اخبار آنلاین روزنامه ایران (ایران آنلاین) وابسته به موسسه فرهنگی و مطبوعاتی ایران

  • شنبه ۶ آذر ۱۴۰۰

کلمات کلیدی

تولید بهتر ، محیط و زندگی بهتر

تولید بهتر ، محیط و زندگی بهتر
مریم بهشتی زواره کارشناس تغذیه مرکز بهداشت شمال تهران

امسال FAO شعار روز جهانی غذا را که مصادف با 24 مهرماه است ، به نام " تولید بهتر ، محیط بهتر و زندگی بهتر " نام گذاری کرده است . بر اساس گزارش FAO غذایی که انتخاب و مصرف می کنیم نه تنها بر سلامتی ما و سیاره ما بلکه بر نحوه عملکرد سیستم های کشاورزی و غذایی اثرگذار است.

در همه گیری COVID-19 و تبعات اقتصادی ناشی از آن بر وضعیت تغذیه و امنیت غذایی خانوار و نقش تغذیه در تقویت سیستم ایمنی بدن ، تاکید سازمان های بین المللی بر این است که کشورهای جهان برای تغذیه حدود  10 میلیارد نفر جمعیت در سال 2050 باید به ایجاد سیستم های پایدار کشاورزی و غذایی متعهد شوند .
به طور کلی مصرف کافی منابع پروتئین، آنتی اکسیدان ها شامل ویتامین های A , C و E، ریزمغذی هایی مانند آهن، روی و سلنیوم در برنامه غذایی با استفاده از گروه های غذایی و جایگزین های مناسب آن می تواند نقش مهمی در پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید- 19داشته باشد.
برای تقویت سیستم ایمنی بدن کودکان و بزرگسالان و پیشگیری از ابتلا آنها به این بیماری توصیه های زیر را رعایت نمایید :
• رعایت تنوع در برنامه غذایی  و استفاده از گروه‌های اصلی غذایی شامل نان و غلات، گوشت وتخم مرغ، حبوبات و مغزدانه ها، سبزی ها، میوه ها و لبنیات پاستوریزه (ماست و پنیر کم نمک ) و مایعات
• تغذیه انحصاری با شیر مادر درشش ماه اول تولد (تغذیه فقط با شیر مادر بدون هیچ نوع مایعات یا غذای جامد دیگری به جز قطره یا شربت حاوی مکمل های ویتامین ها و مواد معدنی و در صورت لزوم دارو) به دلیل خواص حفاظتی شیر مادردر مقابل ابتلا به عفونت ها و بیماری های دوران کودکی وتداوم تغذیه با شیر مادر تا دو سالگی
• استفاده از مکمل های ویتامین A+D از 5-3 روزگی تا پایان 24 ماهگی به میزان400 واحد ویتامین D و 1500واحد ویتامین A در روز معادل یک سی سی و مکمل قطره آهن از پایان 6 ماهگی یا همزمان با شروع تغذیه تکمیلی معادل 15 قطره آهن در روز.
• مصرف مکمل 50 هزار واحدی ویتامین D هر دو ماه یک بار برای کودکان 2 تا 5 سال
• دریافت مقدار مناسب مکمل ویتامین ها و املاح توسط مادران باردار بر اساس دستورالعمل های وزارت بهداشت
• استفاده از میان وعده غذایی مانند پوره سبزی ها (هویج یا سیب زمینی) یا پوره میوه های رسیده نرم شده (موز، گلابی، انبه، طالبی، هلو، زردآلو، سیب، آلو) برای کودکان زیر یک سال و میان وعده های غذایی مناسب مانند انواع میوه ها، سبزی ها، شیر پاستوریزه، ماست، نان، پنیر کم نمک، خرما برای بزرگسالان و خودداری از استفاده از میان وعده های بی ارزش نظیر غلات حجیم شده، شکلات، چیپس، آب میوه های تجاری و نظایر آنها
• خودداری از دادن انواع نوشیدنی های شیرین (چای شیرین و آب میوه های صنعتی) به دلیل افزایش خطر اضافه وزن و چاقی، پوسیدگی دندان و کاهش دریافت مواد مغذی و تضعیف سیستم ایمنی بدن در برنامه غذایی
• استفاده روزانه از گروه گوشت و جانشین های آن شامل انواع گوشت ها (قرمز، مرغ، ماهی و طیور)، انواع حبوبات مانند عدس و ماش، تخم مرغ (سفیده و زرده) و انواع مغزهای بدون نمک (گردو، بادام، فندق و پسته) به عنوان منابع حاوی پروتئین، آهن و روی
• استفاده از لبنیات پاستوریزه (شیر، ماست، پنیر کم نمک و دوغ کم نمک و بدون گاز) به عنوان منابع خوب پروتئین و ویتامین های گروه B و ویتامین A و D.
• استفاده روزانه از منابع غذایی ویتامین A و پیش ساز آنها یعنی بتا کاروتن (زرده تخم مرغ، کره، میوه های رنگی و سبزی های زرد و سبز نظیر اسفناج، هویج، کدو حلوایی، زرد آلو، طالبی، موز و انواع مرکبات) و ویتامین C ( انواع فلفل ، سبزی های برگ سبز مانند اسفناج و سبزی خوردن، توت فرنگی، گریپ فروت، گوجه فرنگی، انبه، لیمو، انواع کلم، سیب زمینی، هندوانه، مرکبات، کیوی و دیگر میوه‌ها و سبزی‌ها) در تهیه غذای اصلی و یا به عنوان میان وعده غذایی.
• استفاده از منابع غذایی ویتامین E مانند انواع روغن مایع از جمله کانولا، ذرت و آفتاب گردان، سویا، کنجد و انواع مغزها در تهیه غذا برای تامین انرژی مورد نیاز
• استفاده از منابع غذایی حاوی ویتامین D جهت رشد استخوانی و تقویت سیستم ایمنی بدن مانند ماهی های چرب، لبنیات و زرده تخم مرغ در برنامه غذایی
• استفاده از از منابع غذایی ویتامین ها ی گروه B مانند انواع سبزی ها برگ سبز و میوه ها، شیر و لبنیات، انواع گوشت ها، زرده تخم مرغ، غلات سبوس دار، حبوبات مانند نخود، انواع لوبیا، عدس، باقلا، لپه و ماش و مغزها (پسته، گردو، بادام و فندق)
• تهیه غذاهای ترکیبی از حداقل دو پروتئین گیاهی (مثل غلات و حبوبات) به منظور افرایش کیفیت پروتئین بالا مثل عدس‌پلو، لوبیا‌پلو، باقلاپلو و ماش‌پلو در برنامه غذایی
• خودداری از استفاده از گوشت های فرآوری شده مثل سوسیس، کالباس و همبرگر به دلیل داشتن مقادیر زیادی نمک و چربی از نوع اشباع و ترانس در برنامه غذایی به دلیل تحریک سیستم ایمنی بدن و استفاده از انواع مغزها (گردو، فندق، بادام و پسته) به شکل پودر شده برای تامین پروتئین، انرژی و برخی از مواد مغذی مانند آهن در برنامه غذایی.
• خودداری از مصرف انواع فست فودها و غذاهای آماده پرچرب و شور و جایگزین نمودن غذاهای سنتی با ارزش تغذیه ای مناسب
•  توجه به خواب کافی
• حداقل یک ساعت فعالیت بدنی در منزل
• تامین مایعات جهت کمک به سیستم ایمنی بدن و مصرف مایعات گرم مثل چای کم رنگ یا سوپ مصرف
• مصرف آب میوه های طبیعی و شیر به دلیل تامین آب و نیز ویتامین ها و مواد معدنی
• استفاده از نمک یددار تصفیه شده به مقدار کم برای تامین ید مورد نیاز بدن ( ید نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد)
• عدم مصرف زیاد روغن و هم چنین مصرف غذاهای سرخ شده

کپی