جمعه، ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ آخرین‌ها پرونده‌ها
وب‌سایت روزنامه ایرانوب‌سایت روزنامه ایران
صفحه نخست اقتصاد فرهنگ سیاست جامعه ورزش بین‌الملل استان‌ها چندرسانه‌ای تصاویر یادداشت‌ها mdi-magnify mdi-brightness-{{ $vuetify.theme.current.dark ? '4' : '7' }}
صفحه اصلی mdi-chevron-left بین‌الملل mdi-chevron-left کشورهای غربی در مسیر مشروعیت زدایی از لاهه بازگشت

کشورهای غربی در مسیر مشروعیت زدایی از لاهه

دیوان بین المللی دادگستری معروف به لاهه به عنوان تنها نهاد قضایی سازمان ملل در مسیر فعالیت خود با مانع مهم بی‌اعتنایی کشورهای غربی با آرای صادره خلاف میلشان مواجه است.
دانلود

به گزارش ایران آنلاین، با تکثیر بی‌رویه دادگاه‌های بین‌المللی و احتمال وقوع تعارضات قضایی و تصمیم‌گیری بین آنها، دیوان بین المللی دادگستری معروف به لاهه بیش از هر زمانی به عنوان یک راه حل موثر به نظر می‌آید.

این نهاد اصلی قضایی سازمان ملل، تنها دادگاهی است که صلاحیت عمومی جهانی دارد؛ هرچند بررسی این نهاد نشان می‌دهد که لاهه علاوه بر محدودیت‌های نهادی ذاتی ناشی از تلاش کشور‌های غربی برای باز گذاشتن فضای نفوذ خود بر آن، از محدودیت‌های سیاسی بیرونی رنج می‌برد.

-لاهه چگونه به وجود آمد؟

دیوان دادگستری بین المللی یا همان لاهه (ICJ) به عنوان تنها نهاد مسئول و ارگان اصلی برای حل و فصل اختلاف‌های میان کشور‌های عضو سازمان ملل، تنها ارگان این سازمان است که خارج از شهر نیویورک آمریکا در لاهه هلند واقع شده است.

ایده تشکیل این دیوان در قرن نوزدهم در چند کنفرانس مطرح شد که در نهایت منجر به ایجاد کنوانسیون‌های لاهه در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم شد؛ متعاقبا این نهاد با نام دیوان دائمی داوری تاسیس شد که بعدا به دادگاه دائمی دادگستری بین المللی PCIJ تغییر نام داد.

شروع جنگ جهانی دوم در سپتامبر ۱۹۳۹، پیامد‌های عمده‌ای برای نهاد مذکور که پیشتر کاهش قابل توجهی در فعالیت‌های خود تجربه کرده بود، داشت؛ دیوان دائمی دادگستری بین‌المللی پس از آخرین جلسه علنی خود در ۴ دسامبر ۱۹۳۹، انتخاب قضات و کلیه امور رسمی خود را متوقف کرد.

نهاد مذکور در سال ۱۹۴۶ منحل شد و تصمیم برای ایجاد دیوان بین المللی دادگستری جدید ICJ در چارچوب دادگاه دائمی دادگستری بین المللی قبلی ایجاد شد؛ اساسنامه دیوان مذکور برخلاف اساسنامه خلف خود بخش مهمی از منشور ملل متحد است.

این دیوان متشکل از ۱۵ قاضی است که برای یک دوره ۹ ساله انتخاب می‌شوند؛ از هر کشور فقط یک تبعه می‌تواند در جمع قضات حضور داشته باشد و قضات باید نماینده تمام نظام‌های حقوقی اصلی جهان باشند؛ رئیس و معاون دیوان بین المللی دادگستری برای یک دوره سه ساله توسط اعضای دیوان انتخاب می‌شوند.

زبان رسمی دادگاه فرانسوی و انگلیسی است، اما دادگاه می‌تواند به طرفی اجازه استفاده از زبان دیگر را نیز بدهد؛ در چنین مواردی، ترجمه انگلیسی یا فرانسوی به حکم ضمیمه خواهد شد.

سه وظیفه مهم دیوان بین المللی دادگستری عبارتند از: حل و فصل اختلاف‎ها، صلاحیت اتفاقی دادگاه و صدور نظرات مشورتی.

این دادگاه نقش مهمی در رسیدگی به اختلاف‌هایی دارد که طبق قوانین بین المللی به آن ارائه می‌شود.

صلاحیت اتفاقی دادگاه بین المللی دادگستری نیز به این معناست که دادگاه دستورات موقتی را تا زمان صدور حکم نهایی در حمایت از حق طرفین برای حل و فصل اختلاف‌ها صادر می‌کند.

-نقاط ضعف دیوان دادگستری بین المللی

دیوان دادگستری بین المللی دارای چند نقطه ضعف ذاتی است.

-محدودیت مراجعان دادگاه به دولت‎ها: فقط کشور‌های عضو سازمان ملل می‌تواند برای حل و فصل اختلاف‌های خود به دیوان بین المللی دادگستری مراجعه کنند و افراد، نهادها، سازمان‌ها و شرکت‌های بین المللی و چند ملیتی از این فرصت برخوردار نیستند؛ این امر به کاهش حوزه نفوذ دیوان منجر شده است.

-محدودیت پایه‌های قضایی دادگاه: دیوان بین‌المللی دادگستری قادر به اعمال صلاحیت خود در قبال هیچ کشوری بدون رضایت آن نیست؛ این امر نقش دادگاه را به عنوان ارگان اصلی سازمان ملل در تضاد قرار می‌دهد، زیرا برای تصمیم گیری در مورد اختلافات استثنایی یا گسترده، حاشیه کمی برای آن قائل می‌شود.

-عدم وجود صلاحیت اجباری واقعی: صلاحیت دیوان بستگی به رضایت طرفین دعوا دارد و به دولت‌ها این اختیار داده شد که صلاحیت دادگاه را بپذیرند یا نپذیرند.

-فقدان مکانیسم قهریه خاص: دیوان بین المللی دادگستری فاقد مکانیسم قهریه خاص برای اجرای احکام خود است و این امر به عهده ارگان سیاسی اصلی سازمان ملل یعنی شورای امنیت نهاده شده است؛ دیوان دخالت و قدرت چندانی در شورای امنیت سازمان ملل ندارد و اجرای احکام دیوان بین المللی دادگستری مستلزم اعمال اساسا سیاسی از سوی طرفین و شورای امنیت است.

موارد مذکور نقاط ضعف درونی و ذاتی دیوان بین المللی دادگستری هستند؛ دلیل وجود چنین محدودیت‌ها و ضعف‌های نهادی نیز تلاش کشور‌های غربی به عنوان تهیه کنندگان پیش نویس این نهاد برای حفظ امکان نفوذ خود بر این نهاد و حفظ راه‌های فرار از اجرای احکام آن بوده است که سبب بروز محدودیت‌های بیرونی عمدتا سیاسی برای فعالیت این نهاد شده است.

اگرچه، نقاط ضعف این نهاد مانع از آن می‌شود که این نهاد یک دستگاه قضایی کامل باشد و بتواند به صورت مستقل منشا اثر باشد، اما تاکنون در موارد متعددی نشان داده است که می‌تواند مسیر درست قضایی را طی کرده و احکام درستی را صادر کند.

به عنوان مثال، ایران در مراجعات خود به این دیوان، با ارائه ادله و استدلال‌های متقن توانسته است در شکایت خود از انگلیس در موضوع ملی کردن صنعت نفت، در شکایت خود از آمریکا به دلیل تحریم موارد بشردوستانه و تجهیزات مرتبط با تامین امنیت جان انسان‌ها و در شکایت دیگری از آمریکا در ماجرای آزادی سازی دارایی‌های مسدود شده خود در آمریکا موفق باشد.

باید توجه داشت که آمریکا در دو شکست خود در دیوان بین المللی دادگستری در مقابل ایران، موضعی یکسان داشته و آن فرار از انجام وظایف و اجرای حکم صادره بوده است.

یکی از مهم‌ترین نقاط ضعف این نهاد، نفوذ و تاثیرگذاری کشور‌های غربی بر آن است؛ متاسفانه مشروعیت جامعه شناختی دیوان بین المللی دادگستری به شدت تحت تاثیر دولت‌هایی قرار دارد که وقتی احکامی علیه آن‌ها توسط دیوان دادگستری بین المللی صادر می‌شود، آزادانه از انجام وظایف قضایی این دیوان سر باز می‌زنند.

این کشور‌ها که در راس آن‌ها آمریکا قرار دارد، به پنج روش نارضایتی خود را از آرای صادره دیوان دادگستری بین المللی را اعلام می‌کنند؛ عدم شرکت در دادرسی، عدم اجرای آرای دیوان به دلیل فاقد مکانیسم اجرایی خاص بودن آن، مداخله در انتخاب قضات و خروج از دیوان.

-حرکت کشور‌های غربی در مسیر مشروعیت زدایی از دیوان بین المللی دادگستری

کشور‌های غربی در صورت مواجهه با آنچه آرای نامطلوب دیوان دادگستری بین المللی خوانده می‌شود، با دست زدن به اقدام‌های پیش گفته در مسیر مشروعیت زدایی از این نهاد قضایی سازمان ملل حرکت می‌کنند.

تصمیم‌های فرانسه و آمریکا برای خروج از رژیم اختیاری دیوان پس از احکام این نهاد در موضوع‌های آزمایش‌های هسته‌ای و پرونده نیکاراگوئه دو نمونه کلاسیک هستند.

-پیامد‌های بی توجهی کشور‌های غربی به احکام لاهه

بی توجهی و بی اعتنایی کشور‌های غربی به احکام دیوان بین المللی دادگستری آن هم در شرایطی که این دیوان مکانیسم قهریه خاص خود جهت اجرایی کردن احکامش را ندارد، نه تنها سبب مشروعیت زدایی از این نهاد می‌شود بلکه همزمان فرآیند حق خواهی دیگر کشور‌ها را محدود می‌کند.

انتهای پیام/

mdi-tag دادگاه‌ بین‌المللی mdi-tag لاهه mdi-tag دیوان دادگستری بین‌‌المللی
mdi-content-copymdi-share-variantاشتراک‌گذاریmdi-printerپرینت خبر
mdi-transit-connection-horizontal بیشتر بخوانید

سفیر پاکستان در ایران بر تسریع روند امضای توافق تجارت آزاد تاکید کرد

mdi-calendar ۲۷ اسفند - ۲۲:۳۰

توقف فعالیت نهاد کمک‌رسان سوئدی فعالیت در افغانستان

mdi-calendar ۲۷ اسفند - ۲۱:۴۴

مصر: اجازه کوچ اجباری فلسطینی‌ها از غزه را نمی‌دهیم

mdi-calendar ۲۷ اسفند - ۲۱:۰۸

نگرانی مقام ارتش اسرائیل از گسترش تهدیدات امنیتی علیه این رژیم

mdi-calendar ۲۷ اسفند - ۲۰:۱۶
mdi-comment-outline دیدگاه‌ها {{ submitCommentForm ? 'انصراف' : 'ارسال دیدگاه' }}
۱منتشر شده
۰در انتظار تأیید
۰غیر قابل انتشار
علی mdi-calendar ۱۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۰۹:۱۳ mdi-replyپاسخ
ببینیم و تعریف کنیم
دانلود
mdi-information-outline اطلاعات خبر
mdi-barcode کد خبر
18481
mdi-shape سرویس
بین‌الملل
mdi-calendar تاریخ انتشار
۰۹:۱۳:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۵
mdi-update آخرین به‌روز رسانی
۱۱:۲۵:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۵
mdi-comment تعداد دیدگاه
۱
mdi-copyright مرجع
میزان
mdi-new-box تازه‌های بین‌الملل آرشیو

سفیر پاکستان در ایران بر تسریع روند امضای توافق تجارت آزاد تاکید کرد

توقف فعالیت نهاد کمک‌رسان سوئدی فعالیت در افغانستان

مصر: اجازه کوچ اجباری فلسطینی‌ها از غزه را نمی‌دهیم

نگرانی مقام ارتش اسرائیل از گسترش تهدیدات امنیتی علیه این رژیم

روسیه تا سال ۲۰۲۶ آماده جنگ با ناتو می‌شود

آمریکا شریک جرم اسرائیل است

درخواست دیده‌بان حقوق بشر برای تحریم اسرائیل

سرنگونی پهپاد صهیونیستها توسط رزمندگان گردان‌های قدس در غزه

عصبانیت رژیم صهیونیستی از کاهش توان آمریکا در برابر ایران

انجمن دفاع از قربانیان تروریسم در اجلاس شورای حقوق بشر ژنو حاضر شدند

شیوع بحران گرسنگی در سراسر غزه /کودکان غزه تبدیل به اسکلت شده‌اند

چالش فقدان رهبری در اسرائیل

تل‌آویو آماده پرداخت بهای آزادی اسرایش در غزه است

رأی‌گیری انتخابات ریاست‌جمهوری روسیه در ایران آغاز شد

بن سلمان پس از ماه رمضان به پاکستان می‌رود

رژیم صهیونیستی خواستار امضای توافق تبادل اسرا با حماس شد

مسلح بودن بیش ازحد آمریکایی‌ها/ آمریکا در آستانه جنگ داخلی است

آتشفشان در ایسلند هزاران نفر را از خانه‌هایشان فراری داد

شمار شهدا به ۳۱ هزار و ۶۴۵ تن افرایش یافت

نماینده ایران در مراسم سالروز حمله شیمیایی حلبچه شرکت کرد

«آیت الله اختری» رییس انجمن دوستی ایران و سوریه شد

نتانیاهو می‌داند قدرت نابودی حماس را ندارد

تلاش کی‌یف برای تاثیرگذاری بر انتخابات در روسیه

نبرد یمن برای حمایت از غزه «نامحدود» است

ممکن است عملیات زمینی غرب در اوکراین ضروری باشد

{{ snackbarText }}
mdi-magnify جست‌وجو
جست‌وجو