مدیر کل حفاظت محیط زیست استان یزد در خصوص تداوم غبار آلودگی و در نتیجه قرار گیری شاخص کیفی هوا در محدوده بالاتر از حد استاندارد در این استان گفت: طبق داده های بدست آمده از ایستگاههای سنجش کیفی هوا عوامل اصلی آلایندگی هوای استان و شهرستانهای آن، ذرات معلق است.
نیره پورملایی در گفت و گو با ایران آنلاین گفت: با توجه به اهمیت این موضوع طرح مطالعاتی با عنوان شناسایی کانونهای مولد گرد و غبار در استان در سال 97 انجام شد که بر اساس آن، 207هزار هکتار کانون فوقبحرانی تولید ذرات معلق در استان یزد شناسایی شد.
وی، منابع اصلی و مهم تولید ذرات معلق در شهرستان اردکان را منابع نقطهای شامل صنایع، معادن و نقاط دفن نخالهها، کانونهای صفحهای (اراضی ملی فاقد کاربری و مثتثنیات با کاربری کشاورزی و یا بایر)، کانونهای خطی (جادهها و حریمهای جادهای و بستر خشکهرودها عنوان کرد.
پورملایی تصریح کرد: این منابع در فصول مختلف بر اثر تغییرات اقلیمی و عوامل آب و هوایی (از قبیل سرعت و جهت باد، رطوب هوا، میزان بارندگی، دما و ...) اثرات مختلفی بر روی میزان آلودگی ایجاد شده، گذاشته بگونه ای که از اواخر زمستان (اسفند ماه) تا اواخر پاییز (آبان ماه) به مدت 9 ماه جهت وزش باد غالب استان از سمت غرب و شمال غرب است؛ بنابراین از عوامل اصلی آلودگی در این دوره زمانی آلودگیهای ناشی از طوفانهای گرد و غبار با اولویت منشأهای طبیعی و البته تأثیرگذاری معادن، جادههای خاکی و... است.
وی گفت: طبق داده های حاصله بیشترین تعداد روزهای آلوده هوای استان نیز دراین بازه زمانی ثبت شده که این موضوع در دو ماهه ابتدای سال جاری به دلیل خشکسالیهای اخیر استان بسیار چشمگیرتر بوده است.
مدیرکل حفاظت محیط استان ادامه داد: با توجه به استقرار تقریباً 80 درصد از واحدهای صنعتی در محور مهریز – عقدا و تمرکز حدود 80 درصد از سکونتگاههای استان در این محور یکی از ضروریات و دغدغه های محیط زیست استان طی سه سال گذشته، نظارت و پایش بر خط صنایعمحور به صورت شبانهروزی بوده که با تدابیر اندیشیده شده برای نخستین بار در سطح کشور، مجهزترین مرکز پایش آنلاین صنایع در محل این ادارهکل در زمستان 99 به بهرهبرداری رسید.
پورملایی یادآور شد: با استقرار این مرکز پایش مجهز، نظارت بر عملکرد صنایع مستقر در محور مذکور، صد درصد افزایش یافت؛ همچنین، اجرای طرح آمایش در استان و عدم بارگذاری و استقرار صنایع آلاینده در محور مهریز – عقدا طی از یکسال گذشته تاکنون توسط این ادارهکل به طور جد در حال پیگیری و اجراست.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان یزد در ادامه با بیان اینکه مقابله با پدیده ریزگردها به عنوان معضل مهم زیستمحیطی عزم ملی میخواهد، گفت: نصب و راهاندازی ایستگاههای سنجش آلودگی هوا در شهرهای استان و اطلاعرسانی عمومی از طریق اپلیکیشن پایش کیفی هوای کشور و شبکههای اجتماعی انجام و پروژه ارتقاء این ایستگاهها در دستور کار این ادارهکل قرار دارد اما در مجموع مقابله با پدیده ریزگردها و طوفان های گرد و خاک نیازمند تدابیر ملی است که دولت هم در این راستا گامهای مهمی برداشته که قطعاً ادامه خواهد داشت.