26 روز از پاییز باقی مانده است و بیشتر مناطق کشور تا چند روز آینده آسمان ابری و پر بارشی خواهند داشت.
پاییز امسال رو دستی زد به آمارها. پیشبینیها حاکی از این بود که فصل خشکی را پیش رو خواهیم داشت. در این رابطه هم احد وظیفه، رییس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی گفته بود بارندگیهای پاییز ۹۹ کمتر و ضعیفتر از حد معمول خواهد بود و طی سه ماهه پاییز کم بارشی نسبی در کشور حاکم است.
به اعتقاد وی و بر اساس الگوهای بارشی ایران، آبان ماه همیشه ماه بارش برای شمال غرب و غرب کشور بوده اما پیشبینی میشود که در آبان و آذر آنومالی بارشها در این مناطق منفی و کم بارشی نسبی حاکم باشد.
اگرچه تا نیمه آبانماه بارندگیها چنگی به دل نمیزد ولی اقلیم روی خوش به ما نشان داد و طی چند هفته گذشته بیشتر مناطق کشور از بارندگیها دشت خوبی کردهاند. اینطور که برخی از کارشناسان هواشناسی میگویند این روند تا یک هفته آینده هم ادامهدار خواهد بود.
اگر نگاهی به جدول آماری دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت مدیریت منابع آب ایران بیندازیم به خوبی خواهیم فهمید که آسمان چگونه سخاوتمندانه بارید و کشاورزان را امیدوارم کرد به سالی پر محصول.
در گزارش این شرکت آمده است، ارتفاع کل ریزشهای جوی از اول مهر تا 4 آذر سال آبی 1400-1399 بالغ بر 35 میلیمتر است. این مقدار بارندگی نسبت به میانگین دورههای مشابه درازمدت (32 میلیمتر) 9 درصد افزایش و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته( 42 میلیمتر) 17 درصد کاهش نشان میدهد. ضمناً حجم بارش اول مهر تا پایان 4 آذر معادل 57.681 میلیارد مترمکعب است.
طبق جدول 6 حوضه آبریز اصلی و حوضههای آبریز درجه دو، حوضه آبریز دریای خزر در طول 64 روز گذشته نسبت به مدت مشابه سال پیش 22 درصد، حوضه خلیج فارس و دریای عمان 2 درصد ، حوضه فلات مرکزی 30 درصد، حوضه شرقی کشور 60 درصد، حوضه قرهقوم 28 درصد کاهش بارندگی نسبت به سال گذشته داشتهاند و در این میان حوضه دریاچه ارومیه با 247 درصد بیشترین بارندگی را در طول دو ماه گذشته داشتهاند و در مجموع نسبت به میانگین بارش پاییزه 52 ساله با افزایش 9 درصدی روبروست.
البته باید به اینکه هم اشاره کنیم که هنوز 26 روز از پاییز باقی مانده است و بیشتر مناطق کشور تا چند روز آینده آسمان ابری و پر بارشی خواهند داشت.
در این رابطه طالب حیدری، کارشناس هواشناسی با اعلام این خبر که تغییرات جوی مدلهای هواشناسی و پیشبینیها را به حاشیه برده است، میگوید: «طی چند روز آینده موج بارشی در غرب و شمالغرب و زاگرس میانی در جمعه و شنبه آینده را خواهیم داشت. بارش در زاگرس و البرز و نسبت به نواحی استانهای فارس و کرمان و هرمزگان از حجم خوبی برخوردار هستند.»
وی در ادامه میافزاید: «هنوز نزدیک به یکماه از فصل پاییر مانده و آذرماه معمولا شاهد بارشهای خوبی هستیم. امیدواریم که در طول روزهای آینده عقبماندگی بارش نسبت به سال گذشته جبران و حتی رکورد آن را بزند. بارشهای چند هفته گذشته که انتظار آن هم نمیرفت خیلی خوب توانست درصد بسیاری از کم بارشی دوماهه پاییز را جبران کند.»
حالا باید منتظر بمانیم تا آسمان همچنان سخاوتمندانه ببارد و امیدوارم باشیم تا کشاورزان سال زراعی خوبی داشته باشند و سدهای تشنه، پر شوند از آب. باید منتظر بمانیم.