به جرأت میتوان روز 30 فروردین ماه امسال را یک نقطه عطف تاریخی برای اقتصاد ایران دانست. روزی که با انتشار صورتهای مالی حسابرسی شده 313 شرکت دولتی درهای این بخش به روی مردم بازشد.
روزنامه ایران: تا پیش از این مردم و کارشناسان تنها کلیاتی از چگونگی اداره شرکتهای عریض و طویل دولتی میشنیدند، اما با انتشار صورتهای مالی رسمی تمام جزئیات عملکرد این شرکتها روی میز شفافیت گذاشته شده است.حال بررسی صورتهای مالی تعدادی از شرکتها بخصوص در بخش زیانهای انباشته شرکتها شاهد وضعیت نامطلوبی هستیم. به طوری که بسیاری از این شرکتها که ارائه دهنده کالا یا خدمات تقریباً انحصاری هستند، با وجود کسب درآمد، بعضاً با زیان بالایی همراه هستند و درکنارآن هر ساله به زیانهای انباشته آنها نیز افزوده میشود. این موضوع نشان میدهد که دولت سیزدهم در چه وضعیتی شرکتهای دولتی را تحویل گرفته است. این در حالی است که اصلاح ساختار این شرکتهای زیانده و فربه به سالها کار کارشناسی و برنامهریزی دقیق نیاز دارد.
زیان انباشته میلیاردی
نگاهی به صورتهای مالی برخی از شرکتهای دولتی حاکی از زیان انباشته میلیاردی آنهاست. دراین میان شرکتهای آب منطقهای از جمله شرکتهایی هستند که زیان انباشته بالایی دارند. برای مثال زیان انباشته شرکت آب منطقهای تهران، 376 میلیارد تومان، شرکت آب منطقهای فارس 470 میلیارد تومان، شرکت آب منطقهای تبریز 604 میلیارد تومان و شرکت آب منطقهای اصفهان 195 میلیارد تومان است.
همچنین شرکت راه آهن با 7 هزار میلیارد تومان زیان انباشته روبهروست. این میزان برای سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای 507 میلیارد تومان است.گزارش حسابرسی سال ۱۳۹۸ شرکت پارس جنوبی به عنوان مسئول یکی از مگاپروژههای کشور نیز نشان میدهد که درآمد این شرکت در سال 1398 تنها 5 هزار میلیارد تومان و سود شرکت رقم اندک 300 میلیارد تومان بوده است.در میان شرکتهای غیراقتصادی نیز وضعیت به همین شکل است به طوری که سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی 119 میلیارد تومان و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان 210 میلیارد زیان انباشته دارد.
زیان انباشته 12 هزار میلیارد تومانی شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور
براساس صورت مالی حسابرسی شده منتهی به پایان سال 1399 شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور زیان خالص این شرکت در سال 1399 حدود یک میلیارد و 761 میلیون تومان و زیان انباشته شرکت تا پایان سال 1399 حدود 12 هزار و 88 میلیارد تومان بوده است.
زیان انباشته هزار و 500 میلیارد تومانی شرکت پخش فرآوردههای نفتی
براساس صورت مالی شرکت دولتی ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران، زیان انباشته این شرکت تا پایان سال 1399 به 1471 میلیارد تومان رسیده است.
توانیر 51.5 هزار میلیارد تومان زیان انباشته دارد
براساس صورت مالی حسابرسی شده منتهی به پایان سال 1399، شرکت توانیر نزدیک به 13.4 هزار میلیارد تومان زیان خالص و 51 هزار و 527 میلیارد تومان نیز زیان انباشته داشته است. در واقع قیمتگذاری غیرواقعی و ارزانفروشی برق به مصرفکنندگان و از جمله به پرمصرفها ازجمله دلایل زیاندهی توانیر بوده است.
فعالیت 345 نفر به ازای هر فروند هواپیما در هما
در میان شرکتهای دولتی هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران یا هما یکی از شرکتهای زیانده محسوب میشود. موضوعی که باعث شد تا تلاشها برای واگذاری و خصوصی کردن این شرکت نیز به جایی نرسد.براساس اطلاعات منتشر شده در کدال، درآمدهای عملیاتی این شرکت در سال 1399 بیش از 2 هزار میلیارد تومان بوده که نسبت به سال 1398 که 2.7 هزار میلیارد تومان بوده، افت داشته که ناشی از محدودیتهای کرونا بوده است. همچنین بهای تمام شده درآمدهای عملیاتی هما در سال 1399 معادل 3.1 هزار میلیارد تومان محاسبه شده است که بیش از درآمدهای عملیاتی شرکت است.با این حال زیان خالص هما در سال 1399 بالغ بر3 هزار میلیارد تومان بوده است. البته رقم زیان این شرکت درسال قبل از آن هم که کرونا شیوع پیدا نکرده بود، هزار و 500 میلیارد تومان اعلام شده است. بدین ترتیب زیان انباشته این شرکت در سال 1399 بیش از 9.2 هزار میلیارد تومان است که این رقم در سال 1398 حدود 5.8 هزار میلیارد تومان بوده است. زیان انباشته هواپیمایی جمهوری اسلامی در پایان سال 99 با رشدی بیش از سه هزار میلیارد تومانی نسبت به سال 98 به بیش از 24 برابر سرمایه ثبتی آن رسیده و این شرکت مشمول ماده 141 قانون تجارت است.براساس اطلاعات منتشر شده در صورتهای مالی، شرکت هما در مجموع 9 هزار و 330 نفر کارکن دارد که از این تعداد هزار و 646 نفر کارمند رسمی، 6 هزار و 174 نفر قراردادی و هزار و 510 نفر درشرکتهای خدماتی فعال هستند. کل دریافتی حقوق و مزایای هزار و 510 نفر نیروهای خدماتی این شرکت در سال 99 حدود 18 میلیارد تومان بوده و مابقی دریافتی رقم یک هزار میلیارد تومانی هم برای 7 هزار و 820 نفر از کارکنان قراردادی و رسمی بوده است.علاوه براین، مجموع کل هواپیماهای دراختیار این شرکت 55 فروند اعلام شده است که 28 فروند آن زمینگیر و غیرفعال است. بدین ترتیب درسال 1399 در مجموع 27 فروند هواپیمای فعال ناوگان هما را تشکیل میداده است. براین اساس، با محاسبه 9 هزار و 330 نفری که در این شرکت کار میکنند، به ازای هر فروند هواپیمای فعال هما، 345 نفر فعال هستند که در مقایسه با ایرلاینهای کشورهای دیگر، رقم بالایی محسوب میشود.گفته میشود عامل اصلی زمینگیر شدن این هواپیماها ناشی ازکمبود شدید نقدینگی و عدم امکان تأمین قطعات و اورهال هواپیماها است.
صورت مالی نفت خزر
بررسی صورتهای مالی شرکت نفت خزر نشان میدهد اکثر اهداف مشخص شده محقق نشده است. در این گزارش عنوان شده است که این شرکت در سال99 ۱۶۹ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان سودآوری داشته است. همچنین این شرکت در سال ۹۸ هم ۱۵۰ میلیارد تومان سود خالص داشته است. بر اساس این گزارش مجموع کارکنان این شرکت، اعم از کارکنان رسمی، قراردادی و شرکتهای خدماتی در سال ۹۹، ۲۷۶ نفر بوده است. همچنین همان طور که مشخص است در سال ۹۹ برای اکثر پروژههای انتقالی هزینهای تخصیص داده نشده است.همچنین این سازمان حسابرسی تصریح کرده است که شرکت نفت خزر در سالهای گذشته فاقد عملیات حفاری و اکتشاف بوده و از همین رو تجهیزات شرکت به حالت stand by درآمده است.
زیان 10 هزار میلیارد تومانی شرکت مدیریت برق
بررسی صورتهای مالی شرکت مدیریت منابع برق نشان میدهد زیان شرکت مدیریت منابع برق به ۱۰ هزار و ۴۸۰ میلیارد تومان رسید که نسبت به سال قبل از آن حدود ۱۱ هزار میلیارد تومان کاهش داشته است.شرکت مدیریت شبکه برق ایران از شرکتهای توانیر برق منطقهای مادرتخصصی نیروی برق حرارتی نیروگاههای خصوصی و آبهای منطقه انرژی خریداری میکند و به شرکتهای توزیع برق منطقهای و شرکت توانیر میفروشند.
افت ۵ هزار میلیارد تومانی سودآوری نفت و گاز پارس
بررسی صورتهای مالی شرکت نفت و گاز پارس نشان از سودآوری هزار و ۶۰۰ میلیارد تومانی در سال ۹۹ میدهد که حدود ۵ هزار میلیارد تومان از سال ۹۸ کمتراست.
طبق گزارش مالی مبلغ هزار و ۶۷۰ میلیارد تومان سود خالص شرکت نفت و گاز پارس در سال ۹۹ بوده است که نسبت به سال گذشته حدود ۵ هزار میلیارد تومان کاهش پیدا کرده است. بر اساس این گزارش تعداد کارکنان رسمی، قراردادی و پیمانکاری شرکت در سال ۹۹، چهار هزار و ۶۹۱ نفر بوده که نسبت به سال گذشتهاش حدود ۳۰۰ نفر کمتر شده است.حدوداً میزان ۱۳ میلیارد مترمکعب گاز خام، معادل ۳۱ میلیون مترمعب در روز و ۱۶ میلیون بشکه میعانات گازی نسبت به بودجه اصلاحی کسری داشته است. در توضیح این انحراف آمده است: حدود ۶۵ درصد از این انحراف مربوط به عوامل برون سازمانی از جمله عوامل فنی و عملیاتی در پالایشگاههای گاز پارس جنوبی، محدودیت در مخازن ذخیرهسازی میعانات گازی، یا محدودیت در خطوط شبکه سراسری انتقال گاز است.
انتهای پیام/