صنایع دستی در دو سال گذشته از کرونا صدمه زیادی دید. سفرها کاهش یافت و نمایشگاهها لغو شد، اما سفرهای پرشمار نوروزی امسال دوباره به بازار صنایع دستی رونق داد.
روزنامه ایران: بازاری که طبعاً باید در تعطیلات عید فطر دوباره رونق بگیرد. هرچند برای برآورد فروش صنایع دستی در تعطیلات پیشرو زود است، اما هنرمندان صنایع دستی امیدوارند بتوانند تجربه فروش در تعطیلات نوروز را دوباره تکرار کنند. برخی از کارشناسان فروش در فضای مجازی را مساوی با فروش در زمان حضور گردشگر دانسته و اعتقاد دارند که فضای مجازی برای فروش صنایع دستی را باید جدیتر از حضور گردشگران در یک منطقه دانست.
«گلنسا مبارکی» فرماندار شهرستان لاشار و فعال حوزه صنایع دستی در گفتوگو با «ایران» میگوید: «نوروز امسال، شاهد حضور گستردهای از گردشگران در منطقه بودیم. گردشگران از سراسر ایران در منطقه ترانزیتی ایرانشهر به چابهار حضور پیدا کرده و از فروش صنایع دستی هنرمندان این منطقه استقبال بسیاری کردند. امسال شهرستان چابهار، 6 برابر جمعیت بومی خود، پذیرای گردشگران نوروزی بود؛ همین امر نیز به رونق فروش محصولات هنرمندان و صنعتگران در منطقه رنگ و بویی دیگر بخشید. هر چند که ما پیشتر پیشبینی کرده و به هنرمندان منطقه اعلام کرده بودیم خود را برای فروش پررونق محصولات نوروزی آماده کنند.»
به گفته فرماندار شهرستان لاشار، «در نوروز امسال، 5 پایگاه صنایع دستی اعم از تولیدات فرآوردههای خرما، ترشی، سوزندوزی و... در منطقه تأسیس شده و هنرمندان و صنعتگران محصولات خود را در معرض نمایش گردشگران قرار دادند. فروش محصولات بسیار خوب بود.»
این کارآفرین فعال در حوزه صنایع دستی با تأیید فروش 10 میلیاردی صنایع دستی در برخی از استانها طی تعطیلات نوروزی میگوید: «کشور ما در حوزه صنایع دستی بسیار سرآمد بوده و در بحث صادرات نیز بسیار موفق عمل کرده است. محصولات ما حتی به نروژ، دانمارک، سوئد و لندن نیز صادر شده و مورد استقبال قرار گرفته است. حقیقت آن است که صنایع دستی استان سیستان و بلوچستان بسیار ذیقیمت بوده و خوشبختانه فروش محصولات آن با حضور حداکثری گردشگران رونقی دوباره گرفته است.»
استقبال از محصولات «کپو»
«هما شهیزاده» یکی دیگر از کارآفرینهای موفق در حوزه صنایع دستی به «ایران» میگوید: «امسال گردشگران بسیاری از پامنار واقع در 45 کیلومتری شمال دزفول (استان خوزستان) بازدید کردند؛ به گونهای که روزانه دو هزار خودرو میان دزفول و روستای پامنار رفت و آمد کرده و از خرید صنایع دستی ارزشمند این منطقه (کپوبافی) استقبال کردند. البته در این منطقه فروش میلیاردی ثبت نشده است؛ اما با توجه به جمعیت کم روستاها، خرید محصولات صنایع دستی از جمله «کپوبافی» قابل توجه بوده است.»
به گفته این کارآفرین موفق، «استقبال گردشگران از خرید صنایع دستی نسبت به سالهای گذشته رونق بیشتری گرفته و محصولات حصیری (کپو) بیشتر مورد توجه گردشگران قرار گرفته است. این در حالی است که از تابستان سال گذشته و رکود ناشی از پاندمی کرونا، آنلاین شاپها فروش محصولات صنایع دستی منطقه را در دست گرفته و فروش نسبتاً خوبی را نیز در کارنامه خود ثبت کردند. امسال نیز فروش آنلاین صنایع دستی برقرار بوده و نسبت به دو سال گذشته، رونق بیشتری داشته است.»
«هما شهیزاده» به رشد قابل توجه فروش آنلاین محصولات صنایع دستی در تعطیلات نوروزی امسال اشاره کرده و میگوید: «در حال حاضر تمامی مردم روستاهای این منطقه در حوزه فضای مجازی فعال بوده و محصولات صنایع دستی خود را از طریق شبکههای مجازی نظیر اینستاگرام و... به مردم معرفی کرده و میفروشند.»
افزایش نسبی فروش در تعطیلات
«محمدرضا رشیدکردستانی»، معاون سابق صنایع دستی و فعال در این حوزه نیز در گفتوگو با «ایران»، فروش محصولات صنایع دستی را نسبت به سالهای گذشته کمی بهتر توصیف کرده و میگوید: «علت اصلی این افزایش نسبی در فروش نمایشگاههای صنایع دستی، به افزایش سفرهای استانی در تعطیلات امسال باز میگردد و ارتباطی با تدابیر و برنامهریزیهای ساختار وزارت میراث فرهنگی و همچنین معاونت صنایع دستی ندارد.»
وی با انتقاد از عرضه نامناسب اقلامی خارج از محصولات صنایع دستی و محلی در نمایشگاهها در فصل گردشگری میگوید: «متأسفانه بسیاری از اقلام عرضه شده در این نمایشگاهها در شأن صنایع دستی و هنرهای سنتی کشورمان نیست. همچنین نمایشگاهها به طور عام و نمایشگاههای نوروزی به طور خاص، سهم بسیار اندکی از فروش صنایع دستی کشور را با توجه به آمار شاغلین، تعداد کارگاهها و هنرجویان بر عهده دارد. بنابراین متولیان امر در امور صنایع دستی، برای توسعه و رونق این صنایع بسیار ارزشمند، باید به اتخاذ تدابیری جدید نظیر فروشهای مجازی، آنلاین و صادرات روی آورده و به احیای هر چه بیشتر فروش محصولات صنایع دستی در این مرز و بوم یاری رسانند.»
انتهای پیام/