بهگزارش سایت شبکه خبری «الجزیره»، صبح دیروز، اندکی پس از اینکه حوزههای انتخاباتی درهای خود را به روی مردم گشودند، چند مرد مسلح ناشناس به اتوبوسی که بیش از 100 نفر از رأی دهندگان را به یکی از حوزههای رأیگیری در «تانتریمال» در 240 کیلومتری «کلمبو» میبرد، حمله کردند. این حمله تلفاتی در برنداشت.
هرچند این حمله باعث شد، مردمی که قصد رفتن به حوزههای انتخاباتی را داشتند، با ترس و نگرانی به پای صندوقهای رأی بروند. اما ناظران معتقد بودند، نمیتواند تأثیر منفی چشمگیری بر مشارکت مردمی در انتخابات داشته باشد. مردم سریلانکا بهطور سنتی همواره حضور قابل توجهی در انتخابات دارند. برای مثال مشارکت مردمی در انتخابات ریاست جمهوری سال 2015 به بیش از 81.5 درصد رسید. در آن انتخابات «مایتریپالا سیریسنا» بیشترین آرا را کسب کرد و بر کرسی ریاست جمهوری نشست. او در انتخاباتی که دیروز برگزار شد، شرکت نداشت و حزب ترجیح داد بهجای او از «گوتابایا راجاپاکسا» حمایت کند. «راجاپاکسا» که برادر «ماهیندا راجاپاکسا» رئیسجمهوری دو دوره سریلانکا است، پیشتر وزیر دفاع سریلانکا بوده است. اما رقیب او نیز قدر بود. «ساجیت پرماداسا» از حزب «اتحاد ملی»، از حمایت «رانیل ویکرماسینگه»، نخستوزیر برخوردار است. قدرت «ویکرماسینگه» نیز کم از قدرت رئیسجمهوری کنونی نیست. ماه اکتبر سال پیش (مهر ماه 97) «سیریسنا» تلاش کرد او را برکنار کند، اما نتوانست.
همین رویارویی دو مرد حاضر در قدرت، یعنی رئیسجمهوری و نخستوزیر یکی از مهمترین مسائلی است که تحلیلگران میگویند، انتخاباتی که دیروز برگزار شد، میتواند آینده این کشور و نتیجه جنگ بر سر قانون اساسی و میزان اختیارات رئیسجمهوری را روشن کند. بحران سال گذشته پس از آن بروز کرد که «سیریسنا» که قصد داشت، هم حزبی خود، «ماهیندا راجاپاکسا» را جانشین «ویکرماسینگه» کند، مدعی شد، قانون اساسی به او این اختیار را میدهد که نخستوزیر را برکنار کند. اما در نهایت دیوان عالی کشور مانع این کار شد و ادعا کرد، تفسیر «سیریسنا» از قانون اساسی اشتباه است و رئیسجمهوری قدرت عزل و نصب نخستوزیر را ندارد.
این دعوا به انتخابات دیروز نیز کشیده شد و هر دو کاندیدای برتر انتخابات دیروز در کمپینهای خود تأکید کرده بودند، در صورت پیروزی «ویکرماسینگه» را برکنار خواهند کرد. از همین رو انتظار میرود، بعد از انتخابات رئیسجمهوری، اتفاقات قابل توجهی در پارلمان رخ دهد. اگر «راجاپاکسا» برنده شود، احتمالاً تلاش میکند، پارلمان را به سمت رأی عدم اعتماد از «ویکرماسینگه» ببرد. اگر هم «پرماداسا» برنده شود، احتمالاً با توجه به اینکه با «ویکرماسینگه» هم حزبی است، از او که رهبر حزب هم هست، خواهد خواست خود استعفا کند. از همین رو برخی تحلیلگران معتقدند، ممکن است «ویکرماسینگه» خود بیشتر علاقهمند به پیروزی حزب رقیب و راهیابی «راجاپاکسا» به کاخ ریاستجمهوری باشد. زیرا در این صورت احتمال ماندن او در قدرت بیشتر خواهد بود. بویژه که طبق تغییراتی که اخیراً در قانون اساسی سریلانکا داده شد، قدرت رئیسجمهوری تنزل یافته است.
مطابق قانون اساسی سریلانکا، سیستم قدرت در این کشور ترکیبی از سیستم ریاستجمهوری امریکا و پارلمانی انگلیس است. بر این اساس رئیسجمهوری، رئیس کشور، رئیس کابینه و بالاترین شخص دولت است. او تنها فردی در سیستم سیاسی کشور است که با رأی مردم انتخاب میشود. او قدرت دارد اما نه قدرت نامحدود و بدون کنترل.
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در سایت منتشر خواهد شد.
پیام های که حاوی تهمت یا افترا باشد در سایت منتشر نخواهد شد.
پیام های که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبز با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
پر بازدیدها
آخرین اخبار
نظرات