سازمان ملی استاندارد، حامی مصرفکننده است یا حامی خودروساز؟ در حالی که مقام معظم رهبری از کیفیت خودروهای داخلی ابراز نارضایتی کردند و در دیدار جمعی از تولیدکنندگان و فعالان صنعتی، کارآفرینان و فعالان اقتصادی تأکید کردند که با وجود حمایت زیاد از صنعت خودرو در کشور، کیفیت خودرو خوب نیست و مردم ناراضیاند و حق با مردم است، رئیس سازمان ملی استاندارد، در مصاحبهای به صورت تلویحی از خودروسازان حمایت میکند و افرادی که کیفیت خودرو را زیر سؤال میبرند و از وضعیت تولید خودرو گلایه دارند، به باد انتقاد می
روزنامه ایران: مهدی اسلامپناه، رئیس سازمان ملی استاندارد در واکنش به اظهارات پلیس راهور ناجا در بحث استانداردهای خودرویی، گفت: «مسائل مربوط به خودرو سالهاست وجود دارد، اما چرا برخی طی همین چند ماه انتقادات خود را شروع کردهاند؟ در حالیکه وظایف هجدهگانهای دارند که ملزم به انجام آن هستند. پلیس اگر حرفی در بحث کیفیت خودروها دارد، چرا زمانی که ما به عنوان تنها سازمان فنی نظام، وارد میدان شده و عملیاتی را شروع کردهایم، آدرس اشتباه میدهند؟ میگویند ما جلوی این خودروها را میگیریم، اگر میتوانستند چرا تا به حال نگرفتهاند؟».
این نوع حمایت در شرایطی است که سازمان ملی استاندارد یکی از سازمانهایی است که در سالهای گذشته در برابر بیکیفیت بودن خودروها باید پاسخگو باشد. سازمانی که بارها به خواستههای خودروسازان تمکین کرده است و چندین بار مهلت داد تا خودروسازان برای ارتقای کیفیت، نصب ایربگ و سایر موارد مدت زمان بیشتری داشته باشند. مدیران سازمان ملی استاندارد میگویند چارهای جز همراهی با خودروسازان ندارند، چرا که در شرایط تحریم نمیتوان تمام استانداردها را رعایت کرد؛ اما موضوع اصلی این است که خودروسازان حتی قبل از تحریمها(سال 97) نسبت به ارتقای کیفیت بهانه میآوردند و سازمانهای مختلف را تحت فشار قرار میدادند تا استانداردهای اجباری با تأخیر بیشتر اجرایی شود. در این میان همواره سازمان ملی استاندارد، خودروساز را همراهی کرده و به جای آنکه خودروسازان را تحت فشار قرار دهد، مردم را از ارتقای کیفیت محروم کرده است.
مقاومت در برابر استانداردسازی
محمدحسین سجادیان، کارشناس صنعت خودرو به «ایران» میگوید: «خاطرم هست زمانی که موضوع نصب ایربگ و ترمز ایبیاس مطرح بود، خودروسازان تمام تلاش خود را کردند تا این امر اجرایی نشود، خودروسازان روشهای مختلفی را در پیش گرفتند که یکی از آنها تهدید مردم به افزایش 500 هزار تومانی قیمت خودرو بود. بدین جهت سازمان استاندارد و سایر بخشها از سوی مردم تحت فشار قرار گرفتند که این موضوع اختیاری شود تا قیمت خودرو بالا نرود؛ اما در نهایت و با فشارهایی که کارشناسان وارد کردند، نصب ایربگ و ترمز ایبیاس روی خودروهای تولید داخل اجباری شد.» او ادامه داد: «سازمان ملی استاندارد وظیفه دارد که بر استانداردهای اجباری نظارت کند تا خودروسازان از وظایف خود فاصله نگیرند، لذا اگر راهور در مورد تصادف بهبهان میگوید ایربگ باز نشده یا ترمز ایبیاس عمل نکرده است، نباید سکوت کند و باید بسرعت این امر مورد بررسی کارشناسی قرار گیرد.»
صنعت خودرو به نقد نیاز دارد
این کارشناس صنعت خودرو میگوید: «سازمان ملی استاندارد از سایر بخشها مجزا نیست و نباید هم خودش را مجزا ببیند، تمام صحبتهایی که در مورد واردات خودرو، کیفیت و تولید میشود، با هدف ارتقای صنعت خودرو است و قطعاً نباید این موضوعات را با عینک سیاسی و جناحبندی دید؛ خودروسازان نیز به جای پاسخگویی به فکر ارتقای کیفیت خودروهای خود باشند.»
او ادامه داد: «همه ما میدانیم صنعت خودرو در شرایط تحریمی به سر میبرد و با چالشهای زیادی روبهرو است، اما باید پذیرفت که تحریم نباید مانعی بر سر راه ارتقای کیفیت خودرو باشد؛ کیفیت برای خودروساز و مردم هزینه دارد، از اینرو اطمینان دارم بخش قابل توجهی از مردم حاضر هستند پول بیشتری پرداخت کنند تا خودروی باکیفیت از خودروسازان تحویل بگیرند.»
این کارشناس صنعت خودرو گفت: «ادبیاتی که سازمان ملی استاندارد درباره راهور استفاده کرده، درست نیست. صنعت خودرو برای آنکه پیشرفت کند به نقد سازنده نیاز دارد، اگر نقدها تبدیل به تعریف شود بیش از گذشته در وضعیت فعلی درجا خواهیم زد.»
نظارت 10 سال پیش
چندی پیش سردار کمال هادیانفر، رئیس پلیس راهور ناجا گفته بود: سازمان استاندارد ۱۰ سال پیش نظارتی بر استانداردهای خودرو کرده، آن هم با واسطه شرکتهایی که دست خودروسازان است، اما این امر برای تضمین قطعات و ایمنی خودروها کافی نیست.
سردار سید تیمور حسینی، جانشین رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا نیز گفته است: واردات خودروی باکیفیت میتواند باعث کاهش آمار تصادفات، مصدومان و جانباختگان شود و روند اسقاط خودروهای فرسوده را افزایش دهد. او یادآور شده بود: واردات خودرو میتواند بازار رقابتی را در میان خودروسازان داخلی ایجاد کند و به افزایش کیفیت این خودروها منجر شود که قطعاً نتیجه آن افزایش کیفیت تولیدملی و ایمنی خودروها خواهد شد، لذا وقت آن شده که خودروسازان تغییر کیفی در محصولاتشان داده و استانداردهای آن را ارتقا دهند.
راهور جلوی بیکیفیتها را بگیرد
طی چند وقت اخیر مسئولان راهنمایی و رانندگی ناجا درباره کیفیت و استاندارد خودرو صحبتهای زیادی کرده و عملکرد خودروسازان و سازمان ملی استاندارد را زیر سؤال بردهاند، اما همین مجموعه چه نقشی در جلوگیری از ورود خودروهای بیکیفیت به بازار دارد؟ پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا، نقش شمارهگذاری خودروها را دارد، یعنی وقتی سازمان استاندارد، سازمان حفاظت محیط زیست و سایر مجموعهها یک خودرو را تأیید میکنند، راهور موظف به شمارهگذاری آن است. ولی به نظر میرسد که راهنمایی و رانندگی ناجا میتواند نقش پررنگتری را ایفا کند، به گونهای که در برابر شمارهگذاری خودروهای بیکیفیت مقاومت کند.
استاندارد پولی برای نظارت ندارد
رضا فخاری، کارشناس صنعت خودرو به «ایران» میگوید: «سازمان ملی استاندارد روبهروی راهور قرار گرفته است و این امر میتواند آفت صنعت خودرو باشد؛ اگر این مجموعهها کنار هم قرار نگیرند، مردم آسیب میبینند و خودروسازان به روند فعلی خود ادامه میدهند، از اینرو ضرورت دارد دولت سیزدهم بازتعریفی در فعالیت سازمان ملی استاندارد و حتی راهور در حوزه خودرو داشته باشد.» او ادامه داد: «سازمان ملی استاندارد به جهت کمبود منابع مالی، در حوزه نظارت بر استانداردها عملکرد خوبی ندارد و در خیلی از حوزهها نقش استاندارد کمرنگ است، اما در حوزه خودرو باید این سازمان نقشآفرین شود و نگران جوسازیها نباشد.»
سازمان استاندارد گزارش کیفیت خودروها را اعلام کند
فخاری اظهار داشت: «سازمان ملی استاندارد نسبت به کیفیت خودرو سکوت کرده و تنها در شعار میگوید که در دفاع از حقوق مردم که حقالناس است، به عنوان وکیل مردم ذرهای کوتاه نمیآییم؛ اما چرا چنین اتفاقی نمیافتد، اگر این سازمان میخواهد در کنار مردم قرار بگیرد آخرین گزارش کیفیت خودروهای تولید داخل را اعلام کند و بگوید که نظارت بر استانداردهای خودروسازی چگونه انجام میشود؟»
انتهای پیام/