یک روز تا سنکرون شبکه برق ایران و عراق
پیوند تهران و بغداد با خطوط برق
از فردا شبکه برق ایران و عراق همگام و متصل یا بهعبارت تخصصیتر «سنکرون» میشود. این اتفاق پیوندها را میان ایران و عراق بیشتر میکند و ایران کاملاً تأمینکننده برق مورد نیاز این کشور خواهد شد. موضوعی که منافعش ابعاد گستردهای دارد و از ژئوپولیتیک و سیاست تا اقتصاد را تحت تأثیر قرار خواهد داد.
|
البته روابط برقی ایران و عراق مربوط به امروز و دیروز نیست. بلکه سالهاست ایران با عراق تبادلات برقی دارد و به این منظور سه انتقال نیز میان دو کشور احداث شده است. اما اکنون قرار است که این مورد تقویت شود. بهطوری که دو شبکه کاملاً مجزای برق به یکدیگر وصل میشود و هیچ نوع شدت جریان ضربهای قابل ملاحظهای ایجاد نخواهد شد. این اتفاق بازار عراق را برای ایران وسیعتر و این کشور را مشتری مطمئن تری خواهد کرد.
در این رابطه مجتبی خدرزاده، استاد دانشگاه شهید بهشتی به خبرنگار ما میگوید: «از نظر فنی سنکرون شبکه برق دو کشور اتفاق مثبتی است. باید در قرارداد مربوط به این موضوع برخی از موارد مانند مدت زمان پروژه بخوبی دیده شده باشد. این اتفاق دستاوردهای مطلوبی بهدنبال دارد. اگرچه شبکه برق ایران با بسیاری از همسایگان متصل است اما تقویت مبادلات برون مرزی برق اهمیت ویژهای دارد.» این موضوع میتواند نقش بسیار مهمی در افزایش میزان مبادلات برق دو کشور ایفا کند و در کنار صادرات خدمات فنی و مهندسی حوزه برق به عراق و صادرات گاز برای مصرف در نیروگاههای این کشور اهمیت ویژهای دارد.
میزان صادرات برق و گاز ایران به عراق
عراق بین ۵۰۰ مگاوات تا ۱۲۰۰ مگاوات برق از ایران وارد میکند که این اعداد به ترتیب برای زمستان و تابستان است. برای این میزان برق حدود ۲/ ۱میلیارد دلار در هر سال هزینه میکند. ظرفیت صادرات برق ایران به عراق ۱۵۰۰ مگاوات است که بسته به امکانات ایران میتواند بیشتر باشد.
در همین حال بر اساس گزارش وضعیت مصرف انرژی جهانی که شرکت بریتیش پترولیوم منتشر میکند، صادرات گاز ایران به عراق به ۱۵۴ میلیون فوت مکعب در روز (۱۳ درصد ذخایر گاز حال حاضر عراق) رسیده است که این میزان صادرات گاز به عراق اجازه تولید حداقل هزار مگاوات دیگر برق را میدهد و برنامههایی نیز وجود دارد که آن را به ۴هزار مگاوات برساند.
توسعه با تکنولوژی ایرانی
در توافقنامه امضا شده بین ایران و عراق ساخت نیروگاهها و بازسازی آنها و شبکه برق آسیبدیده عراق در نتیجه جنگ ۴ ساله مردم این کشور با تروریستهای بینالمللی و همچنین کاهش تلفات انرژی در سیستم برق عراق دیده شده است.
پیش تر، لویی خطیب، وزیر برق عراق گفته بود که درگیری با گروههای تروریستی طی ۴ سال، حدود 4500 مگاوات از توانمندی نیروگاههای برق عراق را از بین برد و بیش از ۱۸ درصد خطوط برق این کشور نابود شد. این کشور اکنون بهدنبال همکاری با بخش خصوصی ایران برای احیای این ظرفیتهای از دست رفته است.
عراق طی دو سال آینده سه نیروگاه جدید را به مدار خواهد آورد که برای تأمین گاز مورد نیاز آن، به سمت جمعآوری گازهای همراه از میادین نفتی خود رفته است تا پس از پایان یافتن قرارداد خود با ایران، از این منابع بهره ببرد. این کشور فعلاً به گاز ایران برای تأمین برق و توانایی ایرانیها در حوزه ساخت و توسعه صنعت نیروگاهی نیاز دارد و ایران باید به گونهای برنامهریزی کند که این همبستگی باقی بماند. آنچه در قراردادها دیده شده، این است که تا پایان سال ۲۰۲۰ میلادی تلفات شبکه برق این کشور ۳۰ درصد کاهش یابد. در حال حاضر تلفات شبکه برق عراق بالغ بر ۵۰ درصد است و تا آخر سال ۲۰۲۱ میلادی نیز برنامه افزایش راندمان نیروگاهها و تولید برق عراق در دستور کار شرکتهای ایرانی طرف قرارداد است. طبق قرارداد فعالیتهای مشترک بین ایران و عراق در بخش صنعت برق طی سه سال (سه مرحله) ۲۰۱۹، ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ میلادی انجام میشود. ایران برای فعالیت در صنعت برق عراق از مزیتهای رقابتی مطلوبی برخوردار است و با همین ویژگی از فردا سنکرون شبکه برق ایران وعراق کلید خواهد خورد. موضوعی که ماه هاست در حال آزمایش و بررسی بوده است و سرآغازی در روابط اقتصادی و سیاسی دو کشور خواهد شد.
لینک مطلب: | http://www.ion.ir/News/512149.html |