انجمنی برای حل مشکلات معیشتی و شغلی هنرمندان و اهالی رسانه
بهگزارش «ایران»، پیشنویس این انجمن صنفی، حاصل همفکری و مشورت نمایندگان 14 تشکل و انجمنهای فرهنگی و هنری است که در یک سال گذشته، با برگزاری دهها جلسه تخصصی تدوین شده است. تشکیل انجمنهای صنفی بر اساس برخی تفاسیر از قانون کار نیازمند وجود کارفرما است، رابطه کارفرما و کارگر نیز از طریق قرارداد احراز میشود؛ بنابراین برخی از صنوف فرهنگ و هنر نمیتوانند انجمن صنفی تشکیل دهند که با مصوبه اخیر دولت، تلاش شده همه پدیدآورندگان آثار فرهنگ و هنر بتوانند انجمن یا کانونی تشکیل دهند. به اعتقاد برخی از فعالان هنری و رسانهای اقدام حمایتی دولت در تصویب انجمن صنفی سراسری فرهنگ و هنر و رسانه گامی در جهت محقق شدن مطالبات اصحاب فرهنگ و هنر است.
در این رابطه، عباس عبدی به «ایران» میگوید: به نظر من این اتفاق گام بسیار مهمی است که خوشبختانه با حمایت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزیر کار و رفاه اجتماعی انجام شد.
بهگفته رئیس انجمن صنفی روزنامهنگاران تهران، تأسیس این انجمن، واقعه مهمی است که زمینهای است برای اینکه اهالی فرهنگ و هنر و رسانه کنار یکدیگر جمع شوند و اهداف صنفی خود را پیش ببرند. تأسیس این نهاد در واقع مانند یک زمین بازی است که در اختیار ما گذاشته شده است، این در حالی است که تا پیش از این، امکانات در این حد وجود نداشت اما اینکه چقدر بتوانیم مطالبات خود را پیگیری کنیم بستگی به میزان حضور اعضای صنوف مورد نظر در این زمین دارد. اگر این اصناف حضوری فعال نداشته باشند، در مقابل، اتفاقی هم نخواهد افتاد.
وی در ادامه میافزاید: اینکه چقدر امنیت شغلی پدیدآورندگان تأمین خواهد شد، اینکه استانداردهای شغلی آنها چگونه باشد و رابطه آنها با کارفرمایان احتمالی چگونه باشد یا بیمه آنها در چه حدی باشد و در خیلی از حوزههای دیگر چه مطالباتی داشته باشند، برمیگردد به اینکه اعضای این حوزهها چقدر حاضرند وقت و نیرو بگذارند و به اصطلاح در این زمین بازی کنند تا مطالبات مورد نظر را بهدست آورند؛ در غیر این صورت اینکه فکر کنند با تأسیس این انجمن کل مطالبات آنها محقق میشود، فکری کاملاً اشتباه است.
به اعتقاد عبدی، هیچ مطالبهای بر اساس شکلگیری این نهاد برآورده نمیشود، این نهاد تنها یک ظرفی است که مظروف آن را باید اهالی حوزههای فرهنگ و هنر و رسانه پرکنند و تمام تلاش خود را بهکار گیرند تا مطالبات مورد نظر آنها برآورده شود.
رئیس انجمن صنفی روزنامهنگاران تهران از همراهی بیدریغ آقایان صالحی و شریعتمداری وزرای فرهنگ و ارشاداسلامی و کار و رفاه اجتماعی و سایر همکارانشان تشکر کرد.
یک گام مثبت در حمایت از اهالی فرهنگ و هنر
«ایرج راد» رئیس خانه تئاتر در گفتوگو با «ایران» تصویب مجوز تأسیس انجمن صنفی سراسری توسط پدیدآورندگان آثار فرهنگی و هنری و شاغلان بخش فرهنگ و هنر و رسانه در هیأت دولت را یک گام مثبت میداند و میگوید: «تأسیس این انجمن باید در برنامه چهارم توسعه اتفاق میافتاد اما اجرایی نشد. در برنامه پنجم هم به عقب افتاد.» بهگفته او در برنامه توسعه ششم دوباره امنیت شغلی و حقوق ایام بیکاری هنرمندان، اصحاب هنر و رسانه مطرح شد و قرار بود در همان سال اول شکل اجرایی و دستورالعملهای آن توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام بگیرد اما تغییر دو وزیر باز هم اجرایی شدن آن را عقب انداخت.
بهگفته راد قرار بود سال اول برنامه توسعه ششم مصوبه و آییننامه اجرایی نوشته شود که انجام نگرفت. آنطور که راد میگوید: «دست اندرکاران و ذینفعان ایجاد این انجمن یک سال گذشته جلساتی را برگزار کردند تا بالاخره در سال 97 به دستور «سید عباس صالحی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شکل اجرایی مصوبهها عملی شد.»
راد میگوید:«در جلسهای که با حضور 14خانه و صنوف مرتبط برگزار شد راجع به راهکارها، مسائل و خواستههای قانونی و حقوقی ذی نفعان گفتوگو شد.» او نوشته شدن آییننامههای این انجمن را اتفاق خوبی توصیف میکند و میگوید:«یک جلسه هم با حضور وزیر کار و تعاون و رفاه اجتماعی در خانه تئاتر شکل گرفت. در نهایت توافقنامهای به امضای وزیر فرهنگ و وزیر کار رسید و بهعنوان مصوبه بههیأت دولت فرستاده شد که خوشبختانه توسط دولت هم تصویب شد.»
راد اعتقاد دارد که این انجمن میتواند مشکلات معیشتی وامنیت شغلی هنرمندان و اهالی فرهنگ و رسانه را تأمین کند.
تمامی صنوف فرهنگ و هنر گردهم جمع شدند
علی اصغر سیدآبادی، مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و نماینده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در کارگروه تصویب این پیشنویس در این وزارتخانه درباره این اتفاق عنوان کرد: اهمیت این رویداد نه به تصویب آنکه به مدل تدوین و تصویب آن است. برای این اتفاق تمامی صنوف فرهنگ و هنر گردهم جمع شدند و پیشنویسی را آماده کردند که مورد تأیید وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی بهعنوان مرجع فعالیتهای صنفی نیز قرار گرفت و در نهایت امروز در هیأت دولت تصویب شد.
به گزارش مهر ، وی افزود: تمامی صنوف فرهنگی در بخش سینما، تئاتر، موسیقی، نویسندگی و نیز هنرهای تجسمی در جلسات تدوین این پیشنویس نمایندگانی داشتند و در جریان این موضوع هستند.
سیدآبادی تصریح کرد: این مصوبه امکان ایجاد تشکلهای صنفی را برای تمامی بخشهای فرهنگ و هنر فراهم میکند. این موضوع تا پیش از این بهدلیل محدودیتهای قانون کار و در نظر نگرفتن تعاریف مشاغل فرهنگی در آن امکانپذیر نبود. بر اساس پیشنویس تهیه شده همه صنوف فرهنگی میتوانند در قالب ساختار تازه دست به تشکیل انجمن صنفی بزنند و اگر در این مسأله از سوی مرجعی خللی ایجاد شود کار آنها به کمیسیونی ارجاع داده میشود که جدای از نمایندگان دو وزیر ارشاد و کار، نمایندگان صنوف فرهنگی نیز در آن حضور دارند و مصوبه آن برای اجرا در وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی الزامی تلقی میشود. این کمیسیون در واقع نقش تسهیلگرانه در این زمینه دارد.
وی تصریح کرد در پیشنویس تهیه شده برای این موضوع ایجاد انجمن صنفی و تبعیت از مصوبه تازه برای انجمنهای فرهنگی هنری موجود داوطلبانه خواهد بود و این ساختار تازه سعی کرده در امور صنفی نقش کمککننده برای فعالان فرهنگی داشته باشد. از سوی دیگر با ایجاد این ساختار تازه فعالیت تشکلها و ساختارهای موجود نیز تغییر نمیکند و آنها در قالب فعالیت غیرصنفی میتوانند به کار خود ادامه دهند.
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در سایت منتشر خواهد شد.
پیام های که حاوی تهمت یا افترا باشد در سایت منتشر نخواهد شد.
پیام های که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبز با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
پر بازدیدها
آخرین اخبار
نظرات