کارخانه صنعتی ذوب آهن اردبیل یکی از وزنههای مهم اقتصادی در شمالغرب و استان اردبیل است چرا که در سالهای اخیر نشان داده که یکی از مسیرهای موفقیتآمیز برای کاهش بیکاری در بخش صنعت بوده است.
به گزارش ایران آنلاین، کارخانه ذوب آهن اردبیل، از یک سو به صورت متقاضی نیروی کار میتواند در کاهش بیکاری موثر واقع شود و از سوی دیگر با توجه به اثرات مثبت بیرونی که بر سایر بخشهای اقتصادی دارد، می تواند بهرهوری و کیفیت اشتغال را نیز ارتقا دهد.
این واحد بزرگ تولیدی در زمینه تولید آهن و فولاد فعالیت دارد که از محصولات شاخص و مهم ذوب آهن اردبیل، تولید میلگرد فولادی ساده و آجدار است. اگرچه در سالهای اخیر شرکت ذوب آهن اردبیل دچار مشکلاتی شده بود اما با تدابیر دولت مبنی بر ساده سازی مسیر فعالیت واحدهای تولیدی و صنعتی، این واحد صنعتی اردبیل نیز جان تازه ای گرفته است. دراین زمینه با تقی بهرامی نوشهر، پدرخوانده فولاد کشور، موسس چندین شرکت بزرگ فولاد، فعال صنعتی و کارآفرینی که مدیریت این کارخانه را بر عهده دارد، گفت و گویی انجام دادهایم که در پی میخوانید.
- به عنوان نخستین سئوال بفرمایید، هدف از تأسیس گروه صنعتی ذوب آهن اردبیل در ابتدا چه بود و در طول این سالها به چه تحولاتی رسیده است؟
ذوب آهن اردبیل به عنوان از بزرگترین واحدهای صنعتی این استان، بیش از یک دهه قبل با هدف تأمین زنجیره فولادی کلنگزنی شد و بعد از آمادهسازیهای لازم، نصب و راهاندازی ماشینآلات و تکمیل خطوط تولید با حضور وزیر صنایع و معادن وقت، به صورت رسمی افتتاح و به بهرهبرداری رسید. با آغاز به کار این مجموعه و شرکتهای فولادی خصوصی چیزی بالغ بر ۴ میلیون تن به میزان تولیدات سالیانه کشور افزوده شد. طی این سالها علیرغم نوسانات بازار که واحدهای صنعتی و تولیدی نیزاز آن متأثر بودند، توانستیم برای بیش از 300 نفر ایجاد شغل کنیم. فاز نخست این مجمومه به تولید مطلوب رسیده و توسعه فاز دوم نیز به مراحل پایانی رسیده است.
- ظرفیت تولید و صادرات سالیانه کارخانه ذوب آهن اردبیل به چه میزان است؟
ظرفیت تولید کارخانه ذوب آهن اردبیل سالانه به ۳۵۰هزار تن میرسد که شامل میلگرد، نبشی، ناودانی و رل است؛ همچنین سالانه ۷۵۰هزار تن شمش نیز تولید و صادر میشود.
- ذوب آهن اردبیل از ابتدا انواع میلگرد از نوع میلگرد ساده، میلگرد آجدار، نبشی و ناودانی را عرضه میکرد؛ در سالهای اخیر به چه تولیدات جدیدی دست یافته است؟
برنامهای که برای تولیدات جدید در نظر داریم، در حال تکمیل است که با بهرهبرداری از فاز ۲ و ۳ در آینده شاهد تولیدات بیشتر و مطلبوبتر خواهیم بود که هم در اشتغال و هم در توسعه اقتصادی منطقه موثر است چرا که رونق اشتغال در گرو رونق صنعت است.
- این کارخانه صنعتی از نظر اشتغال، تولید و ارزآوری در چه جایگاهی قرار دارد؟
ذوب آهن اردبیل پس از تکمیل فاز ۲ و ۳ برای بیش از حدود 2 هزار نفر اشتغال ایجاد خواهد کرد که ارزآوری نیز به همراه خواهد داشت؛ البته باید یادآور شد که مشخص نیست تا چه اندازهای میتوانیم اجازه صادر داشته باشیم اما باتوجه به درخواستهایی که از کشورهای دیگر میشود میتوان امیدوار بود که در آینده شرایطی مهیا باشد که به ارزآوری بهتری دست یافت.
- در زمینه تولید و صنعت با کشورهایی همکاری داشتهاید؟ در طول این سالها فعالیتتان گسترده تر شده است؟
با کشورهای عراق، افغانستان، پاکستان، ترکیه همکاری داشتهایم وامیدواریم با دیلپماسی اقتصادی دولت، زمینه تعاملات اقتصادی ما با سایر کشورهای هدف ایجاد و تقویت شود.
- همانطور که میدانید، وجود میلگردهای بیکیفیت چینی در بازار به راحتی قابل تشخیص نیست و این میتواند به تولیدکنندگان داخلی آسیب جدی وارد کند؟ چه نظری در این خصوص دارید؟
میلگردهای چینی امتحان خود را در سالهای اخیر پس داده است؛ بطوریکه با زمینلرزههای ۳ ریشتری نیز بناها همه فروریختهاند و در آزمایشهای مختلف دیده شده که این میلگردها قابل مصرف نیستند؛ در این زمینه باید بخش دولتی پای کار بیاید و عرصه را بر سودجویان که در پوشش واردکننده اقدام به واردات میلگردهای می کنند، برخورد بسیار جدی و بازدارنده شود، چرا که بکارگیری میلگردهای تقلبی در ساخت و سازها با جان مردم بازی میکند.
- استاندارد میلگرد بدون شک یکی از مسائل مهم مورد توجه طراحان سازه های بزرگ و کوچک در امر ساختمانسازی است، به نظر شما، توجه به استاندارد میلگردها توسط انبوهسازان در ساخت و ساز منازل مسکونی مورد توجه است؟
حقیقت این است، شمشهایی که در برخی کارخانجات داخلی و خارجی تولید میشود عموماً، استاندارد نیستند و از طرفی شناسایی و بازخواست این قبیل کارخانهها نیز دشوار است اما به هر حال باید مسئولان در این زمینه چاره ای بیندیشیند و انبوه سازان نیز حالا به هرشکلی تلاش کنند تا با ممیزی میلگردهای اصل از فرع، نسبت به ساخت و سازهایی با سازه های استاندارد اقدام کنند.
- افزایش قیمت ها و نوسات اقتصادی، تا چه میزان میتواند تولیدات شما را تحتالشعاع قرار دهد؟
نوسات بازار بر تمام ارکان تولید و صنعت اثرگذار است. افزایش حقوق پرسنل، افزایش قیمت قطعات یدکی، هزینه های جاری و... همگی از تبعات نوسات بازار است که قطعاً هیچ تولیدکننده راضی به تداوم چنین شرایطی نیست که امیدوارم در این خصوص نیز تدابیری اتخاذ شود.
- به عنوان فعال بخش خصوصی، روند همکاری مسئولان دولتی با بخش خصوصی را چگونه ارزیابی می کنید؟
علیرغم حمایتهای صورت گرفته از مجموعه ما، باید گفت بخش خصوصی برای سرپاماندن نیازمند حمایتهای جدی است که ساده سازی مسیر سرمایهگذاری و رفع پیچ و خم های پیچیده بروکراسی از جمله آن است. انتظار داریم پیوند بین دولت و بخش خصوصی افزایش یابد و نقش دولت از مداخله گر به ناظر تبدیل شود، در این صورت بخش خصوصی در قامت کارخانهها و واحدهای تولیدی – صنعتی با فراغ بال بیشتری به فعالیت خود ادامه خواهد داد.
- علل موفقیت ذوب آهن در تولید پایدار چیست؟
در این خصوص، میتوان به نیروی ثابت و ماهر اشاره کرد. با گذر زمان، نیروهای انسانی ما نیز ضمن آشنایی با دانش روز، مهارت های بیشتری آموخته اند که این بهترین سرمایه و مهمترین علل موفقیت مجموعه صنعتی – تولیدی ماست.
- نقش بانکها را در تأمین مالی واحدهای تولیدی و صنعتی چگونه ارزیابی می کنید و آیا برای شما نتیجه مطلوب داشته است؟
از نظر ما، بانک های عامل، خودشان را مقید به اجرای مصوبات نمیدانند و بی توجهی به تعهدات و مصوبات، خواسته یا خواسته، به روند فعالیت صنعت و تولید که نقش راهبردی دراقتصاد کشور دارد، لطمه وارد میکند. بنابراین امیدوایم با الزاماتی از سوی بانک مرکزی، بانک های عامل خود را مکلف به همکاری بیشتر با واحدهای صنعتی و تولیدی بدانند چرا که هر گونه اتلاف وقت در پرداخت تسهیلات و سایر همکاری ها می توانند باعث تأخیر در فعالیت های بخش خصوصی شود.
- سخن آخر؟
پیوند هر چه بیشتر صنعت و دانشگاه و بخش دولتی با خصوصی.
ناگفه نماند، تقی بهرامی مؤسس شرکتهای گروه صنعتی نورد نوشهر، ذوب آهن اردبیل و سبلان و سهند، کارخانه قطعهسازی دینام و استارت اردبیل، سیمان خلخال، کاغذ سازی اترک اصفهان، رئیس انجمن فولاد کشور، دبیر کل خانه صنعت و معدن، رئیس هیات مدیره شرکت کشتیرانی لنگر بوده است.