در کتاب جدید جان بولتون مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا که بخاطر انتشار در آستانه انتخابات حساس ۲۰۲۰ و انتقاد تندوتیز از دونالد ترامپ جنجال بسیاری بپا کرده، نام ایران بیش از نام هر کشوری تکرار شده؛ موضوعی که حکایت از عمق حساسیت و توجه برجستهترین سیاستمداران و شخصیتهای آمریکایی به ایران دارد.
در کتاب "اتاق اتفاق" ( The Room Where It Happened ) مشتمل بر ۵۷۰ صفحه و ۱۵ فصل، نام ایران ۷۵۵ بار آورده شده است و درواقع در میان سایر کشورهای دیگر، در این کتاب بیشترین اشاره به نام ایران شده است. پس از ایران، نام کره شمالی هم ۴۵۹ بار تکرار شده است.
همچنین ۲۸ بار عنوان یا نام رهبر معظم انقلاب اسلامی (۲۰ بار ترکیب آیت الله خامنه ای و ۸ بار عنوان "رهبر عالی") آمده و ۲۶ بار از «حسن روحانی» رییس جمهوری ایران و ۴۳ بار از «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران اسم برده شده است.
این حجم از توجه به ایران و مقامات عالی جمهوری اسلامی حکاکی از آن است که کاخ سفید هرگز نمیتواند جایگاه ایران و نقش آفرینی آن در تحولات منطقه ای و بین المللی را نادیده بگیرد و ناگزیر از توجه به این مهم است.
دلیل دیگر صدها بار تکرار نام ایران در کتاب مرد جنگ طلبی چون جان بولتون، حاکی از عمق حس ایران ستیزی و کینه شناخته شده ترین سیاستمداران آمریکایی نسبت به ایران است؛ موضوعی که شاید یکی از اصلی ترین دلایل پیش نرفتن و به نتیجه نرسیدن تقلای کاخ سفید برای مذاکره با این و توافق با جمهوری اسلامی است چرا که مستاجران کاخ سفید، بجای صداقت، خصومت و عداوت را چاشنی تکاپویشان برای مذاکره و حصول توافق با ایران کرده اند.
بولتون همچنین در کتاب خود ۱۶۷ بار به نام اروپا، ۱۲۴ مرتبه به عراق، ۱۰۲ بار به اسراییل، ۶۷ بار داعش و ۴۹ بار به عربستان اشاره کرده است.
بولتون در کتاب خود با عنوان «اتاقی که در آن اتفاق افتاد» خاطراتش را از زمان تصدی گری به عنوان مشاور امنیت ملی در کاخ سفید شرح داده و ازآنجاکه قرار است در روزهای آینده منتشر شود، جنجال زیادی بپا کرده است.
دولت آمریکا روز جمعه گذشته با طرح دعوی در دادگاه فدرال واشنگتن خواستار این شد که قاضی فدرال مانع انتشار کتاب جان بولتون شود. اما ک روز بعد، یک قاضی فدرال در دادگاه واشنگتن، درخواست کاخ سفید را برای ممانعت از انتشار کتاب جنجالی مشاور سابق امنیت ملی ایالات متحده، رد کرد.
کاخ سفید ادعا میکند کتاب بولتون حاوی اطلاعات طبقهبندی شده و محرمانهای است که میتواند امنیت ملی ایالات متحده را به خطراندازد.
«دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا در میانه اختلافات اساسی درباره چگونگی مدیریت چالشهای مهم سیاست خارجی مانند ایران، کره شمالی و افغانستان، بولتون را که سومین مشاور امنیت ملی خود بود اخراج کرد.
دهلی نو-ایرنا- جان بولتون مشاور اسبق امنیت ملی آمریکا در کتاب خود به نام "اتاقی که در آنجا اتفاق افتاد: خاطرات کاخ سفید" نوشت ترامپ ضمن مخالفت با درخواست مودی برای معافیت هند از تحریم خرید نفت ایران به درخواست وی بی توجهی کرد.
به گزارش نشریه "هندوستان تایمز"، دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا در ماه آوریل ۲۰۱۹ شخصا یک بحث داغ در میان مشاوران خود در مورد تمدید معافیت کشورهایی چون هند از تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران را متوقف کرد و از مقامات این کشور خواسته بود برای "به صفر رساندن صادرات نفت ایران" اقدام کنند.
این تحولات در ماه آوریل سال گذشته اتفاق افتاده است. در این ماه، آمریکا از پایان معافیتهای تحریمهای ثانوی آمریکا علیه کشورهایی که به خرید نفت ایران ادامه میدهند، خبر داد.
در بخشی دیگر از این کتاب آمده است، "این یک تصمیم آسان نبوده ،ترامپ به صورت مکرر خواهان پایان معافیتها بوده و مایک پامپئو در این زمینه شک داشته است. اما هند کشوری مهم است. ژاپن نیز اهمیت دارد. من دلیل هند مبنی بر مشکل بودن جایگزین کردن نفت ایران با سایر کشورها به دلیل قیمت پایین پیشنهادی از سوی ایران را درک میکردم. اما موضع هند در راستای اهداف آمریکا نبود.
بولتون که خود به دلیل مواضع سرسختانه و افراطی علیه ایران شناخته میشود در کتاب خود اضافه کرد ، ترامپ اصرار داشت که باید به صفر برویم (اشاره به توقف کامل صادرات نفت ایران) وی در گفت وگوی خود پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا، به درخواست هند توجه نکرد و گفت نارندرا مودی نخست وزیر هند مشکلی در این زمینه نخواهد داشت.
ایران پیش از آغاز تحریمهای آمریکا، دومین صادر کننده بزرگ نفت به هند محسوب میشد. تحریمهای آمریکا در تجارت نفتی میان هند و ایران اختلال ایجاد کرد. با وجود تحریمهای آمریکا، هند به تعامل خود با ایران در بندر چابهار ادامه داد. این بندر یک مسیر بسیار مهم و راهبردی برای تجارت هند با افغانستان و کشورهای آسیای مرکزی ایجاد میکند.
کتاب جدید "جان بولتون" مشاور سابق امنیت ملی آمریکا به نام «اتاقی که اتفاق آنجا افتاد: خاطرات کاخ سفید» قرار است سوم تیر منتشر شود اما پیش نویس برخی از فصلهای این کتاب به رسانهها درز کرده است.
جان بولتون در کتابش به نام «اتاقی که اتفاق آنجا افتاد: خاطرات کاخ سفید» که روز چهارشنبه بخشهایی از آن در رسانههای آمریکا منتشر شد به نکاتی درباره نقطه ضعفهای ترامپ در سیاست خارجی اشاره کرده است.
انتشار بخشهایی از کتاب بولتون خشم و عصبانیت ترامپ را برانگیخته است و وی از دادستان کل آمریکا خواسته است تا مانع انتشار این کتاب شود.
بولتون پس از چند بار درگیری با ترامپ در مورد سیاستهای مختلف او در قبال کشورهای خارجی از جمله کره شمالی، دولت را ترک کرد.
کتاب جنجالی مشاور سابق امنیت ملی آمریکا، اختلافات دونالد ترامپ با رهبران اروپایی را افشا میکند.
به گزارش ایسنا به نقل از روزنامه "دیلی میل"، جان بولتون در خاطرات مناقشهبرانگیز زمان تصدی خود در کاخ سفید، نوشته که ترامپ، امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه را به افشای مکالمات بین آنها متهم کرده است.
بولتون در کتاب "اتاقی که در آن اتفاق افتاد"، همچنین تهدید ترامپ به خروج از ناتو در سال ۲۰۱۸ و وحشتی که از پی آن به وجود آمده، را توصیف میکند.
ترامپ در نخستین حضورش در اجلاس ناتو در سال ۲۰۱۷، این شکایت را مطرح کرد که بسیاری از متحدان به تعهد سال ۲۰۱۴ خود مبنی بر هزینه ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی برای هزینههای دفاعی تا سال ۲۰۲۴، پایبند نبودهاند.
چکیده جدیدی از کتاب بولتون که به صورت سریالی در روزنامه "تلگراف" منتشر شده، با جزئیات بیان میکند که ترامپ چطور دیگر کشورهای اروپایی مانند آلمان را تهدید کرده که باید دو درصد تولید ناخالص خود را به ناتو پرداخت کنند؛ در غیر این صورت آمریکا کار خودش را خواهد کرد.
بولتون نوشته که ترامپ در آن زمان، خود از هیچ استراتژی مهم بینالمللی پیروی نکرده و حتی در خط سیر ممتدی حرکت نمیکرد.
وی افزود: این قضیه باعث شد "باقی ما موضوع را درک کرده یا سیاستی ایجاد کنیم".
مشاور سابق امنیت ملی ترامپ اظهار کرد: این رو راست بودن ترامپ را نمیرساند، بلکه نمایانگر دشمنی پنهان او با متحدانش بود که سایر اعضای ناتو و مشاوران خودش را دلسرد میکرد.
بولتون ضمن اشاره به درگیریهای بیشتر ترامپ با اروپا، ادعا کرد ترامپ "ژان کلود یونکر"، رئیس وقت کمیسیون اروپا را "مرد شروری خوانده که در عین درماندگی، از آمریکا متنفر بود".
بولتون در همین رابطه ادامه داد: ترامپ گفت، یونکر بودجه ناتو را تنظیم میکند، اما توضیح نمیدهد این عمل را چطور انجام میدهد. او همچنین تأکید کرده که بیشتر از آنکه بخواهد پرداختی آمریکا به ناتو را افزایش دهد، میخواهد مبلغ آن را به اندازه پرداختی آلمان کاهش دهد.
ادامه این چکیده از کتاب بولتون، بخشی است که یکی از نشستهای دوجانبه ناتو در ژوئیه ۲۰۱۸ بین ترامپ و مرکل را توصیف میکند.
در جریان این نشست، ترامپ ماکرون را به افشای همیشگی مکالمات آنها متهم کرد؛ اتهامی که بنا بر اطلاعات کتاب، با "لبخند بزرگی" از سمت ماکرون انکار شد.
در همین نشست، ترامپ این پرسش را مطرح میکند که چرا ناتو به جای ساخت مقر، یک پناهگاه ۵۰۰ میلیون دلاری نساخته -موضوعی که از جانب ترامپ "هدف" تلقی شده است./ایرنا