هر چند شدت بارش ها در شهرهایی مانند ماهشهر در 30 سال گذشته بیسابقه گزارش شده است و مدیریت بحران خوزستان مجبور شد ادارات دولتی و بانکها را روز یکشنبه در 4 شهر خوزستان تعطیل کند تا از بار تردد کم شود، اما بدون شک زیرساختهای کلانشهر اهواز هنوز برای کنترل روان آب های ناشی از بارشهای حتی 10 میلیمتری نیز با مشکلات جدی روبهرو است.
بارشها که از شنبه شب در خوزستان شدت بیشتری گرفته بود در روز یکشنبه به اوج خود رسید و سبب آبگرفتگی در برخی شهرها مانند ماهشهر، بندر امام، شهر چمران و اهواز شد. برخی مناطق اهواز مانند کوی انقلاب، کوی علوی، کیانپارس، کوی فرهنگیان و کوت عبدالله و دیگر نقاط حاشیهای این کلانشهر در روزهای یکشنبه و دوشنبه با مشکلات بزرگی روبهرو بودند. هر چند از عصر روز یکشنبه نیروهای شهرداری و آب و فاضلاب کار تخلیه آب از منازل و معابر شهری و هدایت آب های سطحی را آغاز کردهاند اما امروز کماکان تردد در برخی از این مناطق به سختی انجام میشد. البته «احمد باقری» قائم مقام آبفای اهواز اعلام کرد که فردا سهشنبه کار تخلیه آب از منازل و معابر به پایان میرسد.
وی به «ایران» گفت: بارشها در صبح روز یکشنبه طبیعی بود اما در ساعت 17 تا 18 روز یکشنبه به یکباره ما شاهد حجم بالایی از بارش بودیم که شبکه فاضلاب توان تخلیه آن را نداشت. به گفته وی، روان آب حاصل از بارش 60 میلیمتری عصر یکشنبه اهواز حدود 12میلیون متر مکعب بود و این در حالی است که اگر فرض بگیریم 50 درصد آن باید از طریق شبکه فاضلاب تخلیه شود باید از شبکه فاضلابی که توان انتقال تنها 300 هزار متر مکعب را دارد انتظار داشته باشیم حجم 6 میلیون متر مکعبی بارش را انتقال دهد که عملی نیست. وی بار دیگر به نبود سیستم دفع آب های سطحی اهواز اشاره کرد و توسعه آن را از وظایف شهرداری خواند. وی گفت: هر چند تمام پمپ های تخلیه فاضلاب در روزهای شنبه و یکشنبه با تمام قدرت خود کار میکردند ولی حجم آب به قدری زیاد بود که انتظار ما رفع مشکل تا ظهر روز سهشنبه است.
زمان بحران آبگرفتگی کاهش یافت
در همین حال «امید بن عباس» مدیرکل مدیریت بحران استان خوزستان در پاسخ به پرسش «ایران» مبنی بر قول مسئولان استانی برای عدم تکرار مشکل آبگرفتگی در خوزستان تأکید کرد: آقای استاندار قول داده بودند که در صورت بارش مشابه سال قبل اجازه نخواهیم داد بحران طولانی شود که همین گونه هم شد. وی افزود: خوزستان در سیلاب سال گذشته حدود 10 روز با مشکل آبگرفتگی معابر و ورود آب به خانههای مردم درگیر بود در حالی که انتظار ما جمع کردن این مشکل ظرف 48 ساعت است. به گفته وی، بارش بندر امام با 183 میلیمتر در 30 سال گذشته بیسابقه بوده است. وی تصریح کرد: در شهرهای ماهشهر و بندر امام مشکلاتمان از اهواز بیشتر بود. وی تاکید کرد: تا ظهر امروز مشکل در 6 ناحیه شهرداری از 8 ناحیه شهرداری اهواز حل شده بود و فقط در برخی جاها مانند کوی علوی کماکان با مشکلات بزرگی روبهرو بودیم. وی گفت: از عصر روز گذشته بحران آبگرفتگی خوزستان به پایان رسید و فرمانداران تا روز چهارشنبه میزان خسارت ها را برآورد خواهند کرد.
خوزستان میزبان بارشهای سیلابی
در همین حال «محمد سبزه زاری» مدیرکل هواشناسی خوزستان به «ایران» گفت: بیشتر حجم بارشهای خوزستان در 48 ساعته شنبه و یکشنبه مربوط به ماهشهر با 107 میلیمتر و اهواز با 80 میلیمتر در داخل شهر بوده است. وی با اشاره به اینکه این شهرها عمدتاً در مناطق جغرافیایی پست هستند، افزود: به همین جهت روان آب حاصل از باران در این شهرها به جای تخلیه با مشکلاتی روبهرو میشود. به گفته وی، خوزستان از فردا سهشنبه و بویژه چهارشنبه باز هم باید منتظر بارشهای بیشتری باشد.
ورود سیلاب به 200 خانه در ماهشهر
ماهشهر، بندر امام و شهر چمران هم از جمله شهرهایی بودند که بهدنبال تداوم بارندگی در خوزستان با مشکلات بزرگی روبهرو شدند. «محسن بیرانوند» فرماندار ماهشهر به «ایران» گفت: متأسفانه حجم بارشها بیسابقه بود به گونهای که ما باید سه میلیون متر مکعب روان آب را مهار میکردیم و کنترل این حجم آب از ظرفیت های ما بیشتر بود. وی افزود: هرچند وضعیت در ماهشهر از شهر چمران و بندر امام بهتر بود اما متأسفانه در مجموع روان آب وارد 200 خانه شد که از همان ساعت اولیه کار تخلیه آب آغاز شد و خوشبختانه صبح سهشنبه مشکلی در این زمینه نداریم. وی تأکید کرد: با تخلیه آب خانهها و بازگشایی معابر از فردا کار بررسی خسارتها آغاز میشود.
سیل و آبگرفتگی در ۸ استان کشور
رییس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر از آبگرفتگی و سیل در ۸ استان طی ٧٢ ساعت گذشته خبر داد. مهدی ولیپور گفت که ۵١ شهر، روستا و مناطق عشایر نشین در هشت استان ایلام، بوشهر، خوزستان، فارس، قزوین، کهگیلویه و بویراحمد، گلستان و لرستان امداد رسانی شدند. همچنین ١٩١٢ نفر امداد رسانی شدند که از این تعداد برای ٢۶٣ نفر اسکان اضطراری فراهم شد.