در اوج تنشها بین روسیه و غرب، وزرای خارجه گروه هفت که از روز شنبه در لیورپول گرد هم آمدهاند، دیروز پیشنویس بیانیهای ضد روسی را به تصویب رساندند.
بهگزارش خبرگزاری «رویترز»، وزرای خارجه هفت کشور امریکا، کانادا، انگلیس، فرانسه، ایتالیا، آلمان، ژاپن و همچنین نماینده اتحادیه اروپا در این بیانیه تأکید کردهاند که اگر روسیه به اوکراین حمله کند، با عواقب آن روبه رو خواهد شد. این بیانیه در حالی به تصویب رسید که پیشتر سازمان سیا مدعی شده بود، روسیه تحرکاتی که در مرزهایش داشته است، میتواند در همان ماه نخست سال آینده میلادی با 175 هزار نیرو به اوکراین حمله کند.
وزرای خارجه گروه هفت در لیورپول، در شمال انگلیس، همچنین با تکرار حمایت خود از کی یف، تأکید کردند که همگی آنها موضع مشخص و واحدی مقابل روسیه دارند و تحرکات این کشور در مرزهای اوکراین را محکوم میکنند و حاضر به تحمل هر چیزی که حاکمیت این کشور را نقض کند، نیستند.
این در حالی است که از دید کرملین که تأکید میکند، غرب دچار روس هراسی است، آنچه تهدید قلمداد میشود، گسترش ناتو بهسمت شرق و نزدیکی مرزهای روسیه است. مسکو در هفتههای اخیر تأکید کرده که گسترش ناتو به سمت شرق، خط قرمز کرملین است. از همین رو نیز «ولادیمیر پوتین» در نشست مجازی هفته گذشته با «جو بایدن»، همتای امریکاییاش، از او خواست مانع تحقق چنین چیزی شود. در خواستی که نه فقط پاسخی به آن داده نشد که «ینس استولتنبرگ»، دبیرکل ناتو هم در سخنانی تأکید کرد که از عضویت اوکراین در ناتو حمایت میکند. ضمن آنکه «آندری یرماک»، رئیس دفتر ریاست جمهوری اوکراین نیز خبر داد، «بایدن» در مذاکرات تلفنی با «زلنسکی»، همتای اوکراینیاش به او وعده داده، کییف، روزی عضو ناتو خواهد شد.
پیش نویس بیانیه گروه هفت دیروز در حالی تصویب شد که بهگزارش «آسوشیتدپرس»، روز شنبه «جو بایدن» در پاسخ به خبرنگارانی که از او پرسیدند، آیا ممکن است امریکا از اوکراین حمایت نظامی کند، گفت: «من در مذاکراتی که با پوتین داشتم واکنش امریکا در قبال این مسأله را تصریح کردم و به او گفتم که هرگونه حمله به اوکراین با پیامدهای اقتصادی مواجه خواهد شد.» وزرای خارجه گروه هفت در حالی این پیشنویس را تصویب کردند که دیروز یک پهپاد اوکراینی، ایستگاه حملونقل عمومی واقع در دونتسک، یکی از نواحی خودمختار روس زبان در شرق این کشور را هدف قرار داد. حملهای که برای روسیه تحریکآمیز تلقی میشود.