اخبار آنلاین روزنامه ایران (ایران آنلاین) وابسته به موسسه فرهنگی و مطبوعاتی ایران

  • پنج شنبه ۱۴ فروردین ۱۳۹۹

سفره هفت سین ضد کرونا

سفره هفت سین ضد کرونا

سفره هفت سین بیندازیم یا نه؟ ماهی قرمز بخریم یا نه؟ آجیل بگذاریم یا نه؟ چه میوه‌ای بخریم؟ و... مادران و زنان امسال از این سؤال‌ها فراوان دارند؛ دلشان نمی‌آید سنت نوروزی را بی‌خیال شوند و از طرف دیگر دستشان نمی‌رود کاری نکنند.

 می‌ترسند کرونا روی همه چیز ماسیده باشد و خودشان دستی‌دستی این ویروس شوم را پای سفره هفت سین بنشانند. در اینجا چند توصیه برای یک هفت سین ضد کرونایی داریم؛ یادمان باشد امسال اولین سینی که سر سفره می‌گذاریم، سلامتی باشد. با این تمهیدات سفره امسال شاید بوی مواد ضد عفونی‌کننده بدهد، اما بوی بیماری نمی‌دهد؛ موقع چیدن سفره هفت سین، یادآوری کنیم هر کدام از این سین‌ها، بسیار هوشمندانه با سلامت مرتبط هستند. سنتی که چنین با سلامتی پیوند دارد، ارزش پاس داشتن دارد.
---
 
سیب:
بدون اغراق سیب یکی از قدیمی‌ترین میوه‌های نمادین است و همین بس که بسیاری متون میوه ممنوعه‌ای که منجر به رانده شدن آدم و حوا از بهشت شد را سیب می‌دانند؛ سیب به اندازه خاصیتش داستان دارد و به اندازه زیبایی‌اش، خواهان. در هر تمدنی هم نمادی از دلخواسته‌های همیشگی بشری از جمله زیبایی، تندرستی و جاودانگی است. امسال ضمن رعایت نکات بهداشتی، یعنی استفاده از دستکش و ماسک موقع خرید و پرداخت هزینه آن با کارت بانکی و شستن دست‌ها بعد از ورود به خانه و شست‌و‌شو و ضد عفونی آن سر سفره بگذارید. سیب، به‌دلیل ویتامین‌های A، B و C یکی از دشمنان خوراکی کروناست؛ هم سر سفره بگذارید و هم نوش جان کنید.‌

 

---
 سیر:
بازار سیر یکی از نمادهای سلامت امسال سکه بود؛ بویژه در این روزهای پایانی که قیمتش دست کم 3 برابر موز بود؛ چون شایع شده بود خواص آن مقاومت بدن در برابر کرونا را بالا می‌برد. سیر را هم سر سفره هفت سین بگذارید و هم درغذاهای‌تان استفاده کنید؛ اما زیاده روی نکنید. یک ماه پیش زنی در چین به بیمارستان مراجعه کرد که به‌دلیل خوردن یک کیلو ونیم سیر دچار التهاب شدید ریه شده بود.‌
 
 
---
سبزه:
رویاندن سبزه یکی از قدیمی‌ترین سنت‌های نورزی است؛ از دیرباز مردم دانه‌های مختلف را سبز می‌کردند و اگر جوانه‌ها شاداب و پر می‌شد، آن را نویددهنده سالی پر خیر و برکت می‌دانستند. در این میان بعضی‌ها یادشان می‌رفت سبزه بگذارند و سبزه بعضی‌ها خراب می‌شد و بعضی‌ها هم وقت نداشتند و همین شد که خرید سبزه از سبزه گذاشتن در خانه بیشتر شایع شد. امسال کرونا برای خیلی‌ها دل و دماغ سبزه گذاشتن نگذاشت. هنوز هیچ‌کدام از مسئولان بهداشتی درباره انتقال بیماری از طریق سبزه توضیح نداده‌اند اما شاید بهتر باشد در صورت خرید سبزه آن را با مواد شناخته شده ضدعفونی سبزی­جات ضدعفونی کرد. می‌توان محلول ضدعفونی‌کننده را در اسپری ریخت و بخوبی اسپری کرد. ظرف زیرین سبزه نیز معمولاً جدا می‌شود بهتر است بعد از خرید سبزه ظرف را جداگانه شست و بعد از ضد عفونی سبزه در جای خود قرار داد. البته ابتدا، انتها و بین همه این مراحل دستانتان را خوب بشوید یا از دستکش استفاده کنید.‌
 
 
---
سنبل:
هنوز کسی نگفته گل‌ها می‌توانند ناقل کرونا باشند؛ اما گفته شده برای دست زدن به خاک حتماً باید از دستکش استفاده کرد. ضدعفونی گلدان قبل از اینکه روی میز یا سر سفره گذاشته شود را فراموش نکنید.
 
 
 
---
سمنو:
تنها خوراکی پختنی سفره هفت سین، سمنو است؛ به همان اندازه که سبزه انداختن در هر خانه‌ای متداول است، سمنو نپختن هم متداول است. این دسر ایرانی عموماً در ساعات منتهی به سال تحویل در برخی مغازه‌ها و تغذیه فروشی‌ها فروخته می‌شود و طعم خاص آن هم باعث شده عموم مردم به خوردن آن راغب نباشند. با این همه می‌توانید برای سفره هفت سین سمنو را از جایی که به رعایت بهداشت می‌شناسید، تهیه کنید. بهتر است سمنو را که عموماً در ظرف‌های پلاستیکی یکبار مصرف می‌فروشند، بعد از خرید به یک ظرف تمیز منتقل کنیدو اگر خواستید نوش جان کنید، حتماً مجدداً در خانه گرم کنید.‌
 
 
---
 سکه:
تنها سین غیر طبیعی سفره هفت سین سکه است؛ خیلی‌ها آن را سین جدید می‌دانند و معتقدند به تازگی به سفره هفت سین اضافه شده است. انگار در میان آن همه نماد برکت، یکی رفته سراغ اصل مطلب و در این انتخاب می‌توان رد پای انسان شهرنشین و غیر استعاری را یافت. تا زمان رواج کرونا، رد و بدل کردن سکه و مسکوکات مترادف با احتمال رد و بدل کردن کووید 19 است. اما اگر اصرار دارید سکه در سفره‌تان باشد، حتماً آن را بشویید و ضد عفونی کنید.‌
 
 
---
سماق:
معمولاً در خانه ایرانی‌های کباب دوست، سماق هم پیدا می‌شود. این ادویه خوشرنگ به سفره هفت سین رنگ خوبی می‌دهد؛ اما یادمان باشد عید امسال کباب خیلی توصیه نمی‌شود؛ گوشت‌های سفید و قرمز برای مصون ماندن از کرونا و مصائبش باید با بخار یا آب، حسابی مغزپخت شود.
 
 
---
سپند:
سؤال همیشگی بچه‌ها از مادرانشان این است چرا اسفندی که با «س» شروع نمی‌شود، سر سفره هفت سین می‌گذارند؟ سخت است توضیح دادن اینکه این واژه ابتدا «سپند» بوده و بعد دچار فرسایش زبانی شده است. معمولاً اسفند در خانه تمام ایرانی‌ها پیدا می‌شود؛ فقط کافی است آن را از بانکه مخصوصش به ظرفی که برای سفره تدارک دیده‌اید منتقل کنید.‌
 
---
 
سرکه:
سین‌های هفتگانه سفره نوروزی با سلامت پیوند عمیقی دارد؛ سرکه یکی از موادی است که هم به برخی غذاها طعم خوبی می‌دهد و هم یکی از سنتی‌ترین محلول‌های ضد عفونی است. اگر سرکه در خانه ندارید و از بیرون تهیه می‌کنید یادتان باشد ظرفش را خوب بشویید.‌
 
 

 

کپی
نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در سایت منتشر خواهد شد.

پیام های که حاوی تهمت یا افترا باشد در سایت منتشر نخواهد شد.

پیام های که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.