بیش از 3 ماه است که قیمت نفت خام به ارقامی بالاتر از 100 دلار در بشکه رسیده است و سؤالی که مطرح میشود، این است که این قیمت 3 رقمی تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟
روزنامه ایران: پیشبینی قیمت نفت خام با توجه به مؤلفههای متعدد مؤثر بر آن امکانپذیر نیست اما تحلیلگران بازار جهانی نفت خام عنوان میکنند که به نظر میرسد این قیمتهای بالا حداقل تا ابتدای سال آتی میلادی ادامه دار باشد و میانگین قیمت نفت خام در سالجاری میلادی بالاتر از 100 دلار بماند؛ چراکه تقاضای نفت در روزهای پساپاندمی کرونا فزاینده و عرضه آن محدود است. روز گذشته و در زمان تنظیم این گزارش قیمت معاملات آتی هر بشکه نفت خام حدود 110 دلار بود.
عوامل محدودیت عرضه نفت خام، تحریم نفت ونزوئلا، ایران و اخیراً روسیه، به عنوان سه دارنده ذخایر عظیم هیدروکربوری جهان است. در حال حاضر تولید نفت هر 3 کشور کمتر از ظرفیت تولید آنهاست.
به این ترتیب که تولید نفت روسیه طی 3 ماه اخیر بیش از یک میلیون بشکه در روز کم شده؛ ونزوئلا تقریباً نصف ظرفیت تولید خود نفت عرضه میکند و ایران نیز حدود یک میلیون بشکه در روز ظرفیت افزایش تولید نفت دارد. اما در همین حال، به نظر میرسد که کشورهای دیگر نیز ظرفیت چندانی برای افزایش تولید نفت ندارند و به دنبال سرمایهگذاری بیشتر برای افزایش عرضه نفت هستند. مانند ایالات متحده که در ماههای اخیر تعداد دکلهای حفاری در میادین نفتی آن افزایش داشته است. برخی از اعضای ائتلاف اوپکپلاس نیز به دنبال این موضوع هستند. اما تا زمانی که ظرفیت تولید آنها بیشتر نشود، افزایش تولید نیز محدود خواهد بود. ضمن آنکه ائتلاف اوپکپلاس تمایلی به افزایش بیش از اندازه عرضه ندارد تا قیمت نفت خام افت نکند.
در همین حال، بانک امریکایی جِیپی مورگان در نخستین چشمانداز انرژی سالانه خود اعلام میکند که رشد تقاضای جهانی انرژی تا سال ۲۰۳۰ از رشد عرضه پیشی میگیرد و جهان برای جلوگیری از بحران انرژی باید تا ۲۰۳۰ در زمینه تقویت تولید انواع انرژی و زیرساخت ۱.۳ تریلیون دلار بیشتر سرمایهگذاری کند.
به گزارش مدیریت امور اوپک و روابط با مجامع انرژی وزارت نفت، بانک جیپی مورگان پیشبینی میکند که تا سال ۲۰۳۰، رشد تقاضای جهانی انرژی بر اساس روندهای کنونی، حدود ۲۰ درصد از رشد عرضه بیشتر خواهد شد که بیشتر ناشی از اقتصادهای نوظهور و تلاش آنها برای توسعه و رهایی شهروندان از فقر است. لذا سرمایهگذاری باید شامل همه سوختها، از جمله نفت و گاز، انرژیهای تجدیدپذیر و هستهای باشد و انتظار میرود تقاضای نفت به تنهایی تا سال ۲۰۳۰ حدود ۱۰ درصد و تقاضای گاز ۱۸ درصد رشد کند.
طبق این گزارش، انتظار میرود میانگین هزینههای مصرف نهایی انرژی جهان از ۸.۴ درصد طی سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ به ۹.۵ درصد تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۲۲ افزایش یابد. بانک جِیپی مورگان معتقد است افزایش بیشتر در هزینههای انرژی، احتمال ناآرامی اجتماعی و کاهش سرعتگذار انرژی را افزایش میدهد.
بر این اساس، نه تنها طی 8 سال آینده نیاز به عرضه بیشتر نفت از سوی تولیدکنندگان فعلی است، بلکه باید سرمایهگذاری در این بخش نیز متناسب با رشد تقاضا بیشتر شود. در صورتی که سرمایهگذاری کافی انجام نشود و پیشبینی بانک جیپی مورگان تحقق پیدا کند، احتمال رکورد شکنی مجدد قیمت نفت تا 2030 وجود دارد.
انتهای پیام/