کارآفرینی آنهم با تکیه بر فکر نو، خلاقیت و تلاش بی وقفه، بویژه در سنین جوانی و البته در شرایط تحریم، در جای خود قابل تحسین و حتی الگوبرداری از سوی سایر جوانان است.
سولماز نعمتی
به گزارش ایران آنلاین، قادر علیپور، متولد سال 64، جوان مخترع کارآفرین اردبیلی که توانسته، 53 محصول را در زمینههای عمرانی، محیط زیست، اقلام خانگی، سلامت، انرژیهای نو و پزشکی، تولید و اغلب آنها را ثبت اختراع کند و یا در مسیر اختراع قرار دهد، از همان جوانانی است که فعل توانستن را به خوبی صرف کردهاست. فردی که میتوان به پشتکار و امیدش، آفرین گفت.
کافی است، نیم نگاهی به کارنامه کارآفرینی و سوابق تخصصی و اجرایی اش داشته باشیم. نخستین طراح و مجری پانلهای سقفی و دیواری در شمال غرب کشور، طراح و مجری نخستین آپارتمان با صرف کمترین انرژی، ساخت خانه تمام پیشساخته سبک با اقامت دائمی با اخذ تأییدیه نظام مهندسی و شهرداری. تولید، فروش و اجرای محصولات اختراعی از بازیافت نخاله و ضایعات ساختمانی و عمرانی و .... تنها بخشی از فعالیتهای کارآفرینی اوست. برای آشنایی بیشتر، گفت و گویی با وی انجام دادهایم که در پی میخوانید.
- گویا معتقدید هرگونه فعالیت کارآفرینی و اقتصادی باید ابتدا پیوست تحقیقاتی - علمی داشته باشید، در این زمینه بیشتر توضیح دهید.
علم و تحقیق مانند پایه یک ساختمان است که به آن قوام و داوم میدهد. بر این اساس، چون اختراعات بنده بیشتر در زمینه عمرانی، معماری و صنعتی بوده است، تحقیقاتی نیز در این خصوص انجام دادهام. به عنوان مثال، نخستین مقالهام با عنوان بررسی اقلیم شهر اردبیل در نشریه تخصصی بنیاد مسکن استان اردبیل به چاپ رسید. همچنین مقالهای با طرح اختراع بازیافت نخاله و ضایعات ساختمانی در نشریه تخصصی پیام ساختمان به چاپ رساند.علاوه بر آن، چندین مقاله در نشریههای تخصصی در رابطه با ساختمان چاپ شده است. همچنین، بنیانگذار نخستین نشریه استخدامی استان اردبیل هستم. تألیف کتاب اقلیم شهر اردبیل و طراحی معماری بنای اردبیل مطابق با اقلیم شهر نیز در فهرست کارهایم قرار دارد.
- معمولاً مخترع در پی شناسایی یک مشکل و تلاش برای حل آن به اختراع میرسد، نیاز خاصی که شما تصور کردید باید برای آن چارهاندیشی کرد، چه بود و چگونه آن را حل کردید؟
رشته من معماری است که البته دغدغه زیستمحیطی نیز دارم. از زمانیکه محوطههای کارگاههای ساختمان و محل انباشته شدن نخالههای ساختمانی در اطراف شهر را دیدم که چگونه محیط زیست و سایر منابع ملی شهر را به فنا میبرد، عزم خود را جزم کرده و با انجام تحقیقاتی از سال 86، تلاش کردم برای برون رفت از این معضل شهری و زیستمحیطی گامی بردارم. هرچند تا آن زمان کاری به صورت علمی در این خصوص انجام نشده بود اما کمک به رفع مشکلات زیستمحیطی کافی بود تا در مسیر رسیدن به هدفم مصممتر از قبل باشم. در زلزله اهر و ورزقان آذربایجان، مقاومت کم ساختمانها، به جان و مال هموطنانمان آسیب جدی وارد کرد. از همان زمان، اندیشه ساخت خانههای پیشساخته سبک با قابلیت جابه جایی به فکرم خطور کرد. که سرانجام موفق به ساخت چنین خانههای به سبک متفاوت از قبل شدم. با توجه به ساخت چنین سبک از خانهای و سایر محصولات خلاقانه، توانستم در ۱۲ جشنواره برگزیده بینالمللی و ملی حضور داشته است.
- شما به عنوان استارتآپ یک کارآفرین، چگونه این دو جنبه (مخترع بودن در یکسو و کارآفرین بودن در سوی دیگر) را با هم تطبیق میدهید؟
شخصی که خلاق باشد میتواند، مخترع نیز شود و شخصی که فکر اقتصادی برای بکار گیری اختراع خود در امر تولید را داشته باشد، میتواند کارآفرین شود، و ماحصل این دو میشود، مخترع کار افرین و بنده در این مورد خدمتکار جامعه هستم.
- ️ از راهاندازی خانه پیشساخته سبک مدرن بگویید. آن را چگونه تأسیس کردید و تا بدینجا چه فراز و نشیبهایی داشتهاید؟
فراز و نشیبهای زیادی با وجود واسطهگران مسکن در ورود به طرح مسکن ملی و انعقاد قرارداد با انبوهسازان وجود دارد. همچنین در امر مجوز صدور ساخت از طرف شهرداری و بنیاد مسکن بعضاً با وجود دفترچه محاسبات با مشکلاتی مواجه میشویم که امیدواریم برطرف شود.
راهبردهای بازاریابی شما برای گسترش کسبوکار خود چه بود؟
به نظرم کارآفرینان در هر عرصه ای برای رشد و پویایی و رساندن محصولات خود به تولید انبوه نیازمند تعامل و هم افزایی سایر نهادهای مرتبط هستند. بنده نیز معتقدم در پرتو همکاری با انجمنهای انبوهسازان، ارگانهای مجری و متصدی امر مسکن، شهرداری، نظام مهندسی، سازمان راه و مسکن شهرسازی و بنیاد مسکن بتوانم به محصولات پر و بال دهم.
- صنعت ساختمان اکنون با چه مشکلاتی مواجه است و از نظر شما، چطور میتوان این مشکلات را از پیش پای صنعتگران برداشت؟
صنعت ساختمانسازی در ایران نسل سوم بوده و آن هم ناقص اجرا میشود. در صورتیکه کشورهای پیشرفته نسل ششم ساختمانسازی را شروع کردند و طرح پیشساخته بنده جز نسل ششم و هفتم بوده و حتی از لحاظ جابجایی همراه با سرویس بهداشتی، سیستم منحصر به فردی است که تاکنون در کشور اجرا نشده است.(در خانههای پیشساخته متداول در دنیا کاشیکاری در مقصد انجام میشود و وقتی کاشیکاری شود غیر قابل جابجایی بوده اما طرح پیشساخته بنده با کاشیهای یکپارچه در مبداً نصب میشود و کاملاً قابل جابجایی است).
- درباره طراحی خط تولید بازیافت نخاله و ضایعات ساختمانی چه کارهایی انجام دادهاید و در حال حاضر چه برنامههایی برای این پروژه در دست دارید؟
با شهرداری مذاکراتی داشتیم که این روند تا به نتیجه رسیدن ادامه خواهد داشت. محصول تولیدی بنده میتواند، روزانه ۴۰۰ تن نخاله شهر اردبیل را برای نخستین بار در ایران با تکنولوزی بومی بازیافت کند.
- بفرمایید در خصوص پروژه های پیش ساخته به چه موفقیت هایی دست یافتید؟
در ۴ جشنواره بین المللی و ملی برگزیده شده ام و در استانهای گیلان و اردبیل ۳ مورد را اجرا کردهام.
- عنوان و کارکرد اختراعاتی که انجام داده اید رو نام ببرید.
بازیافت نخاله های ساختمانی و عمرانی با تکنولوزی بومی برای تولید مصالح بتنی، ساخت ساختمان پیشساخته سبک ضد زلزله با تکنولوژی بومی با قابلیت جابجایی برای نخستین بار در کشور، بازیافت خاکستر زباله سوز پتروشیمی با کاربری جایگزین سیمان در ساخت بتن، ساخت ساختمان پیشساخته تاشو، مینی توربین آبی برای ابشارها و رودخانههای آب جاری و ....
- چه توصیه ای به جوانان دارید؟
جوانان ما، مستعد و توانمند هستند و میتوانند با تکیه بر توان و پشتکارشان، به دنبال ایدهآفرینی و خلق تولیدات جدید باشند. معتقدم میتوانیم با بهرهمندی از توان و داشتههای جوانان این مرز و بوم از شرایط تحریم و تنگناهای اقتصادی هم به سهولت عبور کنیم.
- از مسئولان چه انتظاری دارید؟
انتظار داریم با توجه به شعار امسال از سوی مقام معظم رهبری مبی بر سال تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین،مسیر تولید و کارآفرینی برای کارآفرینان هموار شود.