استان اردبیل، با دارا بودن پتانسیلهای مهم در عرصه کشاورزی، گردشگری، تولید و صنعتی، از بستر مناسبی برای ایجاد فرصتهای شغلی جدید در عرصه اقتصاد و اشتغال برخوردار است.
سولماز نعمتی/ خبرنگار
به گزارش ایران آنلاین، ظرفیت های مهم اشتغالزا در این استان پرجاذبه، در چارچوب سیاستگذاری و تصمیمات کارشناسانه با پشتوانه اجرایی میتواند، نبض تولید و اقتصاد استان را بیش از بیش به تپش وا دارد. در این خصوص با بهروز رحیمزاده، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اردبیل گفت و گویی انجام دادهایم که در ادامه میخوانید.
- حمایت از کارآفرینان و صیانت از نیروی کار از اهداف مهم وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است، تحقق این اهداف را چگونه ارزیابی میکنید؟
این موضوع یکی از رسالتهای اصلی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است اما تحقق کامل این هدف نیازمند بهبود فضای کسب و کار و بسترسازی و آسانسازی فعالیت بنگاههای اقتصادی و افزایش سرمایهگذاری و توأمان حمایت از فعالان این عرصه است. دولت نیز در تلاش است تا با فراهم کردن فضای کار و کارآفرینی، رونق اشتغال و تولید را در کشور فراهم کند و دراین زمینه نیز گام های بلندی برداشته شده است.
- در استان اردبیل همسو با سیاستهای دولت، چه اقداماتی در حال انجام است؟
رصد و پایش مستمر واحدهای تولیدی استان یکی از وظایفی است که در رابطه با این موضوع به صورت مرتب انجام میشود تا با تزریق تسهیلات و رفع موانع تولید از تعطیلی واحدهای تولیدی و به دنبال آن تعدیل نیروی انسانی جلوگیری کنیم. در سایه حمایت دولت و مشارکت بخش خصوصی در حال حاضر، واحد تولیدی و اقتصادی مشکل دار در واحد مشکلدار در استان نداریم و بر اساس آمارها، شمار افراد استفادهکننده از بیمهبیکاری در استان اردبیل نسبت به سالهای قبل کاهش یافته است.
- در حال حاضر، چه تعداد افراد مشمول استفاده از بیمه بیکاری در استان هستند؟
در حال حاظر ۱۱۳ هزار کارگر بیمه شده در ۲۳ هزار واحد اقتصادی در استان اردبیل مشغول به کار بوده و تعداد یکهزار و 600 نفر هم طی سال گذشته از مقرری بیمهبیکاری بهرهمند شدند.
- از نقطه نظر جنابعالی،ایجاد تعادل در بازار کار، غیر از امور اقتصادی به چه مؤلفههایی بستگی دارد؟
یکی از مؤلفههای تأثیرگذار در موضوع بیکاری و اشتغال، تراز نبودن فرصتهای شغلی با جمعیت جویای کار است. انفجار جمعیتی در دهه شصت یکی از موضوعاتی بود که مشاهده کردیم، افرادی که در آن دوران متولد شدند به صورت زنجیره وار در ورود به دانشگاه و حتی بازار کار ،رقابت فشرده با یکدیگر داشتند. از سوی دیگر فرهنگ مدرکگرایی و ضعف مهارتآموزی باعث شد که افراد، نتوانند هر عنوان شغلی را بپذیرند یا در صورت تمایل، سن لازم برای فراگیری مهارت به منظور ورود به بازار کار را از دست داده بودند. عدم تطابق رشتههای دانشگاهی با بازار کار و ظرفیتهای منطقهای نیز از دیگر مشکلاتی است که بر جمعیت جویندگان کار طی سالهای قبل افزود؛ همانطور که می بینیم، رشتههای پرمخاطب دانشگاهها بر اساس ظرفیتهای اشتغالی و اقتصادی منطقه توجیهپذیر نیستند.
- برای تقویت اتحاد و انسجام در تشکلهای کارگری و کارفرمایی که می تواند بر ثبات بازار کار بیانجامد، چه راهکارهایی را در نظر گرفتهاید؟
قویاً، بر این اصل معتقدیم که دولت، تشکلات کارگری و کارفرمایی شرکای اجتماعی همدیگر هستند و هرچه قدر این مثلث سهجانبهگرایی تقویت شود، خواستههای صنفی کارگران و کارفرمایان شنیده شده و در نتیجه جامه عمل خواهد پوشید. بزرگترین تشکل در استان اردبیل در حوزه کارگری مربوط به کارگران صنعت ساختمان است که این امر منجر به ساماندهی کارگران این بخش در جهت استفاده از بیمه یارانهدار تأمین اجتماعی برای این قشر از افراد شده است. از سوی دیگر هر چقدر کارفرما و کارگران به هم نزدیکتر باشند، مشکلات موجود به راحتی حل و فصل شده و در نهایت منجر به افزایش تولید، بهرهوری و رونق اقتصاد خواهد شد.
- خسارتی که از تعدیل و تعطیل واحدهای تولیدی بر اقتصاد کشور زده میشود انکارناپذیر است. آیا راهکارهای برای جلوگیری از این مورد در نظر گرفتهاید؟
جلوگیری از تعطیلی واحدهای اقتصادی همان موضوع صیانت از نیروی کار است که در سئوال نخست توضیح داده شد. صیانت از نیروی کار ممکن نیست مگر با حمایت از کارفرما. از طرفی نبود، امنیت شغلی دغدغهای به مراتب بالاتر از بیکاری است و این موضوع با بازرسی از واحدهای اقتصادی و کنترل وضعیت واحدهای تولیدی دنبال میشود.
- برای کنترل تورم و گرانی در معیشت کارگران و بازنشستگان چه تدابیری اندیشیدهاید؟
تورم و گرانی از موضاعاتی است که تمام جامعه را میتواند تحت الشعاع قرار دهد نه فقط جامعه کارگری را. افزایش ۵۷ درصدی دستمزد کارگران برای سال ۱۴۰۱ یکی از تصمیمات مهم شورای عالی اشتغال کشور برای کمک به معیشت کارگران است که دولت علیرغم تنگناهای اقتصادی آن را اجرا کرد.
- استان اردبیل در هفته کار و کارگر توانست، واحد تولیدی نمونه معرفی کند؟
به همت کارفرمایان و مسئولان استانی، شرکت طنین پیک سبلان( تولیدکننده توپهای ورزشی) از استان اردبیل توانست، عنوان واحد نمونه ملی در سال ۱۴۰۰ را کسب کند که طی مراسمی با حضور رئیسجمهوری در هفته کارگر از مدیرعامل این شرکت تقدیر به عمل آمد. همچنین، یک کارگر در بخش صنعت، یک کارگر در بخش خدمات و یک کارگر نیز در بخش کشاورزی به دلیل ابتکارآفرینی در راستای افزایش بهرهوری در قالب سی و سومین جشنواره امتنان تجلیل شدند و سه گروه کار نمونه نیز در این حوزهها به عنوان برتر دست یافتند.
سخن آخر؟
ترویج فرهنگ کارآفرینی و مهارت آموزی نوجوانان و جوانان در کشور با شناساندن کارآفرینان موفق و جوان با کمک رسانه ها. این مسأله به ظاهر ساده نیاز امروز جامعه ماست.