کارشناسان اعتقاد دارند که دولتها در تمام دهههای گذشته راه را در سیستان و بلوچستان اشتباه رفتهاند. آنها در حالی میلیاردها تومان صرف گازرسانی دیرهنگام به برخی از شهرهای استان کردهاند که با وجود بادهای 120 روزه و 300 روز آفتابی نیاز به گازرسانی در این استان نیست.
روزنامه ایران: طی تمام این سالها در جنوب شرق ایران ابر و باد و مه و خورشید و فلک میتوانستند در کار باشند تا سیستان و بلوچستان تبدیل به قطب انرژیهای پاک شود اما این موضوع هرگز از سوی مسئولان جدی گرفته نشد.
«داود میرشکار» مدیرکل اداره محیط زیست استان سیستان و بلوچستان در این خصوص به «ایران» میگوید: استان سیستان و بلوچستان به علت واقع شدن در منطقه گرم و خشک و مسیر جریانات مهم هوایی شمالی، جنوبی و غربی و همچنین تابش مناسب در شمال استان، بیش از ۳۰۰ روز آفتابی، بالای 3000 ساعت آفتابی و بیش از 5500 وات بر مترمربع شدت تابش و همچنین متوسط سرعت باد حدود 10 نات در سیستان و 5/6 نات در زاهدان در طول سال را دارا است. قابل ذکر است در منطقه سیستان همزمان با وزش بادهای 120 روزه در چهار ماه سال، سرعت متوسط باد به 17 نات نیز میرسد. وزش بادها از منشأ دریا در فصل مونسون باعث ایجاد امواج شدید در دریای عمان و افزایش ارتفاع موج به بیش از 2 متر میشود و این خود بهعنوان پتانسیل انرژیهای نو در راستای استفاده از امواج دریا برای تولید برق مورد نیاز مناطق ساحلی محسوب میشود.
کاهش تولید گازهای گلخانهای
به گفته میرشکار، تاکنون سه زون انرژی تجدیدپذیر توسط ارگانهای متولی در استان سیستان و بلوچستان شناسایی شده که این سه زون شامل محدوده گراغه با مساحت 980 هکتار، میل نادر با مساحت 10000 هکتار و رامشار با مساحت 150 هکتار است. بنابراین کلیه متقاضیان احداث نیروگاههای بادی و خورشیدی به این سه زون هدایت میشوند. در حال حاضر 25 مگاوات برق از نیروگاه بادی مستقر در زون میل نادر تولید میشود. همچنین نیروگاه خورشیدی مستقر در محدوده گوربند زاهدان، میزان10 مگاوات برق را تولید میکند.
او با توجه به بررسیهای صورت گرفته، مناطق مرکزی و جنوب استان از جمله سواحل مکران را دارای پتانسیل بسیار خوبی برای بهرهگیری از انرژیهای تجدیدپذیر میداند و میگوید: «برنامهریزیهای لازم برای بهرهگیری حداکثری از انرژیهای نو همچون انرژی امواج دریا، خورشید و باد جهت تأمین برق مورد نیاز واحدهای صنعتی، کشاورزی، شیلاتی و خدماتی جنوب استان در راستای برنامههای توسعهای دریا محور، در دست اقدام است.» میرشکار کاهش استفاده از سوختهای فسیلی و به تبع آن کاهش تولید گازهای گلخانهای و آلایندههای محیط زیست، ایجاد سیستم پایدار انرژی، باقی ماندن ذخایر سوختهای فسیلی، نامحدود بودن منبع انرژی، عمر مفید بسیار طولانی، دسترسی آسان، تجدیدپذیر بودن منابع و راندمان بالا را از ویژگیهای مثبت انرژیهای تجدیدپذیر میداند که همگی سبب کاهش استفاده از منابع طبیعی و در نتیجه حفظ محیط زیست خواهند شد.
پتانسیل بالا در تولید انرژی تجدیدپذیر
در همین حال «روح اله احمدی» مدیر گروه سیستمهای انرژی دانشکده فناوریهای نوین دانشگاه علم و صنعت ایران، در گفتوگو با «ایران» تولید و توسعه انرژی پاک در استان را نسبت به پتانسیل عظیم آن موفق قلمداد نمیکند و میگوید: ظرفیت و پتانسیل انرژیهای تجدیدپذیر در سیستان و بلوچستان بسیار بالا است و ما میتوانیم در این استان نیروگاههای هزار مگاواتی خورشیدی و بادی احداث کنیم. اما متأسفانه تاکنون از این ظرفیتها استفاده نشده است. در حالی که اگر از تمام ظرفیتهای انرژی تجدیدپذیر استان استفاده شود، اتفاقات خوبی در زمینه اشتغال، محرومیتزدایی، توسعه صنعت انرژیهای تجدیدپذیر، صادرات انرژی و حتی تأمین آب شیرین منطقه و حتی صادرات به مناطق دیگر را شاهد خواهیم بود. او میافزاید: متأسفانه شاهد بودیم که سیاست و راهبرد اتخاذ شده در این استان، مبتنی بر توسعه شبکه انرژیهای فسیلی بخصوص گاز طبیعی است. در حالی که ما اگر سیستان و بلوچستان را بهعنوان قطب انرژیهای تجدیدپذیر قلمداد میکردیم، هرگز سراغ گازرسانی به این استان نرفته و تمام هزینههای انتقال گاز را صرف انرژیهای پاک میکردیم؛ در نتیجه امروز شاهد بودیم که سیستان و بلوچستان به قطب انرژیهای تجدیدپذیردر خاورمیانه و شرق آسیا تبدیل شده بود. او ادامه میدهد: یک حساب سرانگشتی نشان میدهد که حتی اگر الان نیز جلوی ادامه این روند را بگیریم، میتوان به جای هزینه انتقال گاز (بالغ بر 2 میلیارد دلار) به سراسر این استان، بیش از 2 هزار مگاوات انرژی تجدید پذیر نظیر نیروگاههای فتوولتائیک و بادی را در منطقه توسعه داد. از سویی دیگر آمارها نشان میدهد که مصرف برق این استان چیزی بالغ بر 1500 مگاوات برق است؛ با وجود این میتوانیم بگوییم که سیستان و بلوچستان مازاد برق تجدید پذیر داشته و میتواند در امر صادرات انرژی ایفای نقش کند. همچنین از ایجاد آلودگی در منطقه جلوگیری کرده و فرصتی را برای صادرات (گاز طبیعی) فراهم خواهد کرد.
انتهای پیام/