مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر گفت: طی سه سال گذشته هیچگونه پسماند صنعتی خطرناک و ویژه کارخانجات و صنایع مستقر در بوشهر، در این استان دفن نشده و همگی به مراکز بازیافت اصولی در خارج از استان منتقل شده است.
فرهاد قلینژاد روز یکشنبه در گفتوگو با ایران آنلاین، افزود: با توجه به توسعه صنعتی بوشهر در حوزه نفت و گاز، این استان حجم بالایی از پسماندهای ویژه و خطرناک دارد که دستورالعمل ویژهای برای دفن آن وجود دارد.
وی توضبیح داد: سال 1400 میزان 846هزار تن پسماند ویژه نفت و گاز استان بوشهر تولید شده است، را داشته که همه ی واحدهای تولید کننده ( 25 پتروشیمی و 24 فاز گازی پالایشگاه) در سامانه جامع محیط زیست انسانی ثبت نام شده اند و تمام انتقال پسماندها در قالب 400 مجوز زیست محیطی به استانهای مقصد که دارای واحدهای استاندارد بازیافت بوده اند منتقل شد.
قلی نژاد در ادامه افزود: در سال گذشته مجتمع بازیافت پسماندهای ویژه شرکت ملی شیمی در فاز نخست به بهرهبرداری رسید و اکنون (لندفیل) پسماندهای ویژه صنعتی استان بوشهر در منطقه ویژه اقتصادی پارس فعال است و پذیرای پسماندهای ویژه ای است که قابل بازیافت نیستند و صرفا باید در این مجموعه با نظارت این اداره کل دفن اصولی شوند.
قلینژاد اعلام کرد: تا پایان سال باید بخشهای دیگر این مجتمع برای بازیافت پسماندهای ویژه صنعتی نیز راه اندازی شود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر گفت: حاصل بازیافت پسماندهای صنعتی بیشتر به مواد اولیه صنایع تبدیل میشود که ارزش بالایی دارد.
وی تاکید کرد: لازم است تعداد و ظرفیت مجتمعهای بازیافت این نوع پسماندها در کشور گسترش یابد و علاوه بر این برای پیشگیری از آلودگی هوا و خاک همه واحدهای صنعتی مستقر در استان باید انبارهای میکانیزه داشته باشند.
قلینژاد ادامه داد: همچنین پیوسته نسبت به انتقال سریع پسماندهای خطرناک و ویژه صنایع استان به واحدهای بازیافت تاکید شده است تا زمان این انتقال کاهش یابد.
وی افزود: در راستای تحقق شعار سال، باید از ظرفیت روشهای دانشبنیان برای بازیافت انواع پسماند گروههای 5 گانه استفاده استفاده شود تا مساله دفن بهبود یابد.
قلینژاد یادآور شد: انتقال و دفن استاندارد پسماندهای صنعتی و خطرناک و ویژه با نظارت حفاطت محیط زیست به عهده واحد تولید کننده است، مدیریت پسماندهای خانگی به عهده شهرداریها و دهیاری ها است و وزارت بهداشت بر مدیریت پسماندهای عفونی خطرناک و ویژه نظارت میکند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر ادامه داد: مدیریت پسماندهای خانگی در استان وضعیت مطلوبی ندارد و شاهد دفن غیر اصولی این زبالهها هستیم که خاک و هوا را آلوده میکند.
قلینژاد اعلام کرد: تا کنون مهلتهای و اخطارهای متعددی در این زمینه به شهرهای سراسر استان داده شده است و بر این اساس خواسته حفاظت محیط زیست استان این است که ضمن جانمایی اصولی، سلولهای دفن به گونهای احداث شود که از پراکنش زباله در خاک جلوگیری شود.
وی اعلام کرد: تا کنون علیه 20 شهرداری استان شکایت شده است که پروندهها با اعمال مهلتهایی در جریان است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر اعلام کرد: در زمان حاضر در زمینه دفن اصولی پسماند خانگی ، شهر دیر اقدامات خوبی داشته است، مطالعه و جانمایی سایت انجام شده و به زودی اجرایی میشود.
قلی نژاد اضافه کرد: سایت دفن پسماند بوشهر در محدوده شهر قرار دارد که حتما باید جابجا شود، محل دفن این پسماندهای در دیلم وضعیتی بحرانی دارد و سایت برازجان نیز مورد تایید حفاظت محیط زیست نیست و پیگیریهایی هم در این زمینه انجام شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر تاکید کرد: این اداره کل تنها به اخطار و ارائه مهلت بسنده نمیکند و در سال پیش رو به طور قطع خسارتهای وارد شده به آب، خاک و هوای استان در این خصوص را محاسبه و با دستور قضایی از ادامه دفن پسماند در سایتهای غیر اصولی جلوگیری میکند.
وی افزود: بنابراین شهرداریها باید در کمترین زمان ممکن نسبت به جانمایی استاندارد سایتهای دفن پسماند خانگی اقدام کنند.
قلینژاد یادآور شد: پسماندها به طور کلی به پنج دسته عادی خانگی، کشاورزی، پزشکی یا عفونی، صنعتی و ویژه و خطرناک تقسیم میشود که اگر هر یک از چهار دسته نخست در شرایطی قرار گیرد که سلامت انسان را به خطر اندازد در دسته خطرناک و ویژه جای میگیرد و برای دفن و بازیافت اصولی هر یک شیوهنامهها و دستورالعملهایی تدوین و وظیفه هر یک از دستگاهها، نهادها و مردم در این قبال به روشنی تعریف شده است.