سال 2022 که از شنبه این هفته آغاز شد، از دید کارشناسان میتواند آبستن حوادث مختلف سیاسی باشد که طبعاً تأثیرگذاری آن بر مسائل اقتصادی و اجتماعی هم اندک نخواهد بود.
روزنامه ایران:این اتفاقات را که بوی تداوم بیثباتی در جامعه غرب میدهد، میتوان این گونه فهرستوار بیان کرد:* در تضاد با پیشبینیهای ناامیدکننده قبلی امانوئل مکرون یک بار دیگر برای پست ریاست جمهوری فرانسه انتخاب خواهد شد. در جدیدترین نظرسنجیهای مردمی احتمال تحقق این مسأله فعلاً از 65 درصد فراتر نمیرود اما این باور وجود دارد که تندروهایی مثل مارین لوپن در بهشت را به روی فرانسویها نخواهند گشود و سیاستهای بینابینی مکرون برای غلبه بر شرایط مهلک اقتصادی و ضایعات روزافزون کرونا بیشتر به کار مردم میآید.
فقدان ثبات و یکپارچگی در اردوگاه تندروها و تغییر موضع دادن چندباره سران این جبهه نه فقط شکافهای موجود را بین آنها بیشتر کرده، بلکه مردم فرانسه را به سوی این باور سوق میدهد که بین بد و بدتر، بد را انتخاب کنند. چه چیزی شیرینتر از این برای مکرون که «اریک زمور» که او را ستاره تازه دست راستیها نامیدهاند، به جای اتخاذ مواضعی مشترک با لوپن، به جان او افتاده و دو طرف چند هفتهای است که علیه یکدیگر افشاگری و تبلیغ منفی میکنند.* ژایر بولسونارو که لغزشهای اقتصادی و بویژه بیاعتناییهای غریبش به «کووید19» و غیر مهم شمردن این بیماری برزیل را به یکی از پنج کشور صدر فهرست قربانیان این اپیدمی تبدیل کرده، به احتمال 60 درصد برنده دور جدید انتخابات این کشور شده و در مسند خود باقی خواهد ماند.
البته لوییز ایناسیو لولا داسیلوا، رئیس جمهور چپگرای سابق برزیل در بعضی نظرسنجیها شانه به شانه بولسونارو میساید و حتی دو سه درصد از او پیش است اما نکاتی وجود دارد که پیروزی رئیس جمهور فعلی را محتملتر میسازد. یکی از آنها این است که چه در سال 2010 و چه در سال 2018 احزابی که در نظرسنجیهای سه چهار ماه منتهی به انتخابات دائماً پیش بودند، در روز رأیگیری بازنده شدند و زمامدار قبلی در مسند قدرت ماند و نکته دیگر سیل اتهامات اختلاس و پولشویی به لولا است که اگرچه برخی از آنها در محاکم قضایی کشور پاک شده اما در ذهن مردم هنوز تازه است.* هفتههای منتهی به انتخابات جدید در فیلیپین سرشار از تنش بوده ولی وقتی همه چیز را جمع ببندیم، قدری محتملتر از هر چیزی تجدید پیروزی بونگ بونگ مارکوس در این انتخابات و ماندن او در کاخ ریاست جمهوری است.
این پیروزی احتمالی بیشتر محصول تغییر موضع دادنهای مکرر رقبای مارکوس و بیثباتیهای پایانناپذیر آنهاست. ماهها ادعا و تبلیغ شد که سارا دوترته، دختر رودریگو دوترته که مشروعیت زمانی پدرش برای احراز این پست تمام شده، قدم به انتخابات میگذارد اما او در نهایت اعلام کرد که خواهان پست معاونت رئیس جمهوری است. وقتی هم که دوترته به حمایت از بونگکو شریک سیاسیاش پرداخت، بونگکو هم از رقابت کنار کشید. در چنین شرایطی شاید شایعات مضری که دوترته دائماً علیه مارکوس پخش میکند نیز ثمربخش نباشد و چون رقبای او ضعیف و ناکارآمدند، او باز بر قله سیاست فیلیپین خواهد نشست.* دموکراتها بعد از نمایش بسیار ضعیف جو بایدن در اولین سال زمامداریاش در کاخ سفید به احتمال 95 درصد (و به روایتی 100 درصد) برتری عددی خود را در هر دو مجلس نمایندگان و سنای امریکا از دست خواهند داد و این امر در انتخابات میاندورهای این کشور شکل خواهد گرفت.
نظرسنجیهای مردمی کمپانیهای معروفی مثل گالوپ نه تنها حاکی از عقبگرد شدید دموکراتها بلکه تشدید مجدد احساسات پوپولیستی در امریکا در شرایطی است که در نوامبر سال پیش همین مردم حکم به اخراج دونالد ترامپ، نماد تمام عیار پوپولیستها از کاخ سفید و روی کار آمدن نظامی کمعیبتر در این کشور دادند. اگر نتیجه واپسین نظرسنجیها تحقق یابد، حزب دموکرات برتری عددی خود را در مجلس نمایندگان از دست داده و از جمهوریخواهان به نسبت 52 به 48 درصد عقب خواهد افتاد و نمونهای از آن به مجلس سنا هم بسط خواهد یافت. به اعتقاد متخصصان امر، نرخ بیکاری در امریکا به احتمال 80 درصد کاهش خواهد یافت اما این تنزل فقط 4 درصدی خواهد بود و فشار روی دموکراتها به قصد رسیدن به نرخهایی مثبتتر در این زمینه را شدت خواهد بخشید. توجیه بایدن و یارانش در توجیه ناکافی بودن رشد نرخ اشتغال در امریکا، اشاره به تبعات کرونا و ضربات این بیماری مهلک به امور اقتصادی و رونق شغلی در تمامی کشورها بوده اما ضررهای وارده در این خصوص به امریکا بیشتر از سایر کشورها بوده است.* در جدیدترین نظرسنجیهای صورت گرفته در ارتباط با اتفاقات اتیوپی، مخالفان دولت آدیس آبابا به احتمال 60 درصد این شهر کلیدی را تسخیر نخواهند کرد.
همین دو سال پیش بود که «ابی احمد» نخست وزیر اتیوپی جایزه صلح نوبل را برد اما او اینک در بطن یک جنگ داخلی بیرحمانه قرار دارد که هر تضمین و اطمینانی را از وی سلب کرده است. این در حالی است که ابی احمد با تلاش فراوان کوشید با همسایهاش اریتره که سر جنگ با اتیوپی داشته، صلح کند و به این مهم رسید ولی حالا برخوردهای قبیلهای و گرایشهای قومی و تباری که در 30 سال اخیر حرف اول را در اتیوپی زده، در قالب یک کودتای خزنده به سمت احمد در حال حرکت است و نگاه مخالفان او این است که مگر آمار و اعداد نظرسنجیها وی را نجات بدهد.* چین که نقطه شیوع کرونا بود، به احتمال 90 درصد تمام مرزهای خود را در شش ماهه اول سال 2022 روی خارجیها خواهد بست. این امر پس از ایجاد خدشههایی تازه در روشهای مبارزاتی دولت پکن در تقابل با این بیماری و پدیدار شدن مبتلایانی تازه به این بیماری ضروریتر شده است.
این در حالی است که جناحهای سیاسی خارجی همچنان چین را به تضییع حقوق بشر و تخلفاتی در این زمینه متهم میکنند و دولت پکن در اندیشه برگزاری بیدردسر المپیک زمستانی 2022 هم هست که ماه آینده در این کشور برگزار میشود.* تا نوامبر 2022 تعداد دوزهای تزریق شده به مردم کشورهای مختلف در راه مبارزه با «کووید19» به 12 میلیارد مورد خواهد رسید که 80 درصد از مردم دنیا را شامل خواهد شد. با این حال به سبب سر برآوردن دائمی سویههای جدید این بیماری در پنج قاره در آن زمان هم چیزی به نام مصونیت در قبال این بیماری وجود نخواهد داشت. همین مسأله تلخبر تیرگی تصویر موجود نسبت به سال جدید میلادی میافزاید.
انتهای پبام/