سرخرود با قوهای فریاد کش تالاب این شهر مشهور است؛ پرندگانی زیبا و کمیاب که فریادهاشان از دیرباز رنگی از زندگی و نشاط را به تالاب این شهر میبخشید.
روزنامه ایران/ این روزها اما مانند پاییز و زمستان سالهای قبل محل زمستانگذرانی قوهای فریادکش نیست. جمعیت قابل توجه قوهای فریادکش که هر سال در چند نوبت به سرخرود سفر میکردند، امسال با ورود نخستین گروه در روز ۲۵ آبان اعلام حضور کردند و به مرور نیز چند دسته دیگر تا میانههای آذر به آنها اضافه شدند، اما بر خلاف روال سالهای گذشته در این تالاب ماندگار نشدند و از سه هفته پیش تالاب تقریباً خالی از قوها شد.
چند روز پیش خبر کشف 24 قوی فریادکش ازحیاط خانه یکی از شکارچیان غیرمجاز سابقهدار در این شهر، آژیر خطر را نسبت به وضعیت حفاظت از این گونههای کمیاب به صدا درآورد. قوهای فریادکش هر سال پاییز و زمستان را در تالاب سرخرود میگذراندند. حتی اگر روزها به اطراف تالاب میرفتند، باز هم عصر به تالاب برمیگشتند. تحت حفاظت قرار داشتن تالاب نیز اجازه نمیداد که قوها به این سادگیها شکار شوند.
امسال نیز مانند سال گذشته یک دستگاه کانکس برای استقرار شبانهروزی محیطبانان با هدف حفاظت از قوها توسط شهرداری سرخرود تهیه شد و در تالاب قرار گرفت. اما از ابتدای پاییز، کمبود غذا در تالاب باعث پراکندگی و غیرمتمرکز شدن قرارگیری قوها در سرخرود شد. قوها در جستوجوی غذا از تالاب خارج شدند و وارد دامگاهها شدند، جایی که دسترسی آنها را برای شکارچیان غیرمجاز و فرصت طلبان راحتتر میکرد. خروج قوها از تالاب باعث شد که نظارت بر آنها توسط محیطبانان با چالش مواجه شود.
کوروس ربیعی، رئیس اداره نظارت بر حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران به ایرنا گفت: حضور قوها در دامگاهها شرایط را برای برخی فرصتطلبان فراهم کرده که اقدام به زندهگیری این پرندگان کنند. همکاران ما هم اخیراً تعدادی از این قوها را کشف و رهاسازی کردند. این یعنی تعدادی از قوها در اختیار سودجویان قرار دارد. یعنی ما احتمال اینکه تعدادی از قوها شکار و زندهگیری شده باشند رد نمیکنیم. اما اینکه همه قوها توسط متخلفان شکار شده باشند، درست نمیدانیم و تکذیب میکنیم.
علیمحمد دعاگو، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان محمودآباد هم گفت: امسال بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ قو در سرخرود فرود آمدند که پس از چند روز اقامت در همین تالاب، در دامگاههای اطراف متفرق شدند. در سالهای قبل هم پیش میآمد که قوها از تالاب خارج شوند. صبح از تالاب پرواز میکردند و در زمینی مقابل دادگستری سرخرود ساعاتی را میگذراندند و غروب برمیگشتند. اما امسال بهصورت کلی خارج شدند و متأسفانه فضا برای فرصتطلبی برخی متخلفان فراهم شد.
وی اظهار میکند: تمام تلاشمان را به کار گرفتهایم که نظارت بر خروجی دامگاهها برای جلوگیری از شکار و زندهگیری پرندگان انجام شود، اما مشکل اینجاست که دامگاهها یک خروجی ندارند و فرد از هر طرف میتواند فرار کند. فعالان و دوستداران محیط زیست معتقدند که امسال بهصورت سازماندهی شدهای شکار و زندهگیری قوها در دستور کار شکارچیان قرار گرفته است و مهمترین گواه این ادعا را نیز تعدد آگهیهای فروش قو در فضای مجازی میدانند. این اظهارات و ادعاهای فعالان محیط زیست چندان بیراه نیست و با مروری در برخی صفحههای متعلق به فروشندگان پرندههای زینتی میتوان این آگهیها را مشاهده کرد.