تقویت تشکلهای کارگری و کارفرمایی و غلبه بر چالشهایی که این تشکلها در مسیر صیانت از حقوق کارگران و کارفرمایان با آن مواجهاند، توسعه کمی و کیفی این تشکلها و تقویت سهجانبهگرایی در روابط کار به طور خاص در دستور کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بوده و 6 برنامه نیز برای سال جاری در این زمینه در دستور کار قرار دارد.
روزنامه ایران: فرزاد یوسفی، مدیر کل سازمانهای کارگری و کارفرمایی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در گفتوگو با «ایران» درباره آخرین وضعیت تشکلهای کارگری و کارفرمایی در کشور، گفت: امروز شاهد تشکیل و فعالیت 11هزار تشکل کارگری و نزدیک به 3 هزار تشکل کارفرمایی و در مجموع نزدیک به 14 هزار تشکل کارگری و کارفرمایی در سطح کشور هستیم.
وی با بیان اینکه تشکل ابزاری است برای تبیین و دفاع از حقوق و منافع مؤسسین و اعضای آن، اظهار کرد: ارزش و قدرت این نهاد جمعی بر حسب میزان و نحوه حصول هدف یادشده مشخص میشود. اینکه در چه سطحی بتواند مشارکت اعضای خود را در تصمیمگیریهای مرتبط اعمال کند و به چه مقداری به هدف ترسیمی مورد اشاره دست یابد. این موضوع برای تشکلهای کارگری و کارفرمایی نیز به عنوان دستهای از نهادهای صنفی کارگری و کارفرمایی مصداق دارد.
وی اضافه کرد: بر این اساس هر چقدر تشکلهای مذکور بتوانند بیشتر در تصمیمسازیها سهیم شوند یا هرچه روند تصمیمگیری مورد نظر درسطح بالاتری به تحقق حقوق و منافع صنفی آنها منجر شود، تشکل موفقتر و مطلوبتری خواهد بود که مورد اقبال اعضای خود نیز واقع خواهد شد. این هم به نوبه خود مستلزم جلب بیشتر مشارکت تشکلها در تشکیل تشکلهای زیرمجموعه و مشروعیتبخشی بیشتر به آنها از یک طرف و واگذاری بیشتر امور به آنها در راستای جلب مشارکت اعضا در اداره امور بدون دخالت دولت از طرف دیگر است.
مدیر کل سازمانهای کارگری و کارفرمایی تصریح کرد: تدوین استراتژی و برنامهریزی مقامات دولتی تا زمانی که با محوریت تفویض اختیار امور تشکیل تشکلها به خودشان و حذف مداخلات غیر ضروری در این فرایند و همچنین واگذاری بهینه امور به آنها باشد، به نتایج واقعی و مطلوبتری خواهند رسید و بیشتر با استقبال اعضا مواجه خواهد شد که این موضوع در سطحی بالاتر به ایجاد تشکلهای منسجم و دارای سطح پوشش گستردهتر و در نهایت مشارکت پایدارتری منجر خواهد شد.
آغاز واگذاری بخشی از امور به تشکلهای کارگری و کارفرمایی
یوسفی با بیان اینکه واگذاری بخشی از امور به تشکلها از مدتی پیش آغاز شده است، ادامه داد: نمونه آن نظارت بر مجامع عمومی مؤسس و مجامع عمومی عادی و فوقالعاده انجمنهای صنفی کارفرمایی و کانونهای استانی و سراسری در ستاد و همچنین در سراسرکشور میباشد که به کانون عالی انجمنهای صنفی کارفرمایان کشور واگذار شده است. درخصوص تشکلهای کارگری نیز انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی با هماهنگی و کسب نظر از کانون سراسری انجمنهای صنفی مربوط در سراسر کشور تشکیل میشود.
وی همچنین اعلام کرد: با توجه به اعلام آمادگی کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران و کانون انجمنهای صنفی کارگری استانهای کشور و قبول مسئولیت در این خصوص رویه واگذاری نظارت بر مجامع به این تشکلها نیز قابل اجرا خواهد بود.
مدیرکل سازمانهای کارگری و کارفرمایی وزارت کار همچنین با بیان اینکه از مدتها پیش رسیدگی به اختلافات تشکلهای کارگری و کارفرمایی نیز با مشارکت کانونهای مربوط صورت میگیرد، تأکید کرد: البته در حین اجرای همه این موارد با اعتراضاتی هم از سوی کارگران و کارفرمایان روبهرو هستیم که بدیهی است قانون و مقررات ملاک عمل خواهد بود.
وی در عین حال توضیح داد: درخصوص شوراهای اسلامی کار نیز به دلیل صراحت در قانون و مقررات مربوط به نظارت و اینکه نظارت به عهده هیأت ۳ نفره است که فقط یکی از آنها نماینده وزارت متبوع است؛ هرگونه تغییر در نظارت مستلزم اصلاح قانون و مقررات مربوط است اما امکان مشارکت و همکاری در این زمینه وجود دارد.
صیانت از کرامت و جایگاه کارگران و کارفرمایان
یوسفی درباره اقدامات انجام شده با هدف صیانت از کرامت و جایگاه کارگران و کارفرمایان، گفت: اقدامات انجام شده در سال 1400 درخصوص توسعه کمی و کیفی تشکلهای کارگری و کارفرمایی در شرایط و محدودیتهای کرونا برای برگزاری مجامع و تأسیس و تجدید انتخابات تشکل بویژه در شش ماهه دوم سال با راهبری تأسیس بیش از ۶۰۰ تشکل و راهبری تجدید انتخابات مجامع تشکلها به میزان بیش از ۱۴۰۰ انتخابات و همچنین درخصوص توسعه کیفی آموزش به تشکلها به میزان 30 هزار نفرساعت که بیش از 16 هزار نفر ساعت دورههای آموزشی مربوط به نیمه دوم است، انجام و برگزار شده است.
اقداماتی برای رفع مشکلات و مطالبات کارگران
مدیرکل سازمانهای کارگری و کارفرمایی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در همین حال با اشاره به اقداماتی که برای رفع مشکلات و مطالبات کارگران انجام شده نیز یادآور شد: برگزاری نشستهای مختلف دوجانبه و سهجانبه با هدف رفع مشکلات و حقوق کارگران از جمله برگزاری بیش از ۳۰ نشست معاونت روابط کار در شش ماه دوم سال ۱۴۰۰ با مسئولان و اعضای هیأتمدیره تشکلهای کارگری در وزارتخانه و همچنین در سفرهای استانی نشستهای تخصصی با تشکلهای کارگری و کارفرمایی انجام پذیرفته است.
وی اضافه کرد: همچنین سه دوره نشست به صورت ویدیوکنفرانس با مسئولان اداره تشکلهای کارگری و کارفرمایی واحدهای اجرایی وزارت متبوع در نیمه دوم سال ۱۴۰۰ برگزار شده است.
مدیرکل سازمانهای کارگری و کارفرمایی درخصوص اقدامات انجامشده از سوی این اداره کل در شرایط کرونا نیز به مواردی همچون حفظ ظرفیت و توان تشکلهای کارگری و کارفرمایی از طریق تمدید اعتبار تشکلها تا 31 فروردین ماه سال 1401، آموزش تشکلهای کارگری و کارفرمایی با هدف حفظ سلامت و حمایت از نیروی کار در مقابل بیماری کرونا از طریق کمیته بهداشتی فرهنگی اجتماعی، برگزاری نشستهای مجازی سه جانبه با حضور نمایندگان دولت، کارگر و کارفرما برای بررسی چگونگی صیانت و حمایت از نیروی کار اشاره کرد.
6 برنامه برای رشد تشکلهای کارگری و کارفرمایی در سال 1401
یوسفی شش برنامه اولویتدار در سال 1401 مربوط به اداره کل سازمانهای کارگری و کارفرمایی را نیز برشمرد و ادامه داد: یکی از این اقدامات، پیگیری تصویب لوایح الحاق به مقاولهنامه شماره ۱۴۴ سازمان بینالمللی کار با موضوع (سهجانبه گرایی) و مقاولهنامه شماره 98 با موضوع (حق تشکل و مذاکرات دسته جمعی) از مجلس شورای اسلامی است که در صورت تصویب و ابلاغ لوایح مقاولهنامههای 144 و 98، تهیه و تدوین آییننامهها و سایر مقررات مربوط دنبال خواهد شد.
برگزاری دورههای آموزشی برای تشکلهای کارگری و کارفرمایی و رؤسا و کارشناسان تشکلها به صورت حضوری و غیرحضوری از دیگر برنامههایی است که این مقام مسئول در وزارت کار به آن اشاره کرد و گفت: بررسی اجرایی شدن زیرسامانههای تشکلها در سامانه جامع روابط کار به منظور الکترونیکی شدن فرایندها و رفع مشکل شناسه ملی تشکلها، تدوین و یا تکمیل نرمافزار تخصصی تشکلها به منظور ساماندهی آمار و اطلاعات تشکلها، تدوین شیوهنامههای لازم به منظور انسجام در فرایندهای مورد عمل ادارات کل اجرایی و جلوگیری از تشتت و ناهماهنگی اقدامات در سراسر کشور از دیگر برنامههایی است که در دستور کار سال جاری قرار دارد.
وی در عین حال برگزاری جلسات سهجانبه درخصوص تهیه و تدوین پیشنویس اصلاح مقررات فصل ششم قانون کار و ضوابط مربوط به منظور ضابطهزدایی و تسهیل فرایند تأسیس و فعالیت قانونمند تشکلها، برگزاری جلسات سهجانبه درخصوص تهیه و تدوین اصلاحیههای آییننامههای مرتبط با انجمنهای صنفی کارگری و کارفرمایی، اصلاح دستورالعمل کانون کارگران بازنشسته و اصلاح موادی از قانون شوراهای اسلامی کار و برگزاری مهمترین انتخابات تشکلهای کارگری در سطح ملی و سراسری یعنی انتخابات ملی کانون عالی هماهنگی شوراهای اسلامی کار کشور، کانون عالی انجمنهای صنفی کارگری، مجمع عالی نمایندگان کارگران ایران، کانون عالی کارگران بازنشسته کشور و انتخابات سراسری کانون سراسری کارگران ساختمانی کشور را از برنامههای این اداره کل در سال جاری برشمرد.
یوسفی درباره چالشهای تشکلهای کارگری و کارفرمایی نیز تأکید کرد: الکترونیکی نبودن انجام امور تشکلها و مشکلات ناشی از آن از جمله اعمال سلیقه افراد، عدم امکان مستندسازی اقدامات و مفاسد ناشی از انجام امور به روش سنتی در سراسر کشور از جمله این موارد است.
وی با بیان اینکه برخی چالشهای درون سازمانی نیز مرتبط با شرح وظایف تشکلها است، اضافه کرد: توانایی ضعیف مالی تشکلها به دلیل شرایط نامساعد اقتصادی اعضا و در نتیجه سوء استفاده از برخی واگذاریها خارج از چهارچوب قانون و مقررات، مشخص نبودن جایگاه تشکلها در نهادهای تصمیمساز و تصمیمگیر کشور و ایجاد محدودیتهای فراقانونی برای تشکیل و فعالیت تشکلها بویژه در مناطق آزاد و ویژه توسط برخی نهادها و در نتیجه بروز تنشهای امنیتی، وجود رویکرد افزایش کمی تشکلها در مقابل رویکرد افزایش ضریب پوشش (نفوذ تشکلها) که منجر به عقبنشینی تشکلها از جایگاههای در اختیار فعلی میشود، از دیگر چالشهایی است که تشکلها با آن مواجهاند.
بــــرش
14 هزار تشکل کارگری و کارفرمایی در سطح کشور هستیم
تأسیس بیش از ۶۰۰ تشکل کارگری و کارفرمایی و 16 هزار نفر ساعت آموزش در نیمه دوم سال گذشته برای توسعه کمی و کیفی تشکل ها انجام شد
دورههای آموزشی برای تشکلهای کارگری و کارفرمایی و رؤسا و کارشناسان تشکلها به صورت حضوری و غیرحضوری برگزار می شود
برگزاری جلسات سهجانبه برای ضابطهزدایی و تسهیل فرایند تأسیس و فعالیت قانونمند تشکلها در دستور کار است
وزارت کار به دنبال رفع چالش هایی است که تشکل های کارگری و کارفرمایی با آن درگیر بوده اند
انتهای پیام/