اقدام «اسحاق هرتزوگ» در هتک حرمت مسجد ابراهیمی در شهر الخلیل کرانه باختری نه تنها خشم فلسطینیان را برانگیخت که موجب انتقادهای داخلی بسیاری به رئیس رژیم صهیونیستی شد.
به گزارش خبرگزاری «آسوشیتدپرس»، «اسحاق هرتزوگ» عصر یکشنبه همان طور که از پیش اعلام کرده بود، برای روشن کردن شمع اول عید «حنوکا»، از اعیاد باستانی یهودیان درحالی که توسط حامیانش احاطه شده بود، از صف معترضان یهودی که در هراس از تبعات این اقدام بودند و خطاب به او فریاد میزدند «شرم بر تو»، عبور کرد و قدم به الخلیل گذاشت و شمع خود را روشن کرد. این در حالی بود که فلسطینیان با توجه به انبوه نیروهای امنیتی حاضر در شهر الخلیل، توسط آنها در نزدیک ایست بازرسی این شهر متوقف شدند و در همین مکان دست به اعتراض زدند. این اعتراضها منجر به درگیریهایی بین فلسطینیان و آنان شد و تعدادی از معترضان فلسطینی هم توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
به گزارش «روسیا الیوم»، گروههای مختلف مقاومت در فلسطین که پیش از سفر «هرتزوگ» به الخلیل و روشن کردن شمع به وی بابت این اقدام هشدار داده بودند، پس از این رویداد نیز در بیانیههایی آن را محکوم کردند. «محمد اشتیه»، نخست وزیر فلسطین از سازمان ملل و یونسکو خواست اقدامی عاجل برای پایان هتک حرمت مقدسات فلسطینی بویژه مسجدالاقصی و حرم ابراهیمی انجام دهند. او همچنین اظهارات «هرتزوگ» را که الخلیل را «حق تاریخی یهودیان» خوانده بود، محکوم کرد و گفت: «این اظهارات تلاشی برای تحمیل حقایق دروغین در شهر عربی و اسلامی الخلیل و مقدمهای برای یهودی سازی این شهر است.» او این اقدام را ادامه پاکسازی قومی در این شهر و تبعیض نژادی در آن دانست و هشدار داد: «این اقدام میتواند پیامدهایی خطرناک داشته باشد.»
جنبش حماس نیز خواهان بازگذاشتن دست «مقاومت» در کرانه باختری برای مقابله با تجاوزهای رژیم صهیونیستی نظیر آنچه که هرتزوگ انجام داد، شد. «محمود الحبش»، مشاور «محمود عباس»، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین نیز پس از هتک حرمت مسجد ابراهیمی توسط «هرتزوگ»، این اقدام را محکوم کرد و گفت: «این یک تجاوز آشکار به اسلام و مسلمانان فلسطین و سراسر جهان است. این روز، روزی سیاه برای اشغالگری فلسطین است. هرتزوگ با این اقدام، در حال طی راهی است که پیشتر شارون پیموده بود. او آتشی را روشن کرد که به این زودی خاموش نخواهد شد.»
اقدام «هرتزوگ» نه تنها برای فلسطینیان که برای بسیاری از یهودیان نیز یادآور اقدام جنجال برانگیزی است که «آریل شارون»، نخست وزیر سابق رژیم صهیونیستی 21 سال پیش 28 سپتامبر سال 2000 انجام داد و با هتک حرمت مسجدالاقصی و ورود به آن، آتش انتفاضه دوم را در سرزمینهای اشغالی فلسطین روشن کرد؛ آتشی که هنوز هم یهودیان بسیاری از یادآوری آن لرزشی سخت را در ستون فقرات خود احساس میکنند. از همین رو به زعم این یهودیان همان طور که انتخاب «آریل شارون» برای بازدید از مسجدالاقصی، انتخابی بد بوده است، انتخاب «هرتزوگ» برای روشن کردن شمع نیز انتخابی سراسر اشتباه تلقی میشود. به همین دلیل شماری از احزاب و سازمانهای یهودی در هراس از اینکه آتش انتفاضهای دیگر روشن شود، از یک روز قبل از اینکه «هرتزوگ» دست به اقدام توهینآمیز خود بزند، به وی هشدار داده بودند که این اقدام میتواند تبعاتی سخت به دنبال داشته باشد. به گزارش «تایمز اسرائیل» یکی از این گروهها جنبش «صلح اکنون»، یک جنبش چپگرای یهودی بود که در بیانیهای به «هرتزوگ» هشدار داده بود، این اقدام، واکنش اعتراضی آنها در خیابانها را به دنبال خواهد داشت. این جنبش در این بیانیه تأکید کرده بود: «هرتزوگ، با این تصمیم خجالتآور، باروخ گلداشتاین عامل کشتار الخلیل را به منافع اسرائیل و آینده آن ترجیح داده است. در حالی که هر کس در الخلیل زندگی کرده، میداند که آوارگی و نژادپرستی یعنی چه.»
در همین حال «موسی راز»، «گابی لاسکی» و «میشل روزین» از نمایندگان پارلمان رژیم صهیونیستی نیز در بیانیهای مشترک به این اقدام اعتراض و تأکید کرده بودند: «هرتزوگ مجبور نیست در این مکان شمع روشن کند و میتواند در جای دیگری این کار را انجام دهد که کمتر حساسیت برانگیز باشد.»
اهمیت مسجد ابراهیمی و حساسیت برانگیز بودن آن که این معترضان داخلی رژیم صهیونیستی به آن اشاره کردند، به سال 1994 برمیگردد. زمانی که «باروخ گلداشتاین» یک پزشک یهودی امریکایی با مسلسل به روی نمازگزاران این مسجد آتش گشود و باعث به شهادت رسیدن 29 نمازگزار فلسطینی و زخمی شدن 150 نفر از آنان شد. هرچند او در صحنه این کشتار توسط فلسطینیانی که در محل حاضر بودند، با یک کپسول آتشنشانی خلع سلاح و بعد کشته شد اما نزدیکان او گفته بودند که وی همچون بسیاری از یهودیان معتقد بود باید هر کس که غیر یهود است، از بین برود. شهر الخلیل نیز که مسجد ابراهیمی در آن واقع شده است، خود از شهرهایی کلیدی در سرزمینهای اشغالی فلسطین محسوب میشود. در این شهر بیش از 200 هزار فلسطینی زندگی میکنند اما نیروهای امنیتی و پلیس رژیم صهیونیستی شرایط زندگی را برای این افراد سخت کردهاند و آنان را نسبت به هزار شهرکنشین صهیونیستی که در این شهر زندگی میکنند، تبدیل به شهروندان درجه دو کردهاند. از همین رو و با این سابقه، الخلیل همواره شاهد تنشهایی بین این فلسطینیان و شهرکنشینان بوده است.