ورزش ایران بارها از واکنشهای غیرمنطقی به اشتباهات اجتنابناپذیر داوری ضربه خورده است. حذف تیم ملی فوتبال کشورمان از جام ملتهای ۲۰۱۹ آسیا که نقطه آغازش با اعتراض به داور بود، هنوز در ذهنها باقی است و این بار تیم کشتی آزاد نوجوانان ایران با اشتباهی مشابه در صوفیه، سکوی قهرمانی جهان را از دست داد.
علی قلیزادگان، کشتیگیر وزن 51 کیلوگرم کشورمان به دلیل عدم دست دادن با مربی حریف، از سوی هیأت ژوری دیسکالیفه شد تا امتیازش برای ایران لحاظ نشود و با کسر 10 امتیاز قلیزادگان، تیم روسیه عنوان قهرمانی را از دستانمان برباید. محسن کاوه، مدیر تیمهای ملی کشتی آزاد درخصوص این مسابقات به خبرنگار «ایران» گفت: «بچههای ایران خیلی خوب کشتی گرفتند و در حقیقت اول شدند اما عدم اطلاع از مقررات باعث شد تا 10 امتیاز تیمی از ایران گرفته شود. بچههای ما در بخش فنی و امتیازگیری خیلی خوب کار کردند و نوجوانان کشتیمان نسبت به مسابقات گذشته روند رو به رشدی داشتند.» او درخصوص اشتباه علی قلیزادگان که منجر به از دست دادن عنوان قهرمانی این مسابقات شد، بیان داشت: «قضاوت داوران در کشتی قلیزادگان با حریف اوکراینی بد بود و 5 بار سوتهای نابجا علیه کشتیگیر ما زده شد. قلی زادگان سن بالایی ندارد و وقتی این موضوع را دید، آن اشتباه را انجام داد و بچگی کرد. البته مربیان او را به وسط تشک هدایت کردند اما طبق مقررات حرکتی انجام داد که به ضرر خودش و کشتی ایران شد.»
مدیر تیمهای کشتی با اشاره به این موضوع که طبق مقررات، کشتیگیر باید پس از اتمام مسابقه با مربیان حریف دست بدهد، افزود: «این درست که مقررات کشتی باید رعایت شود اما تنبیه کشتیگیر ما سختگیرانه بود. ما همیشه اول داخل چاه میافتیم و بعد در موردش فکر میکنیم. اشتباه کشتیگیرمان درس عبرتی باشد برای آینده و ما باید از این موضوع درس بگیریم.» او اینگونه ادامه داد: «با این اشتباه تیمهای ما باید بیشتر از گذشته حواسشان را جمع کنند. ما باید در مسابقات داخلی مقررات را رعایت کنیم یعنی اگر کشتیگیری با مربی حریف دست نداد، داور ما آن کشتیگیر را دیسکالیفه کند تا این موضوع در ذهن کشتیگیر بماند. اگر مقررات در داخل کشورمان انجام شود دیگر در مسابقات بینالمللی با چنین موضوعاتی مواجه نمیشویم. امیر توکلیان (سرمربی تیم) تاوان این اشتباه را داد و انشاءالله این موضوع خیری برای کشتی ما باشد تا در میادین بزرگتر چنین اشتباهی تکرار نشود.»
کاوه در پاسخ به این سؤال که آیا با کشتیگیران رده سنی پایین درخصوص مقررات صحبتی میشود؟ گفت: «مقررات کشتی برای امروز نیست و این موضوع از قبل وجود داشت اما در سالهای اخیر سختگیریها در اجرای آن بیشتر شده است. ما در کلاسهایمان درخصوص مقررات صحبت میکنیم. در کنار تیمها مشاوران داوری حضور دارند و مقررات را به آنها تأکید میکنیم.» مدیر تیمهای ملی در پایان درخصوص شرایط کشتی ایران و حضور بزرگانی همچون حمید سوریان در فدراسیون کشتی، بیان داشت: «کشتی ما به همدلی نیاز دارد. اتفاقات خوبی در حال افتادن است و بزرگان خوبی به کشتی اضافه شدند البته ما بزرگان دیگری هم داریم که باید آنها هم در کنار کشتی باشند.»
نوجوانان کشتی آزاد در مسابقات جهانی 2019 نایب قهرمان شدند
اعتراضی به قیمت از دست رفتن قهرمانی
رقابتهای کشتی آزاد نوجوانان جهان ۲۰۱۹ در بلغارستان برگزار شد و تیم ملی کشتی آزاد ایران با ۳ طلا (رحمان عموزاد، امیرحسین فیروزپور و سهیل یوسفی)، ۳ نقره (علی عرب، مهدی ویسی و عرفان الهی) و یک برنز (ابوالفضل ولی پور) با ۱۶۶ امتیاز بعد از روسیه ۱۶۸ امتیازی عنوان نایب قهرمانی جهان را از آن خود کرد.
ایران در پایان 5 وزن اول، بخت نخست کسب عنوان قهرمانی بود اما اعتراض نابجای قلی زادگان پس از شکست برابر حریف اوکراینی در دیدار ردهبندی وزن ۵۱ کیلوگرم باعث شد از مسابقات اخراج شود و ۱۰ امتیاز از او و تیم ایران گرفته شود تا در نهایت ایران پایینتر از روسیه نایب قهرمان جهان شود. ماجرا از این قرار بود که قلی زادگان که نسبت به داوری این دیدار معترض بود پس از شکست و با دستور کادر فنی به میان تشک رفت و داور با گرفتن دست او و کشتیگیر اوکراینی، دست حریف را به علامت پیروزی بالا برد. پس از آن در حالی که طبق قانون کشتیگیران موظفند با مربی حریفشان نیز به نشانه احترام دست بدهند اما قلی زادگان در کمال تعجب از این کار خودداری کرد که همین امر از نگاه تیم داوری و مسئولان برگزاری مسابقات پنهان نماند و وی به دلیل همین اقدام دیسکالیفه و از مسابقات اخراج شد تا قهرمانی ایران به رغم نمایش خوب شاگردان امیر توکلیان از دست برود و روسیه با ۲ اختلاف امتیاز بیشتر بر سکوی نخست قرار گیرد. در پایان این رقابتها تیم هند پس از روسیه و ایران در جایگاه سوم ایستاد./ روزنامه ایران