شهره سجادیه درباره تاثیرگذاری اجتماعی آثار تولید شده در حوزه کارآفرینی گفت: در جهان ثابت شده سینما یک رسانه فوقالعاده قدرتمند و تاثیرگذار است.
بر این اساس گروهها، دولتها و قدرتهای بزرگ هرگاه قصد داشتند که مواضع خودشان را تزریق کنند از ابزار سینما استفاده کردند.
شانزده فیلم به بخش مستندهای «کارآفرینی» چهاردهمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» راه یافتهاند. یکی از این آثار مستند «یک زن یک شهر» ساخته شهره سجادیه است. «یک زن، یک شهر» روایتی از داستان زندگی ایمانه نکتهدان دکترای مدیریت است که به عنوان یک زن کارآفرین طراح نرم افزاری برای ارزشیابی مدیران بوده و جوایز متعددی را در حوزه کارآفرینی دریافت کرده است. او در حال ارزیابی مدیران در سطح کلان کشوری بوده و مجبور است برای کار خود به شهرهای مختلف سفر کند. در همین حال منتظر به دنیا آمدن اولین نوزادش است.
شهره سجادیه درباره چالشهای تولید فیلم در حوزه کارآفرینی و گرایش کم مستندسازان به ساخت آثاری در این حوزه گفت: دلیل گرایش کم مستندسازان برای تولید آثاری در حوزه کارآفرینی به عدم توجه جشنوارهها به این حوزه مربوط میشود. به عنوان مثال الان دو سال است که جشنواره سینما حقیقت بخشی را به کارآفرینی اختصاص داده است. اما پیش از این هیچ خبری نبود.
وی افزود: همیشه وقتی در بحران گرفتار میشویم، این موارد را به خاطر میآوریم. بنابراین وقتی در بحران اقتصادی گرفتار شدیم، یادمان افتاد که پرداختن به سوژههای اقتصادی اهمیت دارد. ولی آیا پیش از این هم فکر کردیم که اگر میخواهیم کشوری رو به رشد و در حال توسعه باشیم باید روی منابع خود سرمایهگذاری کنیم؟ آیا به این فکر کردیم در اینصورت زمینههای فرهنگی این موضوع نیز باید فراهم شود؟
این مستندساز در ادامه بیان کرد: باتوجه به اینکه مسئولین فرهنگی و جشنوارههای ما به ضرورت پرداختن این موارد فکر نکرده بودند، توجه این حوزه کم بوده است. اما شاید میبایست زودتر از اینها در جشنوارههایمان چنین بخشی را در نظر میگرفتیم یا اینکه جشنواره مخصوص این موضوع را در کشور راه میانداختیم که متاسفانه اکنون هم جای آن خالی است.
کارگردان مستند «یک زن، یک شهر» درباره تاثیرگذاری اجتماعی آثار تولید شده در حوزه کارآفرینی گفت: سینما یک رسانه فوقالعاده قدرتمند و تاثیرگذار است. بر این اساس گروهها، دولتها و قدرتهای بزرگ هرگاه قصد داشتند مواضع خودشان را تزریق کنند از ابزار سینما استفاده کردند. بنابراین این آثار تاثیر مثبتی را در جامعه ایجاد میکنند.
سجادیه در ادامه بیان کرد: بنابراین برای تبلیغ چنین مواضعی و اینکه رشد فوقالعادهای را در صنعت و اقتصاد کشورمان تجربه کنیم، میتوانیم از ابزار قدرتمند سینما استفاده کنیم. وقتی فیلم ساخته میشود، مخاطبان با شخصیت درون فیلم همذات پنداری کرده و با موارد مطرح شده در آن همراه میشوند. دیدن داستان آدمهای موفق به ایجاد اعتماد به نفس و علاقه افراد مختلف برای شروع کار کمک شایانی میکند.
وی همچنین درباره حضور 50 درصدی کارگردانان خانم در بخش کارآفرینی جشنواره «سینما حقیقت» توضیح داد: حضور پررنگ خانمها چه در این بخش و چه در بخشهای دیگر باعث خوشحالی و خوشبختی بسیاری است. بنابراین امیدوارم که تعداد کارگردانان خانم روزبه روز بیشتر هم بشود.
این مستندساز با تاکید بر این نکته که در دانشگاههای هنری غالبا تعداد دانشجویان خانم کارگردانی بیشتر از آقایان است، عنوان کرد: باید پرسید چگونه وقتی افراد وارد بازار کار میشوند، تا این اندازه تفاوت محسوس است. مواردی هست که اگر به عنوان فیلمساز خانم بگویم پای درد و دلم باز میشود. همه از محدودیتهای اجتماعی که برای خانمها وجود دارد مطلع هستند.
سجادیه در پایان گفت: بنابراین وقتی یک زن فیلم میسازد دوبرابر یا حتی چند برابر یک مرد انرژی، انگیزه و توان گذاشته و فیلمساز شده است. به عنوان یک فیلمساز زن میدانم که چقدر موانع برای ما زیاد است. در نتیجه امیدوارم حضور هرچه بیشتر خانمها در جشنواره، انگیزهای برای فیلمسازان خانم باشد. فیلمسازان زن جوانی که این انرژی را احساس میکنند که آنها هم میتوانند وارد بازار فعالیت شوند و موفق باشند.
مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی سازمان امور سینمایی کشور، چهاردهمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» را به دبیری محمد حمیدی مقدم، در آذرمـاه 1399 و با توجه به شیوع جهانی بیماری کووید 19 بصورت مجازی و نمایش برخط (آنلاین) برگزار خواهد کرد./ایران آنلاین