بهگزارش ایرنا ظریف در حاشیه نشست روز دوشنبه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به تلاش برای صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام آژانس گفت: اروپاییها حرکت غلطی را با حمایت از امریکا در شورای حکام شروع کردهاند، فکر میکنیم این حرکت باعث به هم ریخته شدن شرایط خواهد شد. ظریف تأکید کرد: به هم ریختگی شرایط کنونی را از طریق سفیر ایران در وین به همه اعضای شورای حکام شرایط توضیح دادهایم، امیدواریم عقل غلبه کند و اگر چنین نشود راهکارهایی داریم.
واکنش ظریف به ادعای شماری از رسانههای غربی بازمی گردد که خبر دادهاند امریکا درصدد است در نشست پیش روی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه ایران قطعنامهای ضد ایرانی ارائه کند.
این در حالی است که روز گذشته علی اکبر صالحی گفت: در صورتی که شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی نسبت به اقدام ایران مبنی بر توقف پروتکل الحاقی قطعنامهای را علیه کشورمان صادر کنند، ایران واکنش مناسبی خواهد داشت و در این راستا نامهای هم ارسال شده است. گروسی در سفر هفته قبل به ایران با سازمان انرژی اتمی توافقی داشت مبنی بر اینکه آژانس به مدت سه ماه به اسناد دوربینهای نصب شده در تأسیسات ایران دسترسی نخواهد داشت در صورتی که در این مدت تحریمها لغو شود دسترسی بازرسان به این تصاویر فراهم میشود و درصورتی که این اتفاق نیفتد تصاویر برای همیشه حذف خواهند شد.
امروز بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی هم با بیان اینکه تا زمانی که تحریمها لغو نشود، هیچ اطلاعاتی در اختیار آژانس قرار نمیگیرد، گفت: در صورتی که تحریمها لغو شد، اطلاعاتی که در این مدت نگهداری شده را در اختیار آژانس قرار میدهیم در غیر این صورت اطلاعات بعد از سه ماه از حافظه دوربینها حذف خواهد شد.
وی افزود: تفاهمی با آژانس در چارچوب حفظ برخی اطلاعات مشروط به لغو تحریمها و بازگشت ایران به تعهدات صورت گرفته که در فاصله زمانی حداکثر سه ماه در اختیار آژانس بگذاریم اما هیچ دسترسی، بازرسی و اظهاریه پروتکلی قرار نیست صادر شود.
پیشنهادی که رد شد
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه دلایل نپذیرفتن پیشنهاد نشست 1+4 با حضور نماینده امریکا را تشریح کرد. ایران یکشنبه شب پیشنهاد جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای برگزاری یک نشست غیررسمی با حضور امریکا برای گفتوگو درباره برجام را رد کرد. پیش از این وزیر امور خارجه کشورمان و همچنین سخنگوی دولت گفته بودند که این پیشنهاد و حضور نماینده امریکا در گفتوگوهای 4+1 بهعنوان میهمان را بررسی میکنیم. حالا اما آن گونه که کاخ سفید اعلام کرده، ایران به این پیشنهاد جواب منفی داده است. خطیبزاده با اعلام این خبر گفت: «با توجه به مواضع و اقدامات اخیر امریکا و سه کشور اروپایی، زمان را برای برگزاری جلسه غیررسمی پیشنهادی جوزپ بورل مناسب نمیدانیم.» سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه کشورهای اروپایی در ذیل نقض برجام به سر میبرند، تأکید کرد: «پیشنهاد بدون زمان خاصی مطرح شده بود ولی گفته بودیم مسیر روشنی است اگر امریکا میخواهد در میز برجام جایی داشته باشد، باید اعلام بازگشت به برجام کرده و تعهداتش را اجرا و تحریمها را بردارد. این مسأله نیاز به بده بستان ندارد.» در همین حال یک مقام ارشد دولت امریکا گفت که این کشور از مخالفت ایران، مأیوس شده است، اما نسبت به زمان و فرمت مذاکره با ایران منعطف است و تصمیم ایران برای رد کردن دعوت اتحادیه اروپا را بهعنوان بخشی از یک روند دیپلماتیک تلقی میکند. این مقام امریکایی که اجازه نداشت نامش فاش شود، به آسوشیتدپرس گفت که کشورش در این مسیر با دیگر اعضای توافق هستهای از جمله انگلیس، آلمان، فرانسه، روسیه و چین در این باره رایزنی خواهد کرد.