علی خیرالدین معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با تأکید بر اینکه ارتباط صنعت با دانشگاه و پارکهای علم و فناوری یک رکن در راستای توسعه دانشبنیان و اشتغالآفرینی است به «ایران» گفت: یکی از حلقههای مفقوده در جامعه ما موضوع ارتباط دانشگاه با صنعت و بحث اشتغالزایی است.
روزنامه ایران: متأسفانه ازجمله مشکلاتی که در کشورمان در زمینه فناوری با آن روبهرو هستیم کاهش ورودی رشتههای مهندسی به زیر 10درصد است.
وی همچنین درباره کاهش آمار دانشجویان در رشتههای علوم پایه بابت نگرانی جوانان از اشتغال اظهار داشت: خیلی از رشتههای علوم پایه در حال تعطیلی است، چراکه بسیاری از دانشجوهای ما آینده شغلی مناسب برای این رشتهها متصور نیستند.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری افزود: امسال یک برنامه خوب در سالی که با عنوان تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین نامگذاری شده تدوین کردیم که البته نیاز است دیدگاهها نسبت به این برنامه گسترش یابد. طرح ما درباره بحث «دستیار فناوری» است. به این صورت که پارکهای علم و فناوری، شرکتهای دانشبنیان و واحدهای فناور بهعنوان میزبان و دانشجویان دانشگاهها بهعنوان میهمان با یکدیگر تعامل داشته باشند.
خیرالدین با اشاره به اینکه در ازای گذراندن طرح «دستیار فناوری» ماهانه به دانشجویان حقوق تعلق میگیرد، گفت: دانشجویان کارشناسی، کارشناسیارشد و دکتری میتوانند در این طرح شرکت کنند که علاوه بر آنکه دانشجویان حین تحصیل یک نوع کارآموزی انجام میدهند، بابت آن حقوق نیز دریافت میکنند. یعنی به دانشجوی کارشناسی ماهی یک میلیون تومان، دانشجویان ارشد دو میلیون و دانشجویان دکتری سه میلیون تومان پرداخت میکنیم.
وی در ادامه توضیح داد: این دانشجویان میتوانند با هماهنگی دانشگاههای خود به شرکتهای دانشبنیان و واحدهای فناور بروند، در آنجا تجربه کسب کرده و یک کاری را فناوری کنند و سپس آرام آرام به حوزه اشتغال راه یابند. با این حساب دانشجویان هم درسشان را میخوانند و هم در حالی که دستمزد گرفتهاند یک مهارتی را میآموزند.
معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: خوشبختانه از این طرح استقبال خوبی شده و بیش از دو هفته است که سامانه طرح دستیار فناوری شروع به کار کرده و تاکنون ۱۰هزار دانشجو در سطح کشور برای این طرح تقاضا دادهاند و همچنان این آمار بشدت در حال افزایش است. وی در پاسخ به این سؤال که بیشتر از کدام دانشگاهها میتوانند بهعنوان دستیار فناوری با شرکتهای دانشبنیان فعالیت کنند، گفت: همه دانشگاهها مشارکت و تمایل دارند، مثلاً دانشگاه تربیت مدرس به ما اعلام کرده نزدیک به هزار نفر برای طرح مذکور متقاضی هستند. دستیار فناوری ایدهای است که موجب ایجاد انگیزه و تأثیر در آینده شغلی و تجربه فرد میشود.
خیرالدین در واکنش به این پرسش که آیا امکان جذب دانشجویان بعد از گذراندن دوره کارآموزی وجود دارد، بیان کرد: ممکن است این اتفاق بیفتد زیرا اعتقادمان این است که حتی اگر ۲۰درصد این دانشجویان جذب شوند، یک دستاورد بزرگ است. البته امیدواریم حمایت لازم هم صورت بگیرد.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه تأکید کرد: نکته حائزاهمیت این است که ۷۰۰واحد فناور و دانشبنیان برای طرح دستیار فناوری اعلام آمادگی کردهاند که این دانشجویان را بپذیرند. پروسه تاکنون بهخوبی پیش رفته، حتی هزینههای آن را هم به شرکتهای دانشبنیان و واحدهای فناور که اعلام همکاری کردهاند دادهایم و تقریباً ۱۵میلیارد تومان میان پارکهای علم و فناوری پارکهای دانشگاهی توزیع شده است، اما خود دانشگاهها هم میتوانند از اعتباراتشان کمک کنند. به نظر من به طور کلی این موضوع ایده بسیار خوبی است زیرا میتواند موجب اشتغال شود.
وی اشاره کرد: دستگاههای اجرایی بهعنوان یک تور ملی و فناوری به پارکها و شرکتها بیایند و با این حوزه آشنا شوند و همزمان میتوانند با دستاوردها و محصولات پارکها آشنا شوند که این به نوعی امتیاز برای هر دو بخش است.
خیرالدین در واکنش به این مسأله که معضل اصلی شرکتهای دانشبنیان این است که پس از تولید محصول، در مرحله بازار کار با مشکل مواجه میشوند، گفت: دقیقاً همینطور است. مهمترین بحث ما مقاومتی است که اقتصاد نفتی و سنتی در برابر اقتصاد دانشبنیان انجام میدهد و این هم نیاز به فرهنگسازی دارد تا جامعه و اقتصاد کشور به سمت حمایت از اقتصاد دانشبنیان برود که در این خصوص فرهنگسازی و بازنگری قوانین ضرورت دارد. استانها و دستگاههای دولتی نیز باید حمایت کنند و محصولات شرکتهای دانشبنیان و پارک را در اولویت قرار دهند.
انتهای پیام/