این ادعا البته بلافاصله از سوی معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رئیس جمهوری تکذیب شد و خود ظریف هم در جمع خبرنگاران گفت که «اگر استعفا داده بودم، الان در جمع شما نبودم.» این تکذیب هم البته انتشار دهندگان خبر استعفای ظریف را قانع نکرد و کانال رجانیوز نوشته حمید رسایی از دیگر چهرههای مخالف دولت و موسوم به دلواپسان را بازنشر داد که نوشته بود: «خبر استعفای ظریف درست است. ظریف با اشاره بهحضورش درجلسه دولت، آن را شایعه دانسته درحالی که حضور وی در دولت منافاتی با استعفا کردن ندارد. استعفا کردهاید، قهر که نکردهاید. طبعاً پیگیر پذیرش استعفا هستید. خب دلایل را شفاف بگویید.»
چهرههای یاد شده از ابتدای شروع مذاکرات هستهای منتهی به توافق برجام در جبهه مخالفان بودند و ازهر کوششی برای به فرجام نرسیدن آن دریغ نکردند. آنها بتدریج با عنوان «دلواپسان» در فضای سیاسی و رسانهای شناخته شدند. حالا در شرایطی که رئیس جمهوری امریکا با خروج از برجام اسباب رضایت خاطر دلواپسان را فراهم کرده و آنها از هم اکنون حکم «باطل شد» بر توافق هستهای زدهاند، انتشار شایعه استعفای ظریف از سوی چهره رسانهای دلواپس قابل تأمل مینماید. شایعه استعفا در چه شرایطی منتشر شده است؟ حسن روحانی رئیس جمهوری صبح دیروز در همایش بیمه از انتقال پیامهای پنهانی امریکاییها برای مذاکره گفت و در سخنان خود به ماجرای گفتوگوی تلفنی کوتاه با باراک اوباما رئیس جمهوری سابق امریکا در سال 92 و در جریان سفر به نیویورک اشاره کرد که آن تماس 20 دقیقهای بدون آنکه بتوان نام مذاکره روی آن گذاشت چگونه لکوموتیو بسیار قوی برای حرکت قطار مذاکره شده است. او همچنین آمادگی خود و دولتش برای گفتوگو با امریکا در قالب 1+5 در صورت لغو تحریمها را اعلام کرد. محمدجواد ظریف هم دیروز در جمع خبرنگاران تأیید کرد که از طریق سوئیس مرتب پیامهایی را از سوی امریکاییها دریافت میکنیم.
در روزهای گذشته با وجود تعلل اروپاییها در انجام تعهدات خود، 6 کشور اروپایی به سازوکار مالی ویژه طراحی شده برای تبادلات مالی و تجاری بین ایران و اروپا موسوم به «اینستکس» پیوستهاند که در میان وضعیت نامعلوم برجام، میتواند یک گام مثبت از سوی اروپاییها و تمایل آنها برای نجات توافق هستهای ارزیابی شود. اروپاییها در ارتباط با حوادث اواخر آبان ماه و اعتراضات بنزینی در قیاس با واکنشهای آنها در سال 88 ، مواضع تند و تیزی علیه تهران اعلام نکردند و لذا بهانه خیلی جدی برای محافل تندرو در ایران جهت ارتباط دادن آن مواضع با تلاشهای آنها در مسیر پیدا کردن راه حلی برای کاهش تنشها بر سر برجام مهیا نشد.
سید عباس عراقچی معاون ظریف در همین چند روز گذشته ابتدا روز یکشنبه به چین سفر کرد و سه شنبه هم در ژاپن با « آبه شینزو» نخست وزیر این کشور دیدارکرد و پیام مکتوب رئیس جمهوری کشورمان را تحویل وی داد. ژاپن هم از جمله کشورهایی است که تمایل خود برای کاهش تنشهای بین تهران- واشنگتن را به صورت علنی و عملی دنبال کرده است. حالا محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهوری خبر داده که روحانی اواخر آذرماه به مالزی و ژاپن سفر میکند.
روز دوشنبه هم دستگاه دیپلماسی ایران یک میهمان ویژه داشت؛ یوسف بن علوی وزیر خارجه عمان در تهران با محمدجواد ظریف، علی شمخانی و حسن روحانی دیدار و گفت و گو کرد و در این دیدارها بر ضرورت انجام تلاشهایی برای کاستن از تنشهای منطقه تاکید کرد. حسن روحانی که پیش از این در نیویورک طرح ابتکاری خود برای برقراری امنیت و تقویت همکاریهای منطقهای را با عنوان «صلح هرمز» رونمایی کرده، در دیدار با مقام عمانی تصریح کرد که ایران مشکلی برای تجدید رابطه با عربستان ندارد. یوسف بن علوی البته قبل از عزیمت به تهران، سفری هم به امریکا داشته و با همتای امریکایی خود دیدار و گفتوگو کرده بود. در این میان خبرنگار «ایران» مطلع شده که محمدجواد ظریف روز دوشنبه هم سفری به قطر داشته است که البته جزئیات آن منتشر نشده است. رویترز هم روز جمعه از سفر محرمانه وزیر خارجه قطر به عربستان در ماه میلادی گذشته خبر داده که با توجه به اختلافات دوحه و ریاض به نظر میرسد تحرکات جدیدی در سطح منطقه هم برای کاستن از اختلافات در جریان است.
در چنین شرایطی که سفرهای دیپلماتیک پر ترافیک شده، دلواپسان شایعه استعفای رئیس دستگاه دیپلماسی را مطرح کردهاند. چنان که علیرضا معزی، معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رئیس جمهوری با انتشار پستی در توئیتر در واکنش به انتشار این شایعه نوشت: «تا رسانهها از احتمال پیشرفت مذاکرات منطقهای و ترافیک آمد و شدهای دیپلماتیک نوشتند، دیگرانی هم دست به کار شدند و از شایعه استعفا گفتند.» البته هنوز معلوم نیست این رفت و آمدها در نهایت به چه وضعیتی منجر میشود اما به نظر میرسد نفس همین تحرکات نگرانی دلواپسان را دامن زده است بخصوص که آنها در آستانه انتخابات پیش روی مجلس به هیچ وجه دوست ندارند موفقیتی در کارنامه دولت ثبت شود. حال این موفقیت احتمالی چه گرهگشایی در بنبست ایجاد شده در مسیر برجام باشد یا تجدید روابط با عربستان سعودی و عملی شدن ابتکار روحانی یعنی طرح صلح هرمز.
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در سایت منتشر خواهد شد.
پیام های که حاوی تهمت یا افترا باشد در سایت منتشر نخواهد شد.
پیام های که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبز با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
پر بازدیدها
آخرین اخبار
نظرات