم کند و بعضاً آنها را با مشکل سرمایه در گردش روبهرو کند.
در این خصوص برخی از شرکتها از اخذ وامهای سنگین برای تأمین سرمایه در گردش از سیستم بانکی خبر میدهند.
موضوع دیگری که به عنوان یک چالش بر سر راه صنایع پالایشی ایران قرار دارد وجود محدودیتهای تجاری و بانکی است. به طوری که برخی شرکتها تداوم موانع موجود برای انتقال ارز و همچنین خرید تجهیزات را عاملی برای افزایش بهای تمام شده طرحهای در حال اجرای خود بیان کردهاند.
نسبت قیمت به درآمد صنعت در حدود عدد 4.5 قرار گرفت
با تمام این تفاسیر، گزارشهای سهماهه این صنعت توانست نظر کارشناسان را در مورد EPS شرکتهای پالایشی جلب کند و با افزایش قابل توجه میزان برآورد شده برای سودهای آتی، نسبت قیمت بر درآمد (P/E) این صنعت با کاهش قابل توجهی روبهرو شد و به سطح ارزنده 4.49 رسید.
وجود نسبتهای بنیادی ارزنده، به نتیجه رسیدن طرحهایی که در سال 1401 در حال اجرا است و تداوم عرضههای محصولات این شرکتها در بورسهای کالایی میتواند در آینده سهام نفتی را بیش از پیش برای سهامداران جذاب کند.
سهام پالایشیها در دست حقوقیها
با توجه به آمارهای خرید و فروش سهام در گروه فرآوردههای نفتی مشخص میشود که سهامداران حقوقی همواره به عنوان تقاضاکنندگان اصلی در بازار ظاهر شدهاند. این روند اگرچه در مقاطعی کوتاه به سمت حقیقیها نیز تغییر جهت داده است اما در بازه یکساله حقوقیها در مجموع بیش از 7 میلیارد برگ سهم را از حقیقیها خریداری کردهاند. پالایش نفت تهران، اصفهان و بندرعباس بیشترین هدف تقاضای این طیف از فعالان بازار قرار گرفته است.
انتهای پیام/