ion

بررسی روند تولید گوشت قرمز طی 30سال گذشته

تولید 838 هزار تن گوشت در سال 1396

اقتصادی /
شناسه خبر: 411085

در میان کالاهای اساسی گوشت قرمز به‌عنوان یکی از محصولات پروتئینی اهمیت بالایی دارد. هرچند هنوز میزان تولیدات دراین بخش تکافوی نیاز داخلی را نمی‌دهد، ولی بخش اعظم نیاز خانوارهای ایرانی از طریق تولیدات داخلی تأمین می‌شود.

  تولید گوشت قرمز از ۳۹۷ هزار تن در سال ۱۳۵۷ به ۸۱۵ هزار تن در سال 1395 و 838 هزار تن در سال گذشته رسیده است. یعنی به‌طور متوسط نرخ رشد سالانه‌ای برابر با 1.86 درصد داشته است.اگرچه هنوز کشور به خودکفایی در تولید گوشت دست نیافته، اما روند تولید این محصول طی حدود سه دهه تقریباً همیشه مثبت بوده و سال به سال بر حجم آن افزوده شده است. با این حال، رشد جمعیت ایران نیز به موازات رشد تولید گوشت و دیگر اقلام کشاورزی، مشهود است. بنابراین در سطح کلان، با وجود افزایش حجم تولید، اما هنوز حدود ۱۰ درصد نیاز کشور به این محصول پروتئینی به واردات از کشورهای خارجی مانند برزیل است.
طبق آمارهای موجود در بانک مرکزی، در سال ۱۳۵۷ به میزان ۳۹۷ هزار تن گوشت قرمز تولید شد که این مقدار بعد از گذشت یک دهه و با وجود مشکلات مختلف، با ۳۲,۲ درصد افزایش به ۵۲۵ هزار تن رسید. سیر صعودی تولید تا ۱۰ سال بعد از آن یعنی در ۱۳۷۷ که تولید گوشت به ۷۶۹ هزار تن رسید، همچنان ادامه داشت. در سال ۱۳۸۷ تولید این محصول، با افت ۱۰ درصدی به ۶۹۱ هزار تن رسید، ولی دوباره در سال بعد از آن با ۱۷۵ هزار تن افزایش تولید مواجه شد.
دامداران داخل کشور طی سال‌های ۹۴ و ۹۵ نیز به ترتیب، ۸۰۶ و ۸۱۵ هزار تن از این ماده پروتئینی را به بازار عرضه کردند. به عبارتی می‌توان گفت که تولید گوشت قرمز در طول حدود سه دهه، ۱۰۵ درصد رشد داشته است. همچنین میزان تولید گوشت قرمز در سال 1396 نیز معادل 838 هزار تن بوده است. بدین ترتیب سرانه سالانه مصرف گوشت قرمز در ایران 11 کیلو و 800گرم است. با وجود این هنوز تولید گوشت در کشور، کفاف نیاز داخل را نمی‌دهد و سالانه مقداری از این محصول به کشور وارد می‌شود. اگرچه آمارهای دهه ۶۰ از میزان واردات گوشت در دسترس نیست، اما از سال ۷۸ که حجم واردات به ثبت رسیده، ۲۸ هزار تن گوشت به کشور وارد شده است. این در حالی است که در سال ۸۸ این مقدار با افزایش ۲۸۸ درصدی به ۱۰۸,۸ هزار تن رسید.
حجم واردات در سال‌های بعد از ۸۸ کمتر از ۱۰۰ هزار تن برآورد می‌شود. در سال گذشته نیز طبق گزارش اتاق بازرگانی تهران، ۵۰ هزار تن گوشت قرمز به کشور وارد شد. با اینکه حجم کل واردات محصولات کشاورزی در سال ۹۵ بیش از ۱۷ میلیون و ۵۹۱ هزار تن بود، سهم گوشت قرمز از این مقدار تنها ۰,۲۸ درصد بوده است. درحالی که سهم واردات گوشت قرمز در سال ۸۸ به بالای ۰.۵۸ درصد رسید.
تولید 429 هزار تنی کشتارگاه‌ها در سال 1396
همواره میان آمار تولید گوشت قرمز و اعدادی که مرکز آمار ایران از تولید کشتارگاه‌های کشور یا همان دام‌های ذبح شده در سیستم صنعتی ارائه می‌دهد، تفاوت وجود دارد. درواقع آماری که مرکز آمار ایران از کشتارگاه‌ها ارایه می‌دهد بدون درنظر گرفتن تولیدی است که خارج از کشتارگاه‌های صنعتی انجام می‌شود. بر اساس نتایج این طرح وزن گوشت قرمز تولیدی انواع دام‌های ذبح شده در کشتارگاه‌های کشور طی سال ١٣٩٦ جمعاً ٤٢٩ هزار تن گزارش شده است که سهم گوشت گاو و گوساله بیش از سایر انواع دام بوده است. سهم گوشت گاو و گوساله با ٢٢٣ هزار تن وزن لاشه حدود (٥٢ درصد)، گوسفند و بره با ١٦٢ هزار تن (٣٧,٦ درصد)، بز و بزغاله با ٣٤ هزار تن (٧,٨درصد) و سایر انواع دام‌ها با ١١ هزار تن (٦.٢درصد) از کل لاشه قابل مصرف بوده است.بر اساس خلاصه نتایج این آمارگیری، در سال ١٣٩٦ تعداد ٣٨٠ کشتارگاه رسمی در سراسر کشور فعالیت داشته‌اند که حاصل فعالیت آنها ذبح ١٢ میلیون و ٢١ هزار رأس انواع دام بوده است. مقایسه عملکرد کشتارگاه‌های کشور در سال ١٣٩٦ نسبت به سال ١٣٩٥ مؤید کاهش ٤ درصدی مقدار تولید گوشت در کشتارگاه‌های رسمی کشور است.

کلمات کلیدی

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در سایت منتشر خواهد شد.

پیام های که حاوی تهمت یا افترا باشد در سایت منتشر نخواهد شد.

پیام های که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبز با خبر باشد منتشر نخواهد شد.