«ارزشهای اخلاقی در جامعه امریکا رو به انحطاط دارد.» این جملهای است که 78 درصد امریکاییها در جدیدترین نظرسنجی «گالوپ» گفتهاند و به آن اذعان داشتهاند.
روزنامه ایران: به گزارش سایت مؤسسه نظرسنجی «گالوپ»، جدیدترین نظرسنجی این مؤسسه نشان میدهد، 50 درصد امریکاییها معتقدند ارزشهای اخلاقی در امریکا پایین آمده و در حدی ضعیف قرار گرفته است. 37 درصد آنها نیز هرچند قبول دارند که جامعه کشورشان به لحاظ اخلاقی رو به انحطاط دارد اما در حال حاضر آن را در حدی متوسط میدانند. 12 درصد نیز آن را خوب توصیف کرده و تنها یک درصد وضعیت ارزشهای اخلاقی در امریکا را عالی تلقی کردهاند. این گزارش تأکید کرده است که هرچند در تمام نظرسنجیهای 20 سال اخیر این مؤسسه از مردم امریکا درباره وضعیت ارزشهای اخلاقی کشورشان نگاهی منفی به این مسأله وجود داشته است، اما این اولین بار از سال 2002 به این سو است که نیمی از مردم امریکا ارزشهای اخلاقی در کشور خود را ضعیف میدانند. این در حالی است که برای اولین بار در این 20 سال است که 78 درصد آنان با قاطعیت تمام میگویند، ارزشهای اخلاقی امریکا که این کشور زمانی به آن میبالید، رو به انحطاط گذاشته است و چشمانداز روشنی برای آن دیده نمیشود. 18 درصد نیز خلاف این نظر را داشتهاند و گفتهاند به اینکه این مسأله در جهتی مثبت گام برداشته و شرایط بهتر شود، امید دارند. شرکت کنندگان در این نظرسنجی مهمترین دلیل اعتقاد خود به ضعیف بودن ارزشهای اخلاقی در امریکا را نژادپرستی و حملات مربوط به آن عنوان کردهاند. نگاهی به جامعه آماری رأیدهندگان و نظر آنها نیز در نظرسنجیهای امسال و 20 سال گذشته گالوپ معنادار است. در نظرسنجی امسال 72 درصد جمهوریخواهان تأکید کردهاند که اخلاقیات در جامعه این کشور رعایت نمیشود. این در حالی است که 36 درصد دموکراتها چنین اعتقادی دارند. نکته جالبتری که آمارهای 20 ساله گالوپ دراین زمینه نشان میدهد، این است که جمهوریخواهان همواره معتقد به ضعیف بودن وضعیت ارزشهای اخلاقی در کشور خود بودهاند اما دموکراتها وضعیت اخلاقی کشور خود را بهتر دیدهاند. البته جمهوریخواهان در برخی زمانها از موضع خود کوتاه آمده و وضعیت ارزشهای اخلاقی در این کشور را مثبت قلمداد کردهاند. این زمانها درست زمانهایی بوده است که «جورج بوش» و «دونالد ترامپ» جمهوریخواه رأس کار بودهاند. در نقطه مقابل در نظرسنجی سال 2021 گالوپ که همزمان با روی کار آمدن «جو بایدن» انجام شده است، 93 درصد جمهوریخواهان اعلام کردهاند، ارزشهای اخلاقی در امریکا در بدترین وضعیت خود است.
عوامل اصلی انحطاط اخلاقی در امریکا
پرسش بزرگ این است: چرا امریکا در حال طی مسیری است که رو به انحطاط اخلاقی دارد؟ سال 1994 «جیم نلسون بلک»، محقق امریکایی در کتاب «وقتی ملتها میمیرند»، فهرستی تهیه کرد و نوشت اینها مسئول انحطاط اخلاقی جامعه هستند: افزایش بداخلاقیهای فردی، بی توجهی به قوانین و از دست رفتن باورهای مذهبی. اغلب تحلیلگران اجتماعی امروز امریکا با تکیه بر این این فهرست و تأکید بر اینکه این عوامل امروزه و در عصر سکولاریستی امریکا به وفور دیده میشوند، اذعان داشتهاند شاهد زوال ارزشهای اخلاقی در جامعه خود هستند.
در همین ارتباط «چارلز استفن» تحلیلگر مسائل اجتماعی امریکا نیز مشکلات امروز جامعه این کشور را بررسی کرده و در تحلیلی نوشته است: نخستین عامل انحطاط اخلاقی در جامعه امروز امریکا نقص در قوانین است. در امریکا قوانین این کشور که قانونگذاران به رأی گذاشته و تصویب کردهاند، بر اساس استانداردهایی مشخص میشوند که دولت این کشور به آنها باور داشته و در جامعه جاری میکند. این در حالی است که از روزی که نخستین قوانین امریکا ارائه شدند تا امروز همواره محققان و پژوهشگران انتقادهای زیادی را نسبت به این قوانین داشتهاند و همین انتقادها باعث شده است، 27 متمم بر قانون اساسی امریکا افزوده شود. اما این اصلاحات زمانی اعمال شد که قوانین ناقص قبلی تأثیر خود را بر جامعه گذاشته بودند. ضمن اینکه گفته میشود هر سال صدها درخواست جدید برای تغییر قوانین و اصلاح آنان ارائه میشود اما شانس به تصویب رسیدن ندارند و همین نواقص باعث شده است تا مردمی که به قوانین پر ایراد اعتقادی ندارند، اندک اندک اخلاقیات را کنار گذاشته و به سبک خود وارد عمل شوند. سبکی که منطبق با قوانین نیست و میتواند به آشوب بیشتر در جامعه منجر شود.
علاوه بر این از نظر «چارلز استفن» بسیاری از مشکلات امریکا و اروپا از زمانی شروع شد که سیاستمداران، کلیسا را از دولت جدا کردند. شاید هنوز هم امریکاییهای زیادی باشند که اعتقاد دارند، چنین رویدادی خوب و مثبت بوده است. اما همین کار باعث شد تا با گذشت زمان مذهب در روندی بسیار آرام از خانوادههای امریکایی دور شود و هر نسل از نسل قبل باورهای مذهبی کمتری داشته باشد. این محقق امریکایی تأکید میکند، کمرنگ شدن مذهب در جامعه بر میزان پایبندی افراد جامعه به ارزشهای اخلاقی تأثیر میگذارد. کسانی که باورهای مذهبی عمیق دارند، کمتر به سمت نژادپرستی میروند و دست به جرم و جنایت میزنند. ضمن اینکه مذهب باعث میشود، انسانها رها از افسردگی باشند و رشد اخلاقی قابل توجهی داشته باشند. آمارها نشان میدهد در هر جامعهای که دین تنزل کند، اخلاق رو به انحطاط میگذارد. این در حالی است که سال 1990 یک نظرسنجی در امریکا نشان داد، تنها 7 درصد امریکاییها خود را «غیر مذهبی» میدانستند. در حالی که این آمار در سال 2020 به 30 درصد رسید.
انتهای پیام/